Zvezda na "Luju II" – teško, ali ne i nemoguće

Fudbaleri Crvene zvezde nisu baš u najsjajnijoj situaciji za "vađenje" pred poslednje kolo Lige Evrope.

Izvor: Milan Tomiæ

Četvrtak, 03.11.2022.

08:00

Zvezda na
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Tim Miloša Milojevića gostuje favorizovanom Monaku u okviru šestog kola grupe H drugog po kvalitetu kontinentalnog takmičenja.

Situacija je takva da će šampionu Srbije u Kneževini igrati samo pobede, ukoliko žele treće uzastopno učešće u nokaut fazi Lige Evrope.

Crveno-beli su trenutno poslednji na tabeli sa šest bodova, koliko ima i Trabzon, sa kojim ih "veže" izjednačen međusobni skor i gol-razlika, s tim da turska ekipa ima više postignutih golova.

Upravo su izabranike Abdulaha Avdžija savladali prošlog četvrtka na "Rajku Mitiću" rezultatom 2:1 i tako ostali u životu pred završne bitke.

Monako pred okršaj sa Zvezdom (četvrtak, 18.45) takođe "visi", pošto ima samo bod više od srpskog i turskog prvaka. Opet, sa nova tri boda obezbedio bi nokaut fazu.

Jedini siguran u ovoj grupi sa 10 bodova i sigurnim prvim mesto, koje donosi osminu finala, jeste Ferencvaroš, koji gostuje u Trabzonu.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Kako bi što jasnije bilo, ukratko ćemo proći kroz sve kalkulacije, koje interesuju navijače crveno-belih iz Beograda.

Pobeda na "Luju II" Zvezdi garantuje evropsko proleće, ali ne i drugo mesto, pošto bi za njega u tom slučaju bilo potrebno da Trabzon ne pobedi Fradi ili, ako baš slavi, da to bude sa manjom razlikom nego što bi naš tim eventualno pobedio Monako.

Sa remijem u Monaku, Zvezda bi se oprostila od Lige Evrope, a treću poziciju, koja vodi u Ligu konferencija, osvojila bi u slučaju poraza Trabzona od Ferencvaroša.

Takođe, do trećeg mesta crveno-beli bi mogli i sa efikasnim nerešenim ishodom (3:3 npr), ali da u isto vreme u Turskoj ne padne nijedan gol (0:0).

Na kraju, u domenu teorije, Zvezda bi do Lige konferencija mogla i u slučaju poraza, ali da u isto vreme i Trabzon na svom terenu doživi neuspeh, sa većom razlikom nego Zvezda, protiv Ferencvaroša.

Zaista sve deluje komplikovano, pošto Zvezda u isto vreme zavisi od sebe, ali, ipak, pomalo i od drugih.

Odmah nakon utakmice je i trener Miloš Milojević prokomentarisao da njegovi igrači treba da gledaju sebe, a ne druge, mada je još dodao da veruje i u poštenje Ferencvaroša u Trabzonu, kojeg su savladali u Budimpešti, igrajući čitav meč maltene sa igračem manje.
Srdjan Stevanovic/Starsport
Zvezda verovatno u ovom momentu nije mogla da ima teži zadatak, da gostuje sedam puta skupljem francuskom prvoligašu, koji, poput nje, ima imperativ pobede.

Mada, ne treba isticati belu zastavu, a da utakmica nije još ni počela. Videli smo na "Marakani" pre dva meseca da Zvezda može da igra sa Monakom.

Taj susret, doduše, pripao je "kneževima" (1:0), pošto je Bril Embolo u 74. minutu realizovao penal, koji je naivno skrivio Slavoljub Srnić.

Može se slobodno reći da je Zvezda u ovom meču nezasluženo poražena, pošto je pregršt šansi ostalo neiskorišćeno.

Svakako se misli na projektil Gelora Kange, koji je "ostao" na prečki, zatim pokušaj Aleksandra Katai, koji je pogodio stativu, a treba spomenuti i nedosuđen penal nad El Farduom Benom u završnici.

Do te utakmice Monako nije mogao da se pohvali bog zna kakvom formom, ali je nakon trijumfa u Beogradu, ušao u dobru seriju rezultata, uz jedan kiks, koji bi možda mogao skupo da ih košta.

Naime, tri dana nakon susreta sa Zvezdom, u velikom derbiju Lige 1 savladali su Lion (2:1), potom su usledili iznenađujući poraz na svom stadionu od Ferencvaroša (0:1), kao i četiri dominantne partije – pobeđeni su Rems (3:0), Nant (4:1), Trabzon (3:1) i Monpelje (2:0).
Srdjan Stevanovic/Starsport
Toplo-hladno princip nastavljen je ubrzo – doživljen je debakl u Trabzonu (0:4), onda samo remi sa Klermonom (1:1), kao i poraz u goleadi od Lila (3:4).

Nekoliko dana kasnije ispuštena je pobeda u Budimpešti protiv Fradija (1:1), koja je praktično mogla da im otvori vrata nokaut faze, da bi generalna proba pred Zvezdu prošla relativno zadovoljavajuće, savladan je Anže (2:0).

"Ako ne prođemo grupu, značiće da smo podbacili. Vlasnici, trener, kao i svi igrači, imamo istu ambiciju, a to je prolaz grupne faze. Moramo da dobro da se pripremimo za ovaj meč, ali bez dodavanja pritiska. Ako budemo koncentrisani, možemo do cilja", rekao je štoper Monaka Aksel Disasi posle meča poslednjeplasiranim timom Lige 1.

Sa druge strane, Zvezda je od tog meča sa Monakom u prvoj rundi, bila polovična, u Beogradu je "tukla" Ferencvaroš (4:1) i Trabzon (2:1), da bi u Budimpešti i Turskoj izgubila identičnim rezultatom (1:2).

U međuvremenu je stigla do osam pobeda u Superligi i jedne u Kupu Srbije, uz impozantnu gol-razliku (19:2).

Uprkos toj seriji, crveno-beli ne deluju da su na maksimumu, čini se da igra nije baš tako ubedljiva kao što rezultati to govore.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Poslednjih pet pobeda u svim takmičenjima ostvarene su tek golovima u drugom poluvremenu, od kojih je najkasniji došao na "Čairu", u sedmom minutu nadoknade, kada je Aleksandar Pešić rastužio Radnički (2:1).

Upravo ta golgeterska serija popularnog "Šilje" jedna je od stvari koje raduju trenera Milojevića. Deluje i da se Aleksandar Katai polako budi, a o novom biseru Jovanu Mijatoviću, tek će se pričati.

Čini se da navijači crveno-belih ne bi imali ništa protiv da upravo momak rođen 2005. dobije šansu i protiv Monaka, veću nego protiv Ferencvaroša i Trabzona, kada je na terenu proveo manje od 10 minuta.

Bio je starter protiv Kolubare u domaćem prvenstvu, zabeležio je asistenciju za Pešića u pobedi od 2:0, a imao je još nekoliko upotrebljivih dodavanja u poslednjoj trećini terena.

Nekakav Milojevićev "specijal" za okršaj sa "kneževima" je svakako potreban za pozitivan rezultat koji bi doneo dosta i kojim bi se skinulo francuskoj prokletstvo, koje kaže da Zvezda nikada nije slavila u ovoj zemlji iz sedam pokušaja.

U skladu sa veličinom kluba, Zvezda sigurna "puca" na najviše, na plasman u nokaut fazu Lige Evrope, ali realno, kada se sve sagleda, te vidi trenutna pozicija i tih bezbroj kalkulacija, možda bi i Liga konferencija bila prihvatljiva.

Priredio: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: