Zašto se Red Bul takmiči u Formuli 1? VIDEO

Red Bul je trenutno jedan od najboljih timova u Formuli 1, ali zbog čega se oni takmiče u ovom šampionatu?

Izvor: SN

Utorak, 07.12.2021.

12:00

Zašto se Red Bul takmiči u Formuli 1? VIDEO
EPA-EFE/STR

Red Bul je poznati svetski proizvođač energetskog pića i oni su prilično zastupljeni u sportu, prevashodno u Formuli 1 gde imaju svoju ekipu.

Red Bul je u četiri navrata osvojio šampionat Formule 1 (2010, 2011, 2012 i 2013. godine), a aktivni su i u fudbalu kao i u automoto sportu, skijanju, biciklizmu i ostalim eskremnim sportovima.

Sve je počelo još tokom osamdesetih godina kada je Ditrih Materšic otišao u Tajland i "svemoćno" energetsko piće ekskluzivno doneo u Austriju, a krajem 1989. godine uz Dr Helmuta Marka dolazi do Gerharda Bergera i preko sponzorstva dolazi do Formule 1.

Uskoro je Red Bul postao generalni sponzor Zaubera, ali bez kontrole nad timom i sve je eskaliralo kada je Kimi Raikonen dobio prednost u odnosu na Red Bulovog vozača u Zauberu, a s obzirom na to šta je Kimi postao ne bi se reklo da su pogrešili.

Ditrih Materšic nakon ovog događaja odlučuje da oformi sopstveni tim Formule 1 i 2004. godine su za 1 dolar kupili ekipu Jaguara i tako se rodio "Red Bull Racing Team". Helmut Marko je u mlađim kategorijama pomno pratio Sebastijana Fetela, a pravu šansu je dobio u bratskom timu "Toro Roso" (sadašnji Alfa Tauri) i Fetel uz podršku Marka i Materšica dolazi do Red Bula 2009. godine.

Saradnja je rezultovala u četiri pomenute šampionske titule, a od promene pravilnika i hibridne ere ekipa nije mogla do šampionske titule, tačnije osim Mercedesa nije mogao niko, a ove sezone Red Bul to može i da promeni zahvaljujući sjajnom timu inženjera i mehaničara, ali i Serhija Peresa i Maksa Ferstapena.

Red Bul troši velike količine novca u Formuli 1, a sudeći prema Forbsu i njihovom izveštaju 2018. godine, Red Bul je uložio 2,3 milijarde dolara za 14 godina takmičenja u Formuli 1. Čak 35 odsto budžeta tima dolazi direktno od Red Bula, a treba imati u vidu da ekipa godišnje profitira oko 10 miliona dolara i glavna stvar je da Ditrih Materšic nije ovde ušao da bi profitirao od sporta već da podigne prodaju energetskog pića i tu je napravio veliki uspeh.

Od 2009. do 2014. godine kompanija je profitirala oko 320 miliona samo od prodaje i polovinu tog novca davali su svom timu Formule 1...

Red Bul je nedavno objavio da su uložili stotine miliona dolara kako bi sami pravili motore nakon što je Honda odlučila da napusti šampionat, a oni baš i nisu zaintereosvani za saradnju sa Renoom, Ferarijem ili Mercedesom. Materšica više ne zanima što gubi novac kroz Formulu 1, jer Red Bul više nije brend energetskog pića već sportski gigant kako u Formuli 1 tako i u fudbalu i ostalim sportovima.

Red Bul je takođe tehnološka kompanija i njihovi inženjeri su radili sa ljudima iz Aston Martina na novom fenomenalnom vozilu – Valkiri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: