Istorijska trka u Džedi: Dva prekida, "milion" incidenata i dramska pobeda Hamiltona!

Luis Hamilton, vozač Mercedesa je pobednik trke za Veliku nagradu Saudijske Arabije na gradskoj stazi u Džedi.

Izvor: SN

Nedelja, 05.12.2021.

18:00

Istorijska trka u Džedi: Dva prekida,
EPA-EFE/STR

Ove godine po prvi put imamo trku za VN Saudijske Arabije i to je gradska staza u Džedi i videli smo veliki spektakl i trku za istoriju!

Luis Hamilton je ovom pobedom stao rame uz rame sa Maksom Ferstapenom i sada su izjednačeni u generalnom plasmanu pred poslednju trku u Abu Dabiju.

Fantastičan start trke smo videli u Džedi i Mercedes nije mogao bolje da počne sa Hamiltonom na prvoj poziciji, a Botasom na drugoj.

Valteri je uspešno držao Maksa Ferstapena na bezbednom odstojanju, a iz Red Bula su se bunili smatrajući da je namerno usporavao tempo i tako pomagao timskom kolegi.

Za to vreme smo videli veliku bitku Ferarija i Meklarena, odličan start Okona i Alonsa, pa onda i veliku Alonsovu grešku da bismo videli Mika Šumahera koji se zakucao u zid i na stazu izalzi vozilo bezbednosti.

Odmah Mercedes povlači potez i Hamilton i Botas kreću u boks po zamenu guma, da bi Ferstapen ostao na stazi i preuzeo prvu poziciju, a uskoro stiže objava da je trka prekinuta jer nije bezbedno voziti.

Trka je u 15. krugu ponovo počela iz mesta, a Hamilton je bolje počeo, pa izgubio poziciju u prvoj krivini od Maksa Ferstapena, svoju šansu koristi i Okon koji obilazi oba Mercedesa i izbija na drugo mesto.

Čeko Peres pokušavao je da se probije što više može, pa ga je u zadnji deo bolida udario jedan od Ferarija, on se zakucao u zid i ostao bez prednjeg krila, a još veći incident je bio iza gde se Mazepin zakucao u Rasela i uništio oba bolida.

Crvene zastave su opet bile na snazi i čekali smo novi restart trke dok je Majkl Masi rekao sledeće:

Pošto je Ferstapen izašao sa staze tokom obilaženja Hamiltona njegova pozicija se briše i Okon sa druge pozicije izbija na prvo mesto, Hamilton ostaje drugi, a Ferstapen je bio treći i sa tim poretkom se trka restartuje.
EPA-EFE/STR
Treći start trke je bio spektakularan i Maks Ferstapen se vrlo brzo vraća na mesto broj jedan i dolazi ispred Estebana Okona i Luisa Hamiltona koji je iz kruga u krug imao najbrže vreme.

Još nekoliko manjih incidenata smo videli do kraja, nekoliko virtuelnih vozila bezbednosti i žutih zastava u sektorima, da bismo u 37. krugu imali ljutu bitku i Ferstapen opet izleće sta staze u odbrani pozicije.

Morao je da pusti Hamiltona, odlučio da "testira kočnice" i Hamilton udara u njega, pa Maks dobija kaznu od pet sekundi zbog tog nesporstkog poteza koji je možda i odlučio sudbinu.

Potom Hamilton uspeva da obiđe Ferstapena i da zadrži prvo mesto, da bi Maksov problem s pneumaticima postajao sve veći. Botas upseva u poslednjoj desetinki da prestigne Okona i zauzme treće mesto u Saudijskoj Arabiji.

Okon je bio četvrti, a ovo je bila neverovatna ludnica u Džedi, kontroverzna trka, napeta i istorijska u kojoj je Hamilton došao do 103. pobede u karijeri.

Spektakl Formule 1 mogli ste da pratite UŽIVO putem našeg LIVE BLOGA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

258 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: