Nova vest
Tenis

Ponedeljak, 11.07.2022.

17:00

Novak: GS titula mi govori da ne bi trebalo da ostavim tenis

Sedmostruki osvajač Vimbldona Novak Đoković je na "pobedničkoj" konferenciji govorio i o emocijama, omiljenoj podlozi, svom timu.

Izvor: B92

Autor:B92

Novak: GS titula mi govori da ne bi trebalo da ostavim tenis
EPA-EFE/NEIL HALL

Srpski teniser je u nedelju osvojio londonski Grend slem, preokretom protiv Nika Kirjosa.

Svaka titula sa sobom nosi drugačije emocije.

"Emocije su uvek drugačije, jer su svaka nova godina i svaki novi doživljaj titule – drugačiji. Stvarno sam blagosloven, zahvalan, preponosan i presrećan što sam opet u ovoj poziciji – da budem Vimbldonski šampion. Ponovio sam kao papagaj milion puta ono što ću i sada opet reći: ovaj turnir je za mene moj omiljeni turnir, turnir koji sam oduvek želeo da osvojim, da se nađem u ovoj poziciji da igram na najbitnijem stadionu u istoriji našeg sporta. To se stvarno i oseća svaki put kada kročim na teren; osetim tu istoriju, tradiciju, važnost – kao da ulazim u Koloseum tenisa u smislu važnosti, posebnosti. Vimbldon se ipak izdvaja u svakom smislu od ostalih turnira – i to je nešto što me verovatno dodatno motiviše kada dođem ovde. Uz to, činjenica da sam ga osvojio četiri puta zaredom je stvarno fenomenalna, i ne znam da li sam i u Australiji uspeo da osvojim turnir četiri puta zaredom", rekao je Đoković.

Tokom godina, Novaku je travnata podloga postala omiljena.

"Trava mi je postala omiljena podloga, i iz godine u godinu osećam da napredujem na njoj i unapređujem svoju igru. Na početku moje karijere se nisam baš proslavio na njoj, iako sam bio uzbuđen što mogu da igram na njoj – jer sam tip igrača koji voli da igra sa osnovne linije i kome u tom smislu šljaka i tvrda podloga više odgovaraju. Međutim, i stil igre se promenio na travi, i više nema toliko puno igrača koji igraju servis-volej – što je bilo karakteristično za starije generacije", dodao je Novak.

Novak i dalje oseća veliku želju i motivaciju da nastavi da igra i pomera granice.

"Sama činjenica da uz sebe imam svoje najbliže ljude samo još više doprinosi mojoj sreći i zahvalnosti. Ništa ne uzimam zdravo za gotovo, i svaka pobeda mi je kao prva, pogotovo na Grend Slemovima – jer to je vrhunac tenisa i ostvarenja igračkih ciljeva – pored dolaska na mesto broj 1 na svetu. Imao sam tu sreću da više puta osvojim Grend Slem i istorijski budem najduže na mestu broj 1. Rezultatski gledano – sve što osvojim od danas pa nadalje je neka vrsta bonusa, iako ja ne gledam nužno tako na te stvari. Veoma sam posvećen i privržen ovom sportu – i u potpunosti zaljubljen u ceo taj proces – pripreme, treninga, oporavka, analize i svega toga što čini život profesionalnog tenisera. S obzirom da je u pitanju individualni sport, većina stvari je ostavljena meni – i iako uz sebe imam tim – ja moram da budem taj koji će da pokrene neke mehanizme da bih sebe doveo u optimalno stanje za takmičenje, a pre svega u mentalnom smislu. U timskim sportovima neko može da te zameni u slučaju da ti ide loše, ali ako si loš u tenisu – ti gubiš, i zdravo… To je I prednost i mana našeg sporta; prednost je zbog toga što te nekako navede i natera da budeš disciplinovaniji i odgovorniji za sve tvoje postupke i sve što radiš. Drago mi je što se sav ovaj trud i rad koji ulažem – uz posvećenost holističkom pristupu životu o kome često pričam – isplati kroz ovakve pobede i osećaj koji dobijem u ovim momentima. Malopre sam rekao i na engleskom da u glavi nemam nikakve rokove niti granice u pogledu toga kada bih morao da završim da se bavim profesionalnim tenisom. Ono što je zapisano u zvezdama – će verovatno biti tako – ali ja i dalje osećam veliku želju i motivaciju da nastavim, i činjenica da sam u ovim godinama osvojio Grend Slem govori u prilog odluke da ne bih trebao sada da ostavljam tenis. Obično se to radi kada vidiš da ne možeš više da konkurišeš za te najveće titule", kazao je Đoković.

Iza Novaka stoji neverovatan tim, koji je uvek tu za njega.

"Svaki član moj tima na svoj način doprinosi mojoj pripremi, oporavku – i uopšte mom životu i karijeri – i pružaju izuzetno bitan i neizostavan doprinos ovim uspesima, kao njihov sastavni deo. Samo mi znamo kroz šta prolazimo da bi došli do ovde, i izuzetno sam im zahvalan na svim onim momentima – kada me trpe i prihvataju, podržavaju i daju sve od sebe da ja ostvarim velike uspehe sa njima", zaključio je Novak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Podeli:

Tenis

Ribakina se namučila, kraj za Žaber

Kazahstanska teniserka Jelena Ribakina plasirala se u četvrtfinale turnira u Štutgartu, pošto je pobedila 19. teniserku svera Ruskinju Veroniku Kudermetovu posle tri seta, 7:6, 1:6, 6:4.

Beta

18:42

16 h

U fokusu

Vidi sve