Ispit zrelosti

Partizan u četvrtom kolu Lige konferencija dočekuje Keln, koga je pre samo sedam dana savladao usred Nemačke.

Izvor: SS

Četvrtak, 13.10.2022.

08:00

Ispit zrelosti
Foto: Profimedia

Stvorila se gužva u vrhu grupe D, jer Partizan i Nica sada imaju po pet, a Keln četiri boda, dok je Slovacko i dalje na onom jednom osvojenom u rolerkoster utakmici protiv srpskog predstavnika.

Partizan je na "Rajn Enerdži" stadionu odigrao najbolju utakmicu u sezoni, i to u trenutku kada mu niko nije davao ikakve šanse da se kući vrati slavljenički.

Mora se priznati, bio je to šok za veći deo Evrope, pa i za pojedine navijače Partizana kojima se vratio skepticizam, naročito nakon eliminacije iz Kupa Srbije od Radničkog iz Sremske Mitrovice.

Međutim, Gordan Petrić je pokazao hrabrost izašavši sa dvojicom napadača i to mu se isplatilo već u 9. minutu kada je Svetozar Marković postigao gol za, ispostaviće se, veliku pobedu.

Ulio je mladi štoper tim pogotkom ogromnu sigurnost sebi, ali i celom timu, pa je tako Partizan do kraja uspeo da odoli prepustivši posed bundesligašu, ali je i sam promašio nekoliko zicera za ubedljiviji trijumf.

Sada je najveća dilema među crno-belom populacijom – da li je to bila slučajnost ili je Partizan zaista na nivou Kelna, koji je ove sezone, primera radi, savladao Borusiju Dortmund (3:2), Volfsburg (4:2 u gostima) i Šalke (3:1).

Zato će duel u Humskoj od 18.45 biti pravi ispit zrelosti. Partizan je "potvrdio brejk" iz Kelna i u nedelju uveče na "krovu" napravio sjajnu uvertiru ubedljivom pobedom nad Voždovcem rezultatom 4:0.

Ponovo su stranci bili na visini zadatka, a dominirali su Rikardo Gomeš sa dva gola, Bibars Natho sa dve asistencije i Kvinsi Menig pogotkom na koji je dugo čekao.

U nastavku je Petrić odmorio startere, pa će svi orni i odmorni dočekati Nemce, a tačku na sjajan meč stavili su drugopozivci i klinci Jović, Baždar i Terzić koji su sjajnom akcijom stavili pečat na nova tri boda.

Osim izostanka Ljubomira Fejse, Petrić protiv Kelna neće imati problema sa sastavom, pa se očekuje da na teren igrači istrče u staroj formaciji sa dvojicom zadnjih veznih.

Povratak u 4-2-3-1

Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH
Na golu će ponovo biti jedan od junaka pobede pre sedam dana, Aleksandar Popović, a ispred njega četvorka u sastavu: Aleksandar Filipović, Svetozar Marković, Igor Vujačić, Slobodan Urošević.

Pre sedam dana na desnom boku bio je Aleksandar Filipović, kao znatno defanzivnije orijentisan bek od Marka Živkovića, a deluje da je i na domaćem terenu bliži toj opciji.

U veznom redu ponovo će da "rije" Hamidu Traore, a ko će biti pored njega, zavisi od formacije za koju se opredeli nepredvidivi Gordan Petrić.

U Nemačkoj je krenuo sa Bibarsom Nathom, Kvinsijem Menigom i Fusenijem Dijabateom iza dvojice najisturenijih Rikarda Gomeša i Andrije Pavlovića.

Sada bi na zadnjem veznom ponovo mogao da zaigra Kristijan Belić, a da Pavlović i Patrik Andrade budu "džokeri" sa klupe.
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH
Zanimljivo je nagađati, ali veoma teško predvideti za šta će se Petrić odlučiti i za to ćemo morati da sačekamo koji minut posle 17.30 ovog popodneva.

"Dosta igrača je otišlo, a dosta došlo. Gospodin Stolica da je imao više vremena, možda bi se namestilo ovako kako je sad. Svako drugačije izgovara rečenice, drugačijim tonom, a ja sam igračima samo rekao da urade ono što mogu i da sakriju nedostatke. U prve dve tri utakmice sam imao problema, ali mi je bilo bitno da ih dobijemo i pobeđivali smo. Kasnije je sve išlo mmogo bolje. Svaki meč je novo dokazivanje. Ako dođe do slabe utakmice, poraza, opet će se vratiti stare priče. A to su isti igrači koji su bili, samo moraju stalno da se dokazuju. Doći će do umora sigurno, a mi ćemo pokušati da rotacijom to umanjimo. Ne moraju da razmišljaju o narednim utakmicama, sutra idemo pun gas, pa ćemo videti“, rekao je Petrić na konferenciji za medije.

Sa druge strane, Keln ima velikih zdravstvenih problema i temperamentni trener Stefan Baumgart neće moći da računa na čak sedmoricu igrača.

Daleko od toga da bi zato trebalo otpisati Nemce, čak uprkos evidentnoj krizi u kojoj se nalaze posle debakla 5:2 od Borusije Menhengladbah prethodnog vikenda.

Nije uzalud za "jarčeve" Dragoslav Stepanović izjavio da bi trener Partizana na vrata svoje svlačionice morao da stavi natpis:

"Oni se ne predaju!"

Da li je Partizan pravi?

EPA-EFE/SASCHA STEINBACH
Kao što smo napomenuli, biće ovo ispit zrelosti za Partizan i pravi pokazatelj kako njegovi igrači igraju pod pritiskom, ako se uzme u obzir da u prvom meču nije bilo gotovo nikakvih očekivanja od njih.

Sada, sa bremenom podignutog tereta od pre sedam dana, crno-beli će morati da upišu novi skalp protiv bundesligaša, ako žele da poentiraju na meč-lopti.

U suprotnom, pa čak i slučaju remija, situacija u grupi D bi se značajno zakomplikovala, a mnogo toga bi zavisilo od utakmice na Azurnoj obali, protiv sve bolje Nice.

Deluje da se sada "lomi“ i da je idealan trenutak da se položi ovaj ispit, ako je Partizan zaista preporođen i konačno onaj "pravi“.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: