Trijumf Vingegora u Pirinejima, Danac pred osvajanjem Tur d'Fransa

Jonas Vingegor, biciklista Jumbo Visme, sve je bliži ukupnoj pobedi na Tur d'Fransu.

Izvor: Z.K.

Četvrtak, 21.07.2022.

18:15

Trijumf Vingegora u Pirinejima, Danac pred osvajanjem Tur d'Fransa
Foto: Profimedia

Danac je sjajno odvezao 18. etapu u Pirinejima, dugu 143,5 kilometara od Lurda do Utakama i zabeležio pobedu u vremenu 3:59.50 sati.

Bila je to fantastična trka, ujedno verovatno i poslednja prilika za branioca titule Tadeja Pogačara da smanji zaostatak, ali to se nije dogodilo.

Slovenac je na cilj stigao kao drugi, sa zaostatkom od 1:04 minuta za Vinjegorom, koji polako može da krene sa slavljem, na tri etape pre kraja Tura.

Treći je na cilj stigao Belgijanac Vut Van Aert iz Jumbo Visme, on je za timskim kolegom Vinjegovom zaostao za 2:10 minuta.

Četvrti je bio Gerent Tomas sa 2:54 minutka zaostatka. Posle najteže etape, Vingegor je zaista pokazao da je najbolji ove godine i sada u generalnom plasmanu ima 3:22 minuta prednosti u odnosu na drugoplasiranog Pogačara.

Tadej Pogačar je dao sve od sebe da nadoknadi zaostatak koji je na startu ove etape bio 2:18 minuta.

Napadao je Vingegora na pretposlednjem usponu, ali je na 27 kilometra pre cilja, u jednoj krivini, Tadej pao.

Srećom, nastavio je, iako je ozbiljno odrao butinu i levo koleno, a Vingegor je pokazao izuzetan fer-plej kada ga je sačekao i dopustio da mu se priključi. Na kraju, Danac je na poslednjem usponu demonstrirao silu i pokazao da je trenutno u najboljoj formi.

"Osećaj je neverovatan. Ovog jutra sam se probudio, zvao devojku i ćerku, rekao sam im da sam srećan i da ću dati sve da sačuvam žutu majicu. Kako se sve odgiralo, bilo je neverovatno. Srećan i zbog etapne pobede i zbog tima, svega što su uradili za mene, to je sjajno. Tadej je pao, na prethodnoj krivini sam se i ja pokliznuo, imao sam problema. Sačekao sam ga. Hvala svima iz tima koji su mi pomogli tokom ovih dana", rekao je Vingegor.

Praktično, sve je sada u njegovim rukama i jednino nekim čudom može da se desi da do kraja izgubi prednost i ne osvoji Tur d'Frans.

Danac je trenutno i vlasnik tačkaste majice, zelena je u rukama sjajnog Vuta Van Aerta, dok je najbolji mladi vozač Tadej Pogačar.

U petak se vozi 19. etapa od Kastel Manjoaka do Kahora, duga je 188,5 kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: