Zvezda na skeneru B92.net: Zvezda i Argentinci – ljubav koja traje

Fudbaleri Zvezde slavili su u 169. „večitom“ derbiju i tako najverovatnije obezbedili titulu i učešće u grupnoj fazi Lige šampiona naredne sezone.

Izvor: Dušan Ðukanoviæ

Petak, 03.03.2023.

22:45

Zvezda na skeneru B92.net: Zvezda i Argentinci – ljubav koja traje
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Crveno-beli sada imaju 16 bodova prednosti na šest kola do kraja, prednost koju je u srpskom fudbalu teško ispustiti.

Partizan je uprkos lošoj formi i unutrašnjim previranjima, barem u drugom poluvremenu pokazao da derbi nema nikakve veze sa tim, te da se takve stvari ostavljaju u pozadini kada se stupi na teren.

Ipak, debi Igora Duljaja je obeležio odbitak nakon centaršuta Aleksa Viga koji je rešio pitanje pobednika, a najverovatnije i onoga iznetog u prvoj rečenici.

Golman i odbrana

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Milan Borjan – Nije imao posle čitavo poluvreme, ali je zato bio najbolji igrač Zvezde u nastavku. Šuteve Kolorada i Uroševića (naročito opasan) iz daljine je sa sigurnošću sprečio da se pretvore u gol. Naročito se istakao u 83. minutu kada je sprečio udarac Rikarda Gomeša, najbolji pokušaj Partizana na čitavom mrežu. Takav golman između stativa uliva poverenje četvorici defanzivaca ispred, nešto što je falilo na drugoj strani.

Strahinja Eraković – Dobio je još jedan duel sa Rikardom koji je tokom većeg dela meča bio neutralisan. Naročito ga je nadmurdio u nefudbalskim stvarima kada je najpre „zakuvao“ nakon duela sa Samedom Baždarom, a potom isprovocirao napadača sa Zelenortskih ostrva da uđe u fizički obračun sa njim i zbog toga bude isključen.

Aleksandar Dragović – Ni na šestoj utakmici protiv Partizana ne zna za poraz, a Zvezda je primila samo tri gola sa njim na mestu štopera. Njegovo iskustvo je nemerljivi adut za crveno-bele i najbolji je mogući partner Erakoviću u poslednjoj liniji odbrane. Ukoliko mlađi kolega propusti Rikarda (čega nije bilo), Dragović je čekao u pozadini. Bez greške, njegov standardni nivo.

Aleks Vigo – Debitant i strelac jedinog gola, da li može nešto da mu se zameri? Ofanzivno ne. Probijao je po levoj strani, naročito u ranoj fazi susreta pored previše ležernog Uroševića. Gol u petom minutu jeste postignut slučajno, ali njegova reakcija nakon istog nije bila takva. Postavlja se pitanje da li je provokacijom ispred južne tribine preterao ili je to iskra, žalja i strast koja je nedostajala srpskom fudbalu. U svakom slučaju, ne pravi način da se do toga dođe. Zaključna ocena – Zvezda napokon ima desnog beka.

Milan Rodić – Kao i Dragović, iskusan igrač koji zna gde mu je mesto u defanzivnoj postavci. Ispao je u jednom navratu, ali Dijabate po toj strani nije imao lak posao. Tačnije, nije se ni video nikadašnje krilo Lestera koje je konstantno bilo daleko od protivničkog gola. Ofanzivno nevidljiv, kao i čitava strana terena po kojoj je ordinirao. Niti je to obično njegov posao, pa mu je teško zameriti.

Vezni red i napad

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srđan Mijailović – Jedan od ključnih igrača Crvene zvezde. Najbolji vezni fudbaler u oba tima. Spajao je defanzivu i napad spuštanjem nisko i preuzimanjem lopti. Presecao protivničke napade i završavao ih u njihovom začetku. „Radilica“ koja je potrebna svakoj ekipi, a koja prečesto ne dobija pohvale koje zaslužuje.

Gelor Kanga – Gabonac često ume da bude bomba koja čeka da eksplodira, a na ovom susretu je napravio zaokret za 180 stepeni. Kako u vezi sa fudbalskim stvarima, tako i onim drugim. Bilo je nekoliko rizičnih pasova, činjenica, ali daleko od onoga kako ume. Imao je ulogu onog koji održava fluktuaciju lopte, a ne soliranja i kreiranja šansi. Problem u našem fudbalu je činjenica da vezni red kao na simulaciji često služi da odloži loptu do boka odakle sledi centaršut – pa šta bude. Smiren i tokom čestih koškanja, često je on bio taj koji je smirivao strasti što je netipično.

Aleksandar Katai (do 75. minuta) – Ubedljivo igrač sa najviše pokušaja ka golu Aleksandra Popovića. Ponekad je previše forsirao, preterivao, ali to je njegov stil. Bio je previše spor prilikom kontre Zvezde na početku drugog poluvremena kada nije na vreme odigrao loptu, na kraju je odloživši do Mitrovića koji nije bio u idealnoj poziciji. U nekoliko navrata pokazao o kakvom se igraču radi, beležimo i majstorski pokušaj loba koji je završio na prečku bez obzira na to što je naknadno utvrđena

Stefan Mitrović (do 64, minuta) – Nevidljiv, najbolju stvar tokom čitavog meča je uradio u osmom minutu kada je probio i „zavrnuo“ loptu ka sredini – ali nikome. Retko je Zvezda napadala preko njegove strane, forsirao se desni bok. Nikoga nije začudila odluka Milojevića da ga zameni. Dug je put pred njim, buudćnost je u svakom slučaju njegova iako prvi start u derbijima nije bio obećavajuć.

Osman Bukari – Kakav bi to igrač bio da ima dribling. Čak i sa njegovim standardnim da „ćušne" loptu i protrči često ostavi čuvara iza sebe. To se naročito dešavalo u prvom poluvremenu, dok je u nastavku bio uglavnom neprimetan. Upravo je on bio taj koji je kod jedinog gola probio u protivnički šesnaesterac, pre nego što je odložio loptu do Viga. Verovatno i najbolji fudbaler u ofanzivnom redu Zvezde. Barem najučinkovitiji.

Aleksandar Pešić – ništa bolje u odnosu na ono što pokazuje u poslednje vreme, dakle veoma tanko. Prvu priliku imao tek u 98. minutu, pa i tad nije bio blizu gola iz obećavajuće pozicije. Da li trener u njegovoj igri vidi neku drugu korist, to je pitanje za njih. Uloga napadača je da postiže golova i bude opasnost po protivnički gol što Pešić nije bio. Čak je i Rikardo na drugoj strani bio daleko konkretniji.

Trener i izmene

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Kings Kangva (od 64. minuta) – doneo isto kao i Mitrović kojeg je zamenio – ništa. Utopio se u sivilo Zvezde u drugom poluvremenu.

Nemanja Milunović (od 75. do 89. minuta) – ušao kao deo taktiče zamisli Milojevića umesto Kataija. Plan je bio da se pojača pozadi, ali je Milunović nakon sudara glavama sa Svetozarom Markovićem morao da izađe iz igre.

Jovan Mijatović (od 89. minuta) – premalo vremena da bi išta konkretno uradio, pogotovo kada je Zvezda čuvala svoju prednost. Ipak, piše se njegov debi u "večitim" derbijima

Miloš Milojević – ono što je za njega najbitnije jeste pobeda. Lepota igre? U drugom planu. Zvezda je u ranoj fazi stigla do prednosti i uspela to da sačuva, ali postoje razlozi za brigu. Ne govorimo o domaćem šampionatu gde Zvezda u ovom trenutku nema konkurenciju, ali bi Milojević za svoje strateške nesigurnosti mogao da bude kažnjen. Ako je Partizan odigrao dva različita poluvremena, šta onda reći za Zvezdu? Takvi padovi u igri ne smeju da se dešavaju, a to će napalatiti timovi u Ligi šampiona. Defanzivom se čuva pobeda? Teško da će to proći kod navijača. Milojeviću je najvažniji krajnji rezultat, iako bi na duge staze ovakvi potezi mogli da ga koštaju posla.

Dušan Đukanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: