Ferstapen pobedio Sajnsa i slavio u Kanadi

Vozač Red Bula Maks Ferstapen trijumfovao je u trci za Veliku nagradu Kanade na stazi "Žil Vilnev" u Montraelu.

Izvor: SS

Nedelja, 19.06.2022.

19:30

Ferstapen pobedio Sajnsa i slavio u Kanadi
Foto: Profimedia

On je iskoristio pol-poziciju koju je imao od starta, iako je u nekoliko navrata prvu poziciju prepuštao Karlos Sajnsu za volanom Ferarija, zbog različitih momenata odlazaka u boks dvojice vozača.

Na kraju smo dobili trku između njih dvojice u poslednjih 15-ak krugova, ali je aktuelni šampion odbio sve napade Sajnsa i upisao trijumf.

Na podijumu je završio i Luis Hamilton u Mercedesu, što je rezultat kojim će sigurno biti zadovoljan.

Četvrti je bio njegov kolega iz tima Džordž Rasel, potom Šarl Lekler kao peti, Sebastijan Okon šesti, Fernando Alonso sedmi i poslednjih 10 kompletirali su Botas, Žou i Strol. Vreme u Montraelu je bilo vedro i sunčano, ali je zahtevalo da vozači često tokom trke menjaju gume.

To je tokom trke donelo nekoliko promena na liderskoj poziciji, ali je bilo jasno da je Ferstapen uvek bio u prednosti i boljoj situaciji.

Često ga je na prvom mestu zamenjivao Sajns, koji je već na startu prestigao Fernanda Alonsa, a u 51. krugu dobio je ozbiljnu priliku. Tada je vozilo bezbednosti zbog udesa Jukija Sunode izašlo na stazu i Sajns se posle izlaska iz boksa našao tik iza Ferstapena.

Dobili smo ozbiljnu trku u završnici, ali je Red Bul sa Ferstapenom bio brži od Sajnsa i Ferarija, te je Holanđanin upisao šestu pobedu u aktuelnoj sezoni.

Odličnu trku imao je i drugi vozač Ferarija (čiji su mehaničari ponovo pravili greške u boksu) Šarl Lekler, koji je krenuo sa poslednje pozicije i završio trku na petom mestu.
U generalnom plasmanu Maks Ferstapen ima 175 bodova, a drugi je njegov klupski kolega Serhio Peres sa 129 koji ovu trku nije završio zbog kvara na menjaču.

Treći je Šarl Lekler sa 126 bodova, a potom slede Džordž Rasel, Karlos Sajns i Luis Hamilton kao šestoplasirani.

Upravo će Britanac biti domaćin sledeće trke koja se za dva vikenda vozi na čuvenoj stazi "Silverstoun".

Sva dešavanja iz Kanade pratićemo iz minuta u minut putem Live BLOG-a na B92.net:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: