Nova vest
Zimski sportovi

Subota, 19.02.2022.

11:50

Amerikanci traže da dobiju medalje u umetničkom klizanju pre kraja ZOI

Advokati američkih klizača koji su na ZOI u Pekingu osvojili srebro u ekipnom takmičenju, podneli su žalbu Sudu za sportsku arbitražu (CAS).

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Amerikanci traže da dobiju medalje u umetničkom klizanju pre kraja ZOI
Foto: Profimedia

Oni traže da se odluka o dodeli medalja donese pre kraja Igara, javila je agencija AP.

AP je dobio kopiju pisma koje je poslato predsedniku MOK-a Tomasu Bahu u kojem su advokati naveli da će od CAS-a tražiti da donese odluku pre nedeljne ceremonije zatvaranja Igara.

Ceremonija dodele medalja posle ekipnog takmičenja u umetničkom klizanju odložena je zbog kontroverze oko klizačice Kamile Valijeve koja je pomogla Rusiji da osvoji zlato.

Ona je pala na doping testu pre Igara u Pekingu, ali je rezultat otkriven tek posle ekipnog takmičenja.

Ekipa SAD je tada osvojila srebro, bronza je pripala Japanu, dok je Kanada bila četvrta.

Advokati su u pismu Bahu naveli da pravila MOK-a nalažu da se ceremonija dodele medalja održi nakon završetka svakog takmičenja.

Na sastanku sa klizačima ranije ove nedelje, Bah je ponudio da im uruči olimpijske baklje kao uspomenu dok se ne donese konačna odluka u ovom slučaju, što bi moglo da potraje mesecima.

Advokati su naveli da se nadaju da će MOK ponovo razmotriti slučaj, ali da su zbog hitnosti uložili žalbu CAS-u.

Izvršni direktor američkog saveza umetničkog klizanja Remzi Bejker je agenciji AP poslao izjavu u kojoj podržava klizače.

"Dodela medalja na Olimpijskim igrama nije nešto što se može ponoviti bilo gde drugde", rekao je Bejker i dodao da ih "treba proslaviti pred svetom pre odlaska iz Pekinga".

Nakon što je rezultat doping testa Valijeve, Ruska antidoping agencija (RUSADA) ju je prvo privremeno suspendovala, a zatim ukinula tu suspenziju

To je pokrenulo MOK i Svetsku antidoping agenciju koji su podneli žalbu CAS-u, koji je brzo reagovao i presudio da Valijeva može da nastavi da se takmiči na Igrama u Pekingu. Tom presudom nije rešeno pitanje o rezultatu iz ekipnog takmičenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

31 d

U fokusu

Vidi sve