Zvezda na skeneru B92.net: Katai se probudio, Bukari se vratio, Eraković "zaključao"

Fudbaleri Crvene zvezde ostali su u životu, a da li će treći put zaredom igrati proleće u Evropi, saznaćemo tek posle poslednjeg kola.

Izvor: Milan Tomiæ

Četvrtak, 27.10.2022.

23:01

Zvezda na skeneru B92.net: Katai se probudio, Bukari se vratio, Eraković
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Crveno-beli su slavili protiv Trabzona rezultatom 2:1, identičnim kao što su i izgubili u Turskoj pre mesec i po dana.

Prava ludnica je u grupi H – Ferencvaroš je prvi sa 10 bodova, prošao je dalje, Monako je drugi sa sedam, dok Trabzon i Zvezda imaju po šest poena.

Slabo je izgledala Zvezda u prvom poluvremenu meča sa turskim šampionom, napadala je stihijski, a zapravo najopasnija bila preko kontranapada.

Ne može da se kaže ni da je Trabzon bio bog zna kako opasan, a do prilika je dolazio najčešće po desnom krilu i sredini. Ipak, kao po pravilu, izuzev stative Bardija, ti pokušaji nisu stavljali Borjana na velike muke.

Golovi su pali nekako slučajno – Kataijev fenomenalan šut posle dodavanja Bukarija, koji nije znao šta će sa loptom, te izjednačujući pogodak Bakasetasa iz slobodnjaka uz dosta sreće, posle sumnjivog faula Kange.

Gosti su posle pauze nastavili po istom principu da probijaju po bokovima, praveći višak tako su dolazili do prilika, poput one Hamšikove, koji je pogodio prečku.

I kada je delovalo da su bliži golu, Zvezda se trgla i preko Pešića, na asistenciju Bukarija, u 64. minutu stigla do pobedonosnog gola.

Pamti “Marakana” i lepršaviju Zvezdu, ali ono što je jedino važno u ovom trenutku jeste rezultat, koji je pozitivan i onakav kakav su želeli.

Golman i odbrana

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Milan Borjan – bez većih kikseva na ovom meču. Uz pomoć stative je u prvom poluvremenu zaustavio šut Bardija, dok je u ostalim situacijama bio relativno siguran. Kod gola nemoćan pošto je lopta na putu do njega skrenula pravac pogodivši Mitrovića. U drugom poluvremenu jednom ga je spasila prečka

Strahinja Eraković – iako je po prirodi štoper, na ovom susretu dobio je šansu pre Marka Gobeljića. Štaviše, konkretniji je u ofanzivi bio nego Rodić na levoj strani. Upravo je on imao prvi šut u okvir gola za domaće, da bi ubrzo lepom povratnom uposlio Kataija, koji je bio neprecizan. U nastavku je u nekoliko navrata izblokirao pokušaje gostiju, prekidao kontre, iako je bilo i situacija u kojoj su igrači Trabzona pravili višak na njegovoj strani, ali to ide na dušu više Bukariju, koji je kasnio, nego njemu. Jedan od najboljih ove večeri, baš kao i protiv Ferencvaroša.

Aleksandar Dragović – zna i za bolje partije najsigurniji Zvezdin defanzivac. Veče je loše počelo žutim kartonom u 25. minutu, zbog kojeg ga neće biti u Monaku. U nekoliko navrata mu je lopta bežala, što je izazvalo uzdahe na tribini kod navijača, koji nisu navikli da se reprezentativcu Austrije to dešava. Ipak, kako je utakmica odmicala, vratio se u svoj mod, bio sve sigurniji i bez problema okončao susret komandujući poslednjom linijom crveno-belih

Nemanja Milunović – desna strana odbrane domaćih bila je sigurnija od leve. Svestan da mu brzina nije jača strana, to je uspevao da nadomesti time što je prilazio bliže protivniku kada prima loptu na sredini terena, odnosno dobrim postavljanjem u situacijama oko svog šesnaesterca. Nije imao većih kikseva, ali nije baš ni u potpunosti zaključao napadače Trabzona.

Milan Rodić – Trabzon je uglavnom po njegovom boku probijao, kako u prvom, tako i u drugom poluvremenu. Kolega na boku mu je bio Mitrović, koji svojom brzinom više ide pravolinijski, za razliku od Kataija, koji mu više odgovara, jer ulaženjem u sredinu ostavlja mu prostora uz aut liniju. Ipak, sve u svemu, najslabiji iz poslednje linije domaćih.

Vezni red

Starsport
Slavoljub Srnić (do 61. minuta) – dobio je priliku pre Kangve u izostanku Sanoga. Dosta je trčao, pokrivao prostor, popunjavao rupe na svim stranama, ali i u dosta navrata kasnio, naročito u prvom poluvremenu. Na njegovu sreću šutevi sa ivice kaznenog prostora bili su neprecizni. U ofanzivi je bio beskorisan, u začecima akcija nevidljiv. Posle sat vremena ustupio mesto kreativnijem Ivaniću.

Gelor Kanga – "preorao" je teren Gabonac, pa je zbog toga trpela njegova plejmejkerska uloga. U prvom poluvremenu bio je "tempirana bomba", dva puta je izgubio loptu, koje su mogle da budu više nego opasne po gol Zvezde. U nastavku, naročito posle drugog gola, trudio se da smiri igru, dobio je i nešto defanzivniju ulogu izlaskom Srnića. U napadu je najopasniji bio krajem prvog poluvremena posle dodavanja Kataija, ali je slabo šutirao.

Stefan Mitrović (do 83. minuta) – najbolji igrač sa gostovanja u Budimpešti ove večeri je bio nekako tih. Kada ga vidite, uvek je u niskom startu, traži loptu, bori se, aktivan je, međutim, konkretan učinak nije imao. Ostavio ga je Milojević maltene do kraja susreta na terenu, ali nije uspeo da se istakne.

Aleksandar Katai (do 75. minuta) – dobra partija Kataija, tačnije, bolja u odnosu na većinu prethodnih ove sezone. Magiju je pokazao u 37. minutu kada je prelepim udarcem sa ivice kaznenog prostora postigao gol. Imao je najviše šansi od svih Zvezdinih igrača, neke su bile opasne, neke ne. Bio je dosta uključen u igru tokom čitavog meča, u par navrata namestio je i šanse za saigrače, a usled umora napustio je teren 15 minuta pre kraja. Definitivno je bio najkonkretniji igrač u redovima crveno-belih.

Osman Bukari – očigledno mu je potrebno vreme da se vrati u formu sa starta sezone nakon povrede. Ipak, to mu nije smetalo da napravi dve asistencije na meču. Kod prvog gola je ušao u sredinu i dodao Kataiju, dok je kod drugog u svom stilu probio po strani i na tacni namestio loptu Pešiću. Osim ta dva završna dodavanja nije pravio previše problema odbrani gostiju.

Napad, trener, izmene

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Aleksandar Pešić (do 83. minuta) – ponovo je radio za ekipu, iako je u nekoliko situacija donosio loše odluke, te bio preambiciozan u šutevima iz neizglednih pozicija. Borbu i želju je još jednom pokazao, stigao je da zaradi i žuti karton, posle jednog u nizu presinga, koje je započeo, pokosivši protivničkog golmana. Zaslužio je gol i do njega došao u 64. minutu, kada mu nije bilo teško da iz peterca zakuca loptu u mrežu. Postigao je pogodak na četiri od poslednjih pet utakmica.

Mirko Ivanić (od 61. minuta) – u trenutku ulaska dobio je nešto defanzivniju ulogu i u nekoliko navrata dobro reagovao u odbrani zaradivši aplauze sa tribina. Kasnije je prešao na svoju standardnu poziciju iza napadača, ali to je bilo u finišu, kada je Zvezda više računa vodila o odbrani svog gola, nego težnjama da još jednom naudi Trabzonu. Posle kontre jedne kontre je imao šansu za udarac, ali je bio neoprezan i prilika je otišla u nepovrat.

Kings Kangva (od 75. minuta) – ušao da osveži vezni red i pomogne Kangi na sredini. Bez konkretnijeg učinka.

Jovan Mijatović (od 83. minuta) – nije stigao da uradi ništa konkretno, ali je upisao nastup i na drugoj uzastopnoj evropskoj utakmici.

Ibrahim Mustafa (od 83. minuta) – imao jedan izlet posle kontranapada, čuvao loptu u završnici da prođe vreme.

Trener: Miloš Milojević – odlučio se za Kataija i Srnića, a ne za Ivanića i Kangvu i to se pokazalo kao solidna odluka. Ipak, Zvezda je na ovom susretu delovala lošije nego u duelima sa Monakom i Ferencvarošom na "Marakani". Pitanje je i kolika je u tome njegova krivica, pošto je i Trabzonu meč bio važan koliko i crveno-belima, te sigurno nisu sedeli skrštenih ruku. Ponovo je stavio Erakovića na desnog beka, što mu se i i splatilo, pošto je ovaj bio možda i najbolji igrač njegovog tima ove večeri. Definitivno problem je bio u vezi, falilo je kreativnosti, dok u napadu nije imao izbora, morao je da pošalje jedinog raspoloživog špica, Pešića, koji se upisao u strelce. Za Monako i odlučujući meč sa "kneževima" moraće da spremi neki "specijal", ukoliko Zvezda želi da ostane u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: