Dominacija – Micić i Efes preko Reala odbranili krov Evrope!

Košarkaši Anadolu Efesa osvojili su Evroligu pobedivši Real Madrid u finalu rezultatom 58:57.

Izvor: LN

Subota, 21.05.2022.

18:00

Dominacija – Micić i Efes preko Reala odbranili krov Evrope!
foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Efes je osvojio drugu titulu Evrolige u nizu, ujedno ukupno drugu u svojoj istoriji, čime su uspeli urade nešto što je malo ko do sada – da odbrane titulu šampiona Evrope.

Vasilije Micić je utakmicu završio kao najefikasniji – sa 23 poena (8/15 iz igre), ali je igrač utakmice bio Tibor Plajs sa 19 poena (8/10) i sedam skokova.

Efes je ujedno postao tek treći tim koji je uspeo da bude bek-tu-bek šampion Evrolige u modernoj Evroligi. Pre njih su to uspeli Makabi (2004, 2005) i Olimpijakos (2012, 2013). Već po prvom minutu igre se moglo naslutiti šta nas čeka, pošto je u prva dva minuta igre viđen jedan poen koji je postigao Micić.

Nedugo zatim usledila je dominacija centra Reala Tavaresa, koji je bio izuzetan na obe strane terena.

Nije dopuštao protivniku da poentira u reketu, šut Efesu nije išao, a ofanzivni skokovi bili su konstanta za Madriđane.

Real je poveo 15:8 na manje od dva minuta do kraja, ali se onda probudio Larkin i serijom od 6:0 smanjio zaostatak svoje ekipe.

Početak druge deonice obeležio je Micić koji je nekoliko puta probio odbranu protivnika na svoju hitrost, a onda pobegao centrima na drugi obruč. Usledio je period sa dosta promašaja, pogotovo na strani Efesa koji nije postigao poen četiri minuta, dok ponovo stvari u svoje ruke nije uzelo Larkin.

Trojka Micića donela je minus dva od minus sedam turskom timu, ali se na poluvreme otišlo sa +5 za Real posle sjajne sekvence Entonija Rendolfa.

Prva dva i po minuta trećeg kvartala prošlo je bez poena, da bi se zatim istakao Hanga na obe strane parketa, prvo trojkom, a onda ukradenom loptom. Međutim, promašaji su bili ono što je obeležilo ovaj deo meča, pa je za deset minuta igre viđeno svega 19 poena.

Na kraju deonice tihi Micić je došao sebi i stigao do cifre od 17 poena, a pri kraju su Anderson i Poarije zbog gurkanja dobili po nesportsku.

U poslednju četvrtinu se ušlo sa 42:40 za izabranike Pabla Lasa. Iako Efes nije bio na svom nivou, tokom cele utakmice je držao priključak, a to im se isplatilo početkom četvrte četvrtine kada su napravili preokret.

Dobra rola Poarijea i ofanzivno i defanzivno usporila je protivnika, a Ljulj je u jednom trenutku uspeo da vrati vagu na stranu španskog tima.

U završnici je, ipak, dominirao jedan čovek – Tibor Plajs.

Iskusni centar je uspeo da pokupi nekoliko promašaja, a i fenomenalno je sarađivao sa Micićem koji je u potpunosti preuzeo ulogu plejmejkera.

Plajs je upravo jedan promašaj vratio u koš za 58:55 na 1.05 do kraja, a ti poeni ispostavili su se ključnim.
SofaScore
Ljulj je smanjio na -1, ali je Real sebi napravio veliki problem u završnici. Koristili su male faulove sve do toga da su ostavili samo 3 sekunde za svoj napad.

Larkin jeste promašio trojku, ali niko od igrača Reala nije uspeo da dođe do lopte pre nego što je vreme isteklo, pa je utakmica završena i krenulo je veliko slavlje u Beogradu.

Pored Micića (23p) i Plajsa (19p), jedini dvocifreni u ekipi Efesa bio je Larkin sa deset poena, a imao je i šest skokova i četiri asistencije.

Na drugoj strani jedini dvocifreni bio je Valter Tavares sa 14 poena, uz 11 skokova.

Ljulj je imao devet poena, ali 3/10 iz igre, dok je šest oena ubacio Rendolf. Po pet poena imali su Poarije, Dek i Hanga.

Utakmicu ste mogli da pratite uživo uz B92.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: