Tri decenije kasnije: Ne postoji juče

Glazgov. Rendžers.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Sreda, 09.03.2022.

20:57

Tri decenije kasnije: Ne postoji juče
Foto: Pedja Milosavljevic/Starsportphoto

Svima u Crvenoj zvezdi grad i klub iz Škotske izazivaju posebne emocije na sam pomen njih. Preko "policijaca" je Zvezda došla do titule prvaka Evrope 1991. godine, a 2008. imala bolnu epizodu kada je na tragičan način zaustavljena na poslednjem stepeniku ka prvom plasmanu u Ligu šampiona.

Kako se (nešto stariji) zvezdaši više sećaju prvog, jačeg iskustva, iako su i pre toga međusobno igrali, ali ne toliko antologijske duele, mogu da se povuku parele sa gostovanjem sadašnje generacije crveno-belih u Glazgovu.

Male, ali mogu...

Pred susret Rendžersa i Crvene zvezde u osmini finala Lige Evrope, prvo na čuvenom Ajbroksu sa preko 50.000 mesta.

Najveći meč od 1992. godine

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Od "okrnjenog" šampionskog tima iz Barija, odnosno sezone 1991/1992, Zvezda nije igrala utakmicu u "dubljoj" fazi.

Naravno da je bilo važnijih mečeva i onih za i u eliti, tu nema dileme, ali gledajući čisto kroz prizmu datuma, koji govori i koliko ste bili uspešni na evro sceni, Zvezda ovakav meč nije imala ravno 30 godina.

Još od gostovanja Andrelehtu u Briselu 15. aprila 1992. godine, kada je poražena 3:2 i ostala bez drugog uzastopnog finala, velikan sa stadiona "Rajko Mitić" nije zagazio toliko duboko u "evropskoj šumi". Da, jeste se fudbal promenio u velikoj meri, kao što i dva tima Crvene zvezde i takmičenja ne mogu da se porede, ali isto tako i "suve" činjenice govore da će aktuelni osvajač srpske "duple krune" izaći na evrpopski megdan u martu, što mu se nije desilo dugo.

Neko bi rekao i predugo.

I upravo zato su izabranici Dejana Stankovića dobili pravu premiju, nataloženu iskustvom prethodnih godina, ali i prvim mestom u grupnoj fazi LE jesenas, da uživaju u tako atraktivnom meču i još atraktivnijem stadionu, uopšte i okruženju.

Juče ne postoji

Foto: Profimedia
Naravno da niko ne sme da pomisli da je rezultat nevažan i da bi trebalo bilo ko u Zvezdi da se zadovolji učinjenim do sada.

Jeste napravljen veliki uspeh, što će i klupske knjige da označe crvenim slovima, ali u fudbalu nema šta je bilo juče, zaboravljaju se (na kratko) Braga, Ludogorec i slični podvizi, pa se gleda samo šta će biti danas i sutra.

To "danas" je baš danas (četvrtak) i prilika za novi izazov da crveno-beli dodatno pomere granicu i izbore mesto u četvrtfinalu, ove sezone, ojačane Lige Evrope.

Neće im biti lako, naspram sebe imaju tim koji jeste na papiru skuplji, koji je na moćan način eliminisao Borusiju iz Dortmunda, ali je Zvezda u bliskoj prošlosti izbacivala i jače, pa nema razloga da postoji bilo kakav strah od "policajaca".

Makar nosili značke, lisice i vatreno oružje, nošeni preko 50.000 bučnih navijača sa tribina Ajbroksa.
Foto: Starsport
Svestan toga je i trener Dejan Stanković.

"Uvek je lepo igrati pred punim stadionom, posebno zbog svega što se dešava u poslednje vreme . Srećan sam što će biti 55.000 ljudi. Naš zadatak je prevashodno donesemo dobar rezultat i da, kao što će Rendžers imati jak vetar u leđa od navijača, tako ćemo imati i mi u Beogradu. Dužni smo da dođemo sa dobrim rezultatom", rekao je Stanković u najavi utakmice.

Ostaje da se vidi šta je Stanković spremio iz svog specijala za "uniformisanog" rivala i kakvu taktiku.

Posebno je baš za velike utakmice spremao iznenađenja.

Iznenađenje će biti ako ne bude iznenađenja.

Koliko delotvorno će biti saznaćemo nešto malo pre 23 sata.

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: