B92.net GOAT – Veliki

Još kao mali skrenuo je pažnju na sebe. Tokom karijere je stekao nadimak "Veliki", a na kraju iste, proglašen je najvećim.

Izvor: Milan Tomiæ

Petak, 05.11.2021.

09:00

B92.net GOAT – Veliki
Foto: Profimedia

To je Vejn Grecki, najpoznatiji kanadski sportista svih vremena – i, po mnogima, najbolji hokejaš ikada.

Iako ne preterano fizički vičan ovom sportu, posedovao je određenu dozu atleticizma, koja je u paru sa inteligencijom izrodila hokejaškog genija.

Stručnjaci su govorili da igra sa očima na potiljku. On je bio skromniji, pričajući da jednostavno ima insinkt, koji mu pomaže da razume igru i reaguje brže od drugih.

Da će od njega biti "nešto" pokazivao je još u detinjstvu, a sa samo 10 godina, završio je sezonu sa čak 378 golova.

Potencijal je i te kako potvrdio u seniorskoj karijeri, tokom koje je postavio na desetine rekorda u NHL ligi, bio čak devet puta MVP iste, najbolji je golgeter svih vremena, a kada se penzionisao, svi klubovi su povukli dresove sa brojem 99, koji je on nosio.

Samo takmičenje podigao je na jedan viši nivo, došlo je do ekspanzije hokeja u Americi, čak i u onim sredinama, kao što su Los Anđeles, Majami, Las Vegas, San Hoze, koje nisu tradicionalno bile zagrižene ovim sportom. Grecki je naučio da kliza ubrzo nakon što je prohodao, pošto je u dvorištu svoje kuće imao klizalište, koje je napravio njegov otac.

Tu se osećao kao riba u vodi, pa ne treba da čudi što je u mlađim kategorijama pokazivao više od svojih vršnjaka.

Toliko je dominirao da su roditelji protivničkih igrača često umeli da mu zvižde i da ga vređaju, nazivajući ga "pak svinjom".

Pritisak je bio toliko intenzivan i veliki da je 13-godišnji Vejn razmišljao da ostavi hokej. Ipak, na nagovor roditelja, odustao je od te ideje, preselio se u Toronto, kako bi malo pobegao od negativnog okruženja.

U to vreme, Grecki je jako voleo bejzbol, možda čak i više od hokeja, a bio je veliki navijač Tajgersa.

"Igrao bih bejzbol po ceo dan", rekao je on jednom prilikom.

Grecki je svoj prvi profesionalni ugovor potpisao sa 17 godina, a priključio se Indijanapolis Rejsersima. To je bila liga pod okriljem Svetske hokejaške asocijacije.

Inače, tada, NHL nije dozvoljavao igračima mlađim od 20 godina da budu draftovani, niti da potpisuju ugovore sa klubovima.
Foto: Profimedia
Nije se mnogo zadržao tu, prešao je u Edmonton Ojlerse sa kojim je parafirao ugovor na 10 godina, najduži u to vreme, vredan tri miliona dolara.

Liga u kojoj je nastupao se rasformirala, a njegov Edmonton je pristupio NHL ligi, koja je tom klubu, kao i ostalima koji su došli, omogućila da zadrži četiri igrača.

Zbog toga Vejn nije bio draftovan, a sumnje su bile prisutne. Svojim partijama u budućnosti uspeo je sve da ih demantuje.

U Edmontonu je proveo čak devet sezona, osvojio je četiri titule, a najbolja mu je bila 1985/86, koju je završio sa 215 poena (52 gola+163 asistencije).

Grecki je bio deo istorijskog NHL trejda 1988, samo nekoliko sati nakon što je Edmonton osvojio Stenli kup.

U početku je Vejn odbijao da uopšte razgovora o selidbi, međutim, teška finansijska situacija tadašnjeg vlasnika Ojlersa, te unosna ponuda Los Anđeles Kingsa, smekšali su ga.

Spekulisalo se da je tamo prešao zbog supruge, željne holivudske karijere, a pojedini su ga proglašavali izdajnikom Kanade. Ipak, kada je gostovao u Edmontonu, priređene su mu ovacije.

"Ponosan sam što sam Kanađanin. Nikada ljubav prema ovoj zemlji nisam dovodio u pitanje. Preselio sam se jer sam profesionalac, to je moj posao. Ali i dalje sam Kanađanin do srži. Nadam se da me zemljaci razumeju", rekao je Grecki tada. Grecki je predvodio Kingse do pobede upravo nad Edmontonom u polufinalu divizije, međutim, ta prva sezona bila je jedan od dve u karijeri "Velikog", u kojima nije bio najbolji strelac lige.

Njegov dolazak u Kaliforniju dovele su do pravog hokejaškog buma, sve utakmice kluba bile su rasprodate, a u tom delu države nastala su još dva tima – Anahajm Daksi i San Hoze Šarksi.

Kingsi su 1993. prvi put u istoriji, zahvaljujući pre svega Greckom, igrali za trofej Stenli klupa, ali su sa 4-1 poraženi od Montreala.

Do 1996, LA Kingsi nisu mogli da se pohvale dobrim rezultatima, a Grecki je na svoj zahtev napustio kluba i otišao u Sent Luis.

Bili su jako blizu konferencijskog finala, ali međuljudski odnosi su bili loši unutar tima. Grecki je imao sukobe sa pojedinim saigračima, te je na kraju te sezone odlučio da odbije trogodišnji ugovor vredan 15 miliona dolara.

Tokom tri sezone u Njujork Rendžersima, njegovom poslednjem klubu, imao je nešto skromniji učinak, što ne treba da čudi – već je bio u poznim igračkima godinama.

Poslednju utakmicu u karijeri odigrao je u Medison Skver Gardenu protiv Pitsburga, a oproštaj je bio spektakularan.

"Poslednja utakmica u Njujorku je za mene bila najveličanstveniji događaj u celoj mojoj karijeri... Sve ono zbog čega sam cele karijere voleo hokej, od vožnji na treninge i utakmice sa mamom i tatom, pogleda na tribine tokom utakmice na kojima su se nalazili meni dragi ljudi, sve to je doživelo vrhunac ovde u Njujorku", rekao je Grecki.
EPA/ANDREW GOMBERT
Dan pre ovog meča, vlasnika Rendžersa Džejms Dolan molio je Greckog da preispita tu odluku o povlačenju.

Nudio mu je čak milion dolara samo da još jednom razmisli o tome. Rekao mu je da zadrži novac, bez obzira na konačnu odluku.

Grecki nije odustao: "Zbog savesti, jednostavno ne mogu da uzmem taj novac. Znam da sam završio".

U jednom intervjuu mnogo godina kasnije, Grecki se našalio: "To je bila najgluplja odluka ikada, zar ne?".

Iako je najbolji strelac ikada, Vejn nikada nije osvojio zvanično to priznanje. Jednostavno, NHL liga je tek od sezone 1998/99. (njegove poslednje) ustanovila nagradu.

Tokom te godine Grecki je imao skroman učinak, a legendarni Moris Ričard, čovek po kome je nagrada nazvana, prišao mu je i rekao: "Vejn, nikad nećeš osvojiti ovaj trofej. Ali, treba da ga imaš, zbog svih golova koji si postigao".

Ovaj poklon je Greckom mnogo značio, toliko da je bio jedini koji je zadržao u svojim vitrinama.

Priredio: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: