Nova vest
Tenis

Subota, 01.10.2022.

18:00

Đoković uz turbulencije do finala

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u finale Tel Aviva, pobedom nad Rusom Romanom Safijulinom.

Izvor: MT

Autor: MT

Đoković uz turbulencije do finala
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Vlasnik 21 Grend slem titule je 104. igrača sveta savladao sa 6:1, 7:6(3), posle sat i 35 minuta igre.

Novak će se u nedelju za treći trofej u sezoni, ukupno 89. u karijeri, boriti sa boljim iz duela Marin Čilić – Konstant Lestijen.

Kako je krenulo, delovalo je da će Novak razbiti Safijulina ekspresno, ali je posle furioznog prvog seta, Roman zaigrao bolje u drugom, u kojem je imao i dve brejk šanse.

Brzo je izašao iz krize Novak, napravio brejk u devetom gemu, ali se potom i samoništio u gemu u kojem je servirao za pobedu.

Safijulin mu je oduzeo servis, a potom stigao i do taj-brejka, u kojem je, ipak, Rus pravio više grešaka, te je njegov poraz bio neminovan.

Bilo kako bilo, ovo je bila dobra sedmica za Safijulina, koji će od ponedeljka biti 92. na ATP listi, što će mu biti najbolji plasman u karijeri.

Prvi set je u velikoj meri podsećao na prvi meč Novaka na ovom turniru, protiv Anduhara, kada je slavio sa 6:0.

Ovoga puta nije stigao do "krompira", ali kao da jeste – dozvolio je rivalu samo jedan gem i prvi period rešio za samo 22 minuta.

Novak se uz dve greške iz bekhenda upisao na semafor, da bi već u drugom gemu stigao do tri uzastopne brejk lopte.

Iskoristio je odmah prvu, za razliku od četvrtog gema, kada mu je za dupli brejk, bilo potrebno pet šansi.

Sjajno je riternirao Novak u tim momentima, što je u kombinaciji sa nervozom i greškama Safijulina i donelo ekspresno završen prvi deo igre.

Roman se probudio na startu drugog seta, počeo bolje da riternira, odigrava čisto i snažno.

U isto vreme, Novaku je stao servis, procenti prvog su pali, a kazna je mogla da stigne u šestom gemu.

Dugo je trajao ovaj gem, Đoković se suočavao sa dve brejk lopte, ali je strpljivo sačekao da dođu dva as servisa, te je na taj način uspeo da izbegne probleme.

Kazna za neiskorišćene šanse stigla je u devetom gemu, kada je Novak stigao do brejk lopte, prve u drugom setu, diktirao je poen forhendima, a onda pravovremenim izlaskom na mrežu došao do brejka.

Gem u kojem je servirao za pobedu nije krenuo baš najbolje, dopustio je 15:30, a potom i brejk loptu rivalu. Autodestrukcija Novaka je doživela vrhunac u tom gemu, te je Safijulin stigao do brejka u poslednjem trenutku.

Osvojio je i naredni gem, ali se i Đoković potom stabilizovao, tako da se ušlo u taj-brejk, u kojem je Novak odigrao taman koliko je potrebno da ostvari novu pobedu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Podeli:

U fokusu

Vidi sve