Degradacija Partizana i poslednji znaci za uzbunu

Partizan sve više liči na izgubljeni brod koji se povija pod brojnim talasima sa svih strana, a iako se još uvek nekako održava na površini, voda svakog časa preti da uđe i potopi sve pred sobom.

Izvor: SS

Četvrtak, 28.07.2022.

09:00

Degradacija Partizana i poslednji znaci za uzbunu
Foto: StarSport

Ove se 2022. godine fudbalski klub iz Humske ulice nalazi na očiglednoj stranputici, a ona je u sredu produbljena ostavkom sportskog direktora Ivice Ilieva.

Dugogodišnji prvi operativac kada su u pitanju sportska pitanja nije želeo da pređe preko gubitka autoriteta i težine njegove reči unutar kluba, a za šta je, opet, isključivi krivac.

Iako to jeste u njegovom maniru, sebi je ponovo dozvolio da se na promociji Ilije Stolice šepuri i hvali, navodno, sopstvenim izborom novog trenera, dok su u krugovima bliskim klubu svi veoma dobro znali da je Stolici stolicu dodelio, niko drugi nego – Milorad Vučelić.

Iako tanak sa usko fudbalskim znanjem, predsednik je odlučio da lupi šakom o sto i da njegova bude poslednja, čak i nakon što se ekipa raspala rezultatski, ali i psihički, već posle prva tri kola i sa ranih -4 u odnosu na Zvezdu.

Čak i tada se, na novom sastanku početkom tekuće sedmice, suprotstavio Ilievu, a koji se našao na udaru, gle čuda, upravo Stolice o kome je pre samo par sedmica naširoko pričao hvalospeve.

"Fudbalska Srbija je prezadovoljna. Raduje me što je naš izbor za novog trenera Partizana Ilija Stolica. Nekoliko puta smo se mimoilazili, ali sada je vreme da nas dvojica zajedno predvodimo Partizan. Ilija je i 2017. bio moj prvi pik. Što se tiče fudbalskog znanja on je superiorniji od mnogih. Njegov trenerski talenat je na nivou velikih trenera. On je sada sigurno najbolje rešenje za Partizan“, rekao je Iliev 9. juna.

Samo 40-ak dana kasnije njih dvojica su isukali "ratne sekire" i naoštrili ih, a jača oštrica (poleđina u klubu i van istog) bila je na strani Ilije Stolice.
Foto: StarSport

Najgora godina do sada

Odakle god da krenemo u genezu crno-belog kraha ove kalendarske 2022, dobićemo isti rezultat.

Tekuća godina mogla bi se nazvati najlošijom u novijoj istoriji kluba. Ovo su samo neki od pokazatelja samouništenja Partizana:

U kalendarsku godinu ušlo se sa +5 u odnosu na Crvenu zvezdu, a ostalo se bez šampionske titule.

U Evropi se u nokaut fazu ušlo sa velikim ambicijama, no, dočekan je debakl u dvomeču protiv Fejenorda.

Posle više od 30 godina vezano je pet sezona bez titule, a skoro 40 je prošlo od tri vezana leta bez ijednog trofeja u vitrini zdanja u Humskoj.

Unutar tima je došlo do rasula koji je rezultovao "duplim golom" u odnosu na najvećeg rivala, dok je uprava debelo kasnila sa angažovanjem naslednika Aleksandra Stanojevića, budući da se znalo da će napustiti klupu mnogo pre kraja sezone, što je i sam najavljivao.

Zapravo, niko od aktuelnih, kvalitetnih i trenera slobodnih na tržištu (Marko NIkolić, Slaviša Jokanović, Vladimir Ivić, Veljko Paunović) nije želeo da se lati posla u aktuelnoj situaciji u klubu.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Kada je na gorepomenut način "izabran" Stolica, na pripremama u Sloveniji falilo je polovina igrača, pojačanja su kasnila (i i dalje kasne), pa su čak otkazivane zbog toga prijateljske utakmice. Od prvog dana novog "početka" bilo je jasno da je nešto trulo u "crno-beloj državi".

U nastavku 2022. godine, početkom nove sezone, odmah je došlo do dva kiksa i gubitka svake nade da bi moglo da se dođe do pehara prvaka države i novog "tanga smrti“. U govoru tela i izrazima lica aktuelnih igrača jasno je primetno da je ih je vera uveliko napustila.

Osim dva kiksa u tri kola, te rana četiri boda minusa, frapantan je podatak da Partizan u poslednjih 100 i kusur minuta nije uputio niti jedan šut u okvir gola. To, svakako, nije ofanzivna igra kakva je najavljena.

Do početka evropske sezone ostalo je još samo sedam dana (iako je bilo nikad više pripreme za taj start), a na pragu odlaska je stub oslonac čitavog tima, kapiten Saša Zdjelar. Zamena? Nije ni na vidiku.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Upaljen je crveni alarm koji je aktivirao Ivica Iliev i zbog toga je stradao, bez obzira što je bio verovatno jedini član uprave koji je često bio najglasniji u odbrani neodbranjivog. Iako bi se moralo priznati da je u pojedinim slučajevima ozbiljno doprinosio Partizanu.

Njegovi izbori za 2016/2017, najpre Marka NIkolića, a potom i dovođenje najubojitijeg napadačkog tandema u istoriji kluba Uroša Đurđevića i Leonarda, moraju mu ostati zapisana.

Čak i kasnija dovođenja Leandrea Tavambe, posebno Umara Sadika, potom Takume Asana i Bibarsa Natha, te sto puta prežvakana priča o Sejdubi Sumi, nikako se ne mogu reći da nisu bili dobri potezi.

Za razliku od promašenih investicija poput Sedrika Gogue, Muse Ndžaja, Gabrijela Enakea i, naposletku, katastrofalnog Žan Kristofa Bajbeka.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Usled oluje koja je zahvatila crno-beli tonući brod, prvi je pod paljbom bio "mali od palube" Ilija Stolica, ali je od inercije udara sa plovila u more pre njega ispao sportski direktor.

No, šablon je isti i ponovo se iza ove ostavke, baš kao i prilikom odlaska Aleksandra Stanojevića, kriju glavni krivci ovakvog stanja u Partizanu.

Generalni direktor Miloš Vazura nije želeo da odgovori na naš poziv kako bi dao komentar na zemljotresnu krizu kluba koji predvodi. Navijači su strpljenje odavno izgubili i traže odgovore, koje generalni direktor nije želeo da im pruži.

Predsednik Milorad Vučelić izgurao je svoje i to mu se, za sada, vraća kao bumerang. Šanse da će zbog takve odluke nastavak sezone 2022/2023 doneti bilo kakav boljitak, već sada se mere jednocifrenim procentom.
Foto: StarSport
Do sada je Partizan uvek pravio "kozmetičke" promene, koje baš ništa nisu donosile, izuzev te jedne sezone kada je fortuna pogledala Marka Nikolića i njegov tada izuzetno sastavljen tim.

Sve ostalo u poslednjih pola decenije je za zaborav, a malo šta je učinjeno da se spreči degradacija imena Partizana.

Menjali su se igrači, treneri, sportski direktori (budući da ovo nije prvi odlazak Ilieva sa te funkcije). Odlazili su i potpredsednici, članovi Upravnog odbora, ali nikakvog pomaka na bolje nije bilo.

Jedino se nisu menjale dve najvažnije pozicije u klubu, koje još uvek uspevaju da odole svakom izazovu vremena.

Ali, čak i oni najobjektivniji navijači su to uvideli i shvatili da je peščani sat došao do kraja, te da će neko novi morati da ga okrene naopačke i krene ispočetka.

Na snazi su poslednji znaci za uzbunu.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

19 h

Podeli: