Novaku je potrebno vreme da upali motore

Novak Đoković je po 15. put u karijeri sezonu turnira na šljaci započeo u Monte Karlu.

Izvor: B92

Sreda, 13.04.2022.

11:55

Novaku je potrebno vreme da upali motore
Foto: Profimedia

I nije se dobro proveo, po vrlo prohladnom, vetrovitom danu u kneževini, osim veoma borbenog inspirisanog protivnika, u vidu Alehanddra Davidoviča Fokine imao je protiv sebe i vreme - tačnije dugu, za njega reklo bi se i predugu pauzu.

Novaku je ovo bio tek četvrti izlazak na teren od početka godine, ili bolje rečeno još od početka decembra 2021. kada je odigrao poslednji meč u protekloj sezoni, u Dejvis kupu protiv Marina Čilića.

Posle svega što se dešavalo van terena i neprijatnog iskustva u Australiji, nema sumnje da je ovo bio možda i najteži početak sezone za svetskog broja jedan u karijeri.

Prosto iz tog razloga što mu uglavnom nije bilo dozvoljeno da igra!

I otuda, niko sa sigurnošću ne može da proceni kakva će biti konačna cena svega toga, jer jednom vrhunskom teniseru, da bi bio uspešan, potrebno je da ima ritam mečeva i turnira, a Novak toga u 2022. jednostavno nema.

On je proteklih nedelja i meseci, trenirao što u Beogradu, što u Monte Karlu, ali jedno je trenirati, a drugo igrati zvanične mečeve.

Uostalom, Đoković je i po dolasku u Monte Karlo na neki način upozorio sve da "to još nije to" i da će mu trebati barem nekoliko nedelja i turnira da se vrati u takmičarski ritam.

"I pre nekoliko dana znao sam da će mi trebati vremena da počnem da se osećam najbolje na šljaci. Istorijski, to je uvek bio slučaj. Nikada nisam igrao dobro na prvim turnirima na šljaci u sezoni, ali u redu je. To je što je. Moram da prihvatim poraz i nastavim da radim", rekao je posle poraza od Davidoviča Fokine.
Kao prvi masters turnir na šljaci u sezoni, Monte Karlo je, logično, za Novaka značio i start sezone igranja na najsporijoj podlozi.

Samo dva puta nije bio slučaj da sezoni na šljaci ne otvori u kneževini, 2011. je krenuo u Beogradu, a one čudne, pandemijske 2020. je zaigrao tek na jesen u Rimu i zanimljivo, u oba ta slučaja je taj prvi turnir i osvojio!

Ali tako nešto pošlo mu je za rukom od 2006. do ove godine samo još 2013. i 2015. kada je i osvojio te dve titule u Monte Karlu.

Ipak, ono što je rekao, da mu istorijski ne ide uvek tako dobro na prvim turnirima na šljaci, zaista ima potvrdu u rezultatima.

Izuzev te 2006. godine, kada u Monte Karlu nije bio nosilac, pa je ispao već u prvom kolu od Rodžera Federera, još pet puta je gubio na prvom ili drugom koraku na startu turnira na šljaci.

Protiv Davida Ferera 2007. u trećem kolu, a to mu se najčešće dešavalo od 2016. na ovamo, naravno, sve u Monte Karlu.
Foto: Profimedia
Te 2016, je izgubio u drugom kolu od Jiržija Veselog, 2018. je stao u trećoj rundi protiv Dominika Tima.

Te godine je imao dosta problema da uđe u ritam na šljaci jer je odmah potom ispao u drugom kolu u Barseloni od Martina Kližana i trećem kolu Madrida od Kajla Edmunda.

I prošle godine u Monte Karlu bio je koban jedan Britanac, Danijel Evans. Sada, Alehandro Davidovič-Fokina.

Do četvrtfinala je stigao 2017. i 2019. kada je gubio od Davida Gofana i Danila Medvedeva.

Dobra stvar je sada što mu dolazi njegov turnir - Serbia open u Beogradu, na kom će imati priliku da zaista uhvati ritam mečeva i stekne to neophodno samopouzdanje, pred odlazak u Madrid i Rim.

Tamo će dodatno filtrirati formu pred dolazak u Bulonjsku šumu, u Pariz, gde ga čeka odbrana trofeja na Rolan Garosu.
Zaključak je jasan, Novaku je sada zaista najpotrebnije da što više igra, da ima što više mečeva u nogama, ne bi li se vratio u formu kako planira, i njen vrhunac, kako je rekao, doživi na Rolan Garosu.

To će biti ključni trenutak sezone, ali možda ne samo nje, jer Novak je i dalje u borbi za titulu GOAT i to da u istoriju bude upisan kao igrač sa najvećim brojem grend slem titula.

Rafael Nadal ne igra takođe, pitanje je i kada će on na teren i u kakvoj formi. Novakova mala prednost sada je što konačno može da igra, dok će Španac morati da sačeka barem još tri nedelje na tako nešto.

To su nijanse koje mogu da imaju ulogu na kraju kada se budu našli oči u oči u Parizu.

Jer u ovoj fazi karijere, kada je postigao toliko toga, Novakovi najveći ciljevi su jasno - grend slemovi.

Tempiranje forme za najveće događaje, nije lak proces, što je pokazalo i njegovo izdanje u Monte Karlu, ali na svu sreću ima vremena da je podigne na željeni nivo kroz turnire u Beogradu, Madridu i Rimu.
Grafika SofaScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: