Sportski tereni još uvek nisu jednaki za devojčice i dečake

Institut za ženski sport, organizacije koja radi sa ciljem da se devojčicama i ženama omogući jednak pristup i tretman u svim sportovima, slavi drugi rođendan.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2022.

13:30

Sportski tereni još uvek nisu jednaki za devojčice i dečake
Foto: Institut za ženski sport

Rođendan je obeležen porukom da uz proslavu uspeha Instituta i postignut napredak u protekle dve godine, još mnogo toga ostaje da se uradi za devojčice, devojke i žene u našoj zemlji.

"Sportski tereni još uvek nisu jednaki za žene i muškarce, za devojčice i dečake. Napredak u poslednje dve godine je značajan, ali i ipak nije dovoljan. Dok proslavljamo naš drugi rođendan, pozdravljamo sportske stručnjake, instuticije, organizacije i pojedince koji su uz nas, ali pozivamo i sve ostale da se zajedno posvetimo ispunjenju obećanja – da su mogućnosti za devojke i žene, na terenu i van njega, neograničene", izjavila je Marina Maljković, osnivač Instituta za ženski sport i selektorka ženske košarkaške reprezentacije. Uoči obeležavanja drugog rođendana, održane su dve radionice za devojčice.

"Naša kičma naš je stub", predavanje na temu pravilnog razvoja kičme, održao je Stevan Filipović, strukovni fizioterapeut i član medicinskog tima Instituta za ženski sport, a radionicu "Kad nerviram sebe ne tolerišem ni druge", na kojoj su devojčice učile pojam frustracije i osećaja nezadovoljstva i kako da dođu do najboljeg rešenja za toleranciju i prevazilaženja prepreka, održala je Irena Anđelković, psiholog i član medicinskog tima Instituta za ženski sport.

Edukativno-zabavne radionice su održane u saradnji sa Pokretom za žensku košarku Marina Maljković, uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Bavljenje sportom od ogromnog je značaja za razvoj devojčica. Prednosti su dalekosežne i doživotne, uključujući poboljšano fizičko, socijalno i emocionalno zdravlje, samopouzdanje, akademski uspeh, liderstvo i još mnogo toga.
Foto: Institut za ženski sport
Institut je osnovan kako bi se omogućilo da sve devojčice i žene imaju jednak pristup sportu i priku da napreduju.

Pa ipak, ostaje još mnogo posla da se postigne jednakost u sportu, ali i u obrazovanju i na radnom mestu. Na žalost, još uvek je mnogo učenica kojima su uskraćene jednake mogućnosti i resursi, uključujući devojčice iz ruralnih područja, devojčice sa invaliditetom, ili onih koje su iz siromašnih porodica.

Više od 60% devojčica osnovnoškolskog uzrasta nema redovnu fizičku aktivnost. Institut za ženski sport uspostavio je sistem besplatnih škola sportova za devojčice u 19 gradova širom Srbije, u kojima na čak 33 lokacija, dva puta nedeljno, radi više od 30 iskusnih trenera.

Za sve informacije i uspis možete pozvati broj telefona Instituta 063238204, posetiti websajt Instituta ili putem Instagram i Facebook profila. Upis u besplatne škole sportova vrši se dolaskom na prvi trening.

"Svakom sportu potrebno je više devojčica, priključi nam se!"
, poručuju iz Instituta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

9 h

Podeli: