Skandal u Rusiji – trener nazvao odbojkašicu majmunom VIDEO

Trener odbojkašica Lokomotive iz Kalinjingrada Andrej Voronkov nazvao je protivničku odbojkašicu majmunom, što je odjeknulo u ruskim, ali i svetskim medijima.

Izvor: B92

Petak, 13.05.2022.

10:32

Skandal u Rusiji – trener nazvao odbojkašicu majmunom VIDEO
Foto: Profimedia

Odbojkašice Lokomotive drugu godinu zaredom postale su prvakinje Rusije, a u velikom finalu, rezultatom 3-2 u seriji, pobedile su Urolačku-NTMK.

U poslednjoj petoj utakmici tenzija je bila na vrhuncu, peti set odlučivao je šampiona Rusije i na kraju se desio nemili događaj kada je trener domaćina nazvao rivalku na drugoj strani mreže – majmunom.
"Zašto ponovo juriš tog majmuna", rekao je Voronkov tokom tajm-auta u trenutku kada je kamera bila za njihovim štabom.

Malo pre toga Kubanka, Alijama Sese Montalvo, osvojila je nekoliko poena zaredom i to je isprovociralo ruskog trenera da kaže nešto što ne bi trebalo.

Video je brzo postao viralan, a iz protivničkog kluba zahtevaju izvinjenje od iskusnog stratega.

"Andrej bi trebalo da se javno izvini", napisali su iz Urolačke. Ovo nije prvi rasistički skandal u svetu odbojke, a najvežiji je svakako onaj sa Igara u Tokiju kada je Serđo Busati suzio oči, aludirajući na kosooke narode.

To je protumačeno kao uvreda za Korejce koji se nalazili na drugoj strani mreže. Busato, tada na čelu Rusije, potom je izjavio da nije želeo nikoga da uvredi, ali je svakako suspendovan na tri meča.

Sličan incident viđen je i kada su se odbojkaši Argentine slikali sa rukama na očima, nakon što su pobedili Kinu i plasirali se na Olimpijske igre u Tokio, a tu je i naša, Srpkinja, Sanja Đurđević koja je nedavno u Ligi nacija.

Ona je kažnjena od FIVB-a sa dve utakmice neigranja jer je neprimereno proslavila osvajanje dugog poena gestikuliranjem kosih očiju prema svojoj saigračici, Ani Jakšić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: