Nova vest
Olimpizam

Ponedeljak, 09.08.2021.

12:15

"Ukinite rang-listu sa brojem osvojenih medalja!"

Zlato iznad svega – ili se ipak računaju i srebro i bronza?

Izvor: B92

Autor:B92

Foto: Profimedia

Kriterijumi za sastavljanje liste najuspešnijih zemalja na Olimpijskim igrama su loši i podstiču nacionalizam, smatra urednica DW Sara Virc.

"Nema nimalo pravde u pripremama sportista za ove Olimpijske igre", rekla je Virc.

Svaki put isto: borba za najveći broj medalja na Olimpijskim igrama. To je disciplina za sebe. SAD su poslednjeg dana Igara uspele da preteknu Kinu i osvoje jednu zlatnu medalju više.

Ali SAD broje sve medalje zajedno - i tako gledano ih imaju mnogo više od Kine. Uspeh na Olimpijskim igrama često zavisi od načina brojanja.

Ko određuje kriterijume?

Reč je o nedostojnoj borbi koju treba izbaciti iz Olimpijskog programa. Jer, broj medalja odražava samo krajnje rezultate, ali ne i nastanak nekog uspešnog plasmana.

On provocira dopingovanje pod kontrolom države i pridaje veću važnost individualnim sportovima od ekipnih, te zemljama koje upumpavaju mnogo novca u sport.

Kada bi se broj medalja računao prema broju stanovnika ili bruto društvenom proizvodu, u vrhu tabele bi bile sasvim druge države: Jamajka ili Bahamska ostrva, ili Kosovo.

Rang-lista zemalja koje su osvojile najviše medalja, doduše, odgovara olimpijskoj ideji stremljenja ka vrhunskim rezultatima – ali na račun drugih olimpijskih vrednosti: zajedničke sportske svetkovine na kojoj se prevladavaju nacionalni egoiozmi i doprinosi miru i međunarodnom sporazumevanju.

Ko profitira od rang-liste osvojenih medalja?

Nasuprot tome, rang-lista sa brojem medalja koristi određenim zemljama da demonstriraju snagu i moć i da uz pomoć uspešnih sportista pokazuju kako su i njihovi politički sistemi uspešni.

Medalje se proslavljaju kao trofeji od nacionalnog značaja. Rang-lista jača nacionalizam koji je politički eksplozivan i vodi u lične tragedije.

Kineski mešoviti par u stonom tenisu se javno i u suzama izvinio što je osvojio "samo" srebrnu medalju. "Ostavili smo tim na cedilu", rekla je Liu Šiven, a Šu Šin je izjavio:

"Čitava zemlja je gledala ovo finale. Mislim da kineski tim neće prihvatiti rezultat".

Pritisak na kineske sportiste zbog hegemonijalnih težnji Kine nikada nije bio veći. Teret očekivanja se neće uskoro smanjiti, jer za šest meseci počinju Zimske olimpijske igre 2022. koje se održavaju u Pekingu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Podeli:

Olimpizam

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve