Partizan i Fejenord bez "haubica" – Humska bi reprizu

Ne pamti se veći broj klubova sa kojima je Partizan igrao, kao što jeste ove sezone u premijernom izdanju Lige konferencija.

Izvor: Stefan Smuða

Četvrtak, 10.03.2022.

08:00

Partizan i Fejenord bez
Foto: StarSport/Miroslav Todorovic

Od kvalifikacija i Dunajske Strede, Sočija i Santa Klare, preko grupne faze i Anortozisa, Flore i Genta, te šesnaestine finala protiv Sparte iz Praga, stiglo se do borbe za plasman u istorijsko četvrtfinale dvomečom protiv Fejenorda.

Crno-bela publika želi reprizu sjajne atmosfere i ishoda od pre samo dve nedelje kada je na istom stadionu pala Sparta iz Praga, uz retko viđenu pozitivu koja je natkrila zdanje u Humskoj ulici.

Ali, ovog puta rival je holandski velikan iz Roterdama, dobro poznat širom starog kontinenta, koji zbog svega što prikazuje ove sezone "obećava" mnogo veći pritisak na tim Aleksandra Stanojevića.
EPA-EFE/JEROEN PUTMANS – Orkun Kokèu, najveæa opasnost u nedostatku Gusa Tila
U pitanju je nekadašnji šampion Evrope koji u poslednje vreme nije toliko viđen u eliti evropskog klupskog fudbala, ali ako navedemo da je ove sezone bio prvi u grupi sa bundesligašem Union Berlinom, praškom Spartom i Makabi Haifom, jasno je zbog čega uloga blagog favorita ide ekipi Arnea Slota.

To ime i prezime nije baš omiljeno među navijačima Partizana, ali je svakako dobro poznato, budući da je upravo taj čovek bio na klupi AZ Alkmara 2019. kada su crno-beli za pet minuta primili dva gola sa igračem više i tako prosuli prethodnih 88 i ostali bez proleća u Ligi Evrope.

Tražiće se mini-osveta prema njemu, iako nije ni zbog čega "kriv" jer je Vladimir Stojković katastrofalno bio postavljen, a potom se uvukla nervoza u redove tima Sava Miloševića.

Od početka dosta zavisi

Foto: Profimedia
Partizan bi morao da uđe u utakmicu energično i hrabro, baš kao što je to bio slučaj protiv Sparte.

Tada je vatromet, posebna koreografija i neobično pozitivna energija sa tribina pokrenula "parni valjak" da dođe do dva brza gola.

Međutim, ta dva gola dao je Rikardo Gomeš koji ovog puta neće biti na terenu zbog isključenja koje je zaradio, možda i nepravedno.

Ubedljivo je prvi strelac ekipe, ali će njegovu ulogu u amanet dobiti mladi i supertalentovani Marko Milovanović.

Isto tako, i na drugoj strani će nedostajati najbolji igrač Gus Til. Mnogi bi rekli, "srce i duša" Fejenorda.

Recimo da su zbog toga dve ekipe podjednako oslabljene.
Foto: StarSport/Peða Milosavljeviæ
U ostatku tima Partizana nije bilo previše dilema za Stanojevića. Jedinu pravu neizvesnost čini pozicija desnog beka, ali je sva prilika da će se opredeliti za ofanzivnijeg Marka Živkovića, pre nego defanzivnijeg Nemanju Miletića.

To bi moglo i da usmeri Partizanovu filosofiju u ovom meču, premda će ostatak tima biti isti kao i u prethodnim velikim utakmicama (čitaj Sparta i "večiti" derbi).

Na golu će ponovo biti Aleksandar Popović, posle utakmice pauze u Subotici, iako je u "večitom" derbiju njegov kiks povukao celu ekipu na dno i ka porazu.

Ispred će biti najverovatnije pomenuti Živković, zatim standardni štoperski par Igor Vujačić-Siniša Saničanin, kao i nezamenljivi Slobodan Urošević na levom boku.

Misterija Ljubomira Fejse

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Prilično se razočarano Stanojević obratio javnosti kada je u sredu bio upitan za status Ljubomira Fejse.

"Fejsa je daleko od ekipe, od treninga, od svega. Imao je povredu lakše prirode na pripremama u Turskoj i ispostavilo se da još ne može da se oporavi. To je malo i frustrirajuće za nas. jer smo imali dosta problema sa zadnjim veznima. Nije u kombinaciji niti će uskoro biti", jasno je poručio Stanojević.

A trebalo je da bude najveće pojačanje Partizana ove zime...

Zato će ponovo na pozicijama zadnjih veznih biti Saša Zdjelar i Miloš Jojić, a ispred njih Bibars Natho.

Kada se Izraelac bude umorio, negde oko 60. minuta, ući će Marko Jevtović na mestu Jojića, a popularni "Zeka" će se pomeriti napred.

To je izmena koju Stanojević izvodi redovno i bez obzira na rezultat. To su pokazali Sparta i "večiti" derbi kada je bilo 2:0, odnosno, 0:2 i opet se išlo po istom šablonu.

Mladog Milovanovića loptama će pokušati da "hrane" kapiten Lazar Marković sa desne i Kvinsi Menig sa leve strane.

Holanđanin bi mogao da bude adut, imajući u vidu da je često igrao sa ovim timom Fejenorda i vrlo ga dobro poznaje.
Foto: StarSport
"Skautirajući" ekipu iz Roterdama ove sezone moglo se doći do zaključka da igra veoma ofanzivno, sa puno ulazaka u prilike i pritiskom na poslednju liniju rivala.

Ali, isto tako, primetili smo da je odbrana slabili deo tima, te da bi Partizanovi napadači mogli da profitiraju u slučaju dobrog dana.

Gola u gostima nema, pa je potreba za kalkulacijama nešto manja i svaki pozitivan rezultat održao bi Partizanove šanse za plasman u četvrtfinale.

Priča neće biti završena ovog četvrtka u Humskoj, to je sasvim sigurno, ali bi bilo izuzetno ako bi se stvorila bilo kakva zaliha pred revanš na bučnom "De Kujpu".

Repriza partije od pre dve nedelje protiv Sparte bila bi sasvim zadovoljavajuća.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: