Nova vest
Zimski sportovi

Sreda, 16.02.2022.

13:10

Valijeva navela dva dozvoljena leka u obrascu za antidoping kontrolu

Dve dozvoljene suspstance koje se koriste za poboljšanje rada srca navedene su na obrascu za antidoping kontrolu koji je popunjen za klizačicu Kamilu Valijevu.

Izvor: B92, Beta

Autor:B92, Beta

Valijeva navela dva dozvoljena leka u obrascu za antidoping kontrolu
Foto: Profimedia

To je urađeno pre nego što je otkriveno da je bila pozitivna na zabranjenu suspstancu trimetanzin.

Svetska antidoping agtencija (WADA) je u podnesku u slučaju ruske klizačice navela da pominjanje oblika L-karnitina i hipoksena, oba dozvoljena leka, podriva argument da je zabranjena suspstanca trimetanzin unela slučajno u organizam.

Hipoksen, lek za povećavanje dotoka kiseonika u srce, je supstanca koju je Američka antidoping agencija (USADA) bezuspešno pokušala da uvrsti na listu zabranjenih.

L-karnitin, još jedan pojačivač dotoka kiseonika, zabranjen je ako se unosi iznad određenih granica. Taj suplement bio je centralna tačka doping slučaja protiv atletskog trenera Alberta Salazara.

Kombinacija ta dva leka uz 2,1 nanograma trimetanzina, leka pronađenog prilikom testiranja Valijeve 25. decembra, "nagoveštaj je da se nešto ozbiljnije dešava", rekao je izvršni direktor USADA Trevis Tajgart.

Valijeva je bila pozitivna na zabranjenu supstancu trimetanzin, na testiranju obavljenom 25. decembra na ruskom državnom prvenstvu.

Ona je 7. februara osvojila zlatnu medalju u ekipnom takmičenju u umetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, a nedugo posle tog takmičenja i nekoliko sati pre dodele medalja, laboratorija u Stokholmu objavila je da je Valijeva bila pozitivna na trimetanzin, koji je na spisku zabranjenih supstanci od 2014.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) ukinuo je privremenu suspeniziju 15-godišnjoj klizačici i njoj je dozvoljeno da ostane da se takmiči u Pekingu.

Zbog njenih godina ona se, prema antidoping pravilima, smatra "zaštićenom osobom" i mogla bi da izbegne oštriju kaznu. Njeni treneri i saradnici su pod istragom.

Valijeva je prva posle kratkog programa, a u četvrtak je na programu slobodan program, posle kojeg će biti poznate osvajačice medalja.

Ona je veliki favorit za zlato, a u slučaju da osvoji medalju, neće biti organizovana dodela odličja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

28 d

U fokusu

Vidi sve