Nova vest
Zimski sportovi

Ponedeljak, 30.05.2022.

09:57

Hokejaši Finske okončali "domaće prokletstvo" – IV put prvaci sveta

Hokejaši Finske četvrti put u istoriji postali su prvaci sveta.

Izvor: B92

Autor:B92

Hokejaši Finske okončali
Foto: Profimedia

Oni su u finalu Elitne grupe u svom Tampereu nakon produžetaka pobedili branioca titule Kanadu rezultatom 4:3.

Nakon prve trećine bez golova, Kanada je povela u 24. minutu golom Dilana Kozensa, ali domaćin je uzvratio s tri gola u nizu, a strelci su bili Mikael Granlund (45, 46) i Džoel Armija (55).

Kanada je u poslednjih pet minuta uspela da izjednačiti preko Zeka Vajtklauda (58) i Maksa Komtoa (59), a pitanje pobednika rešio je gol Sakarija Maninena u 67. minutu.

Finska je tako na savršen način okončala "domaće prokletstvo". Na osam prethodnih svetskih prvenstava koje su organizovali ostali su bez medalje.

Bilo je ovo treće uzastopno finsko-kanadsko finale. Na Svetskom prvenstvu 2019. pobedili su Finci, dok su prošle godine slavili Kanađani.

Sad je ponovo došao red na nordijsku selekciju. Preostale dve titule Finsla je osvojila 1995. i 2011. godine.

U susretu za treće mesto, Češka je pobedila SAD rezultatom 8:4. Amerikanci su poveli 2:0 i 3:1, a na otvaranju poslednje trećine imali su gol prednosti (3:2).

Međutim, Česi su u poslednjoj deonici odigrali sjajno i taj deo igre dobili sa 6:1 za konačnih 8:4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

4 Komentari

Podeli:

Zimski sportovi

Vidi sve
Aktuelno

Ski fest okupio 500+ učesnika na Kopu

U periodu od 20-24. marta 2024. godine na Kopaoniku je održan 31. po redu Ski festival sporta za sve koji je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srbije, Ministarstva sporta i Sportskog saveza Srbije organizovala Asocijacija sport za sve Srbije.

Asocijacija sport za sve Srbije

12:05

25 d

U fokusu

Vidi sve