Zvezdin evropski "Dan D"

Fudbaleri Crvene zvezde nalaze se u delikatnoj poziciji pred treće kolo grupe H Lige Evrope.

Izvor: MT

Četvrtak, 06.10.2022.

09:00

Zvezdin evropski
Srdjan Stevanovic/Starsport

Izabranici Miloša Milojevića još uvek nisu okusili slast trijumfa u drugom po kvalitetu evropskom takmičenju.

Posle nesrećnog i nespretnog poraza od Monaka na "Marakani" (0:1), crveno-beli su izgubili i u Trabzonu (1:2).

Da bi ostali u igri za plasman u nokaut fazu, što je bio cilj uoči sezone, definitivno će morati da upišu tri boda u sredu uveče.

Na megdan joj, od 18.45, stiže mađarski šampion Ferencvaroš, koji ima dijametralno suprotni početak sezone u Ligi Evrope.

Ekipa Stanislava Čerčesova, bivšeg selektora Rusije, ostvarila je dve, može se reći, iznenađujuće pobede, ako se pogledaju okolnosti u kojima su one izvojevane.

Najpre su u Budimpešti "tukli" Turke (3:2), iako su skoro ceo meč imali igrača manje, da bi potom slavili i u Kneževini (1:0), zahvaljujući pogotku Balinta Večeija.
Foto: Profimedia
Najtrofejniji klub Mađarske se na staze stare slave vratio prethodnih godina, a vezao je i četiri titule prvaka države.

Čekali su na trofej od 2004. do 2016, dočekali ga i tako prekinuli delimičnu dominaciju Debrecina, koji je u tom periodu osvojio sedam pehara.

Popularni Fradi je iz Evrope odsustvovao upravo od 2004. do 2019. godine, kada je igrao grupnu fazu Lige Evrope.

Završili su te sezone kao treći u grupi, naredne kao poslednji, a ove, vidimo, istakli kandidaturu da konačno prezime u Evropi.

Nadali su se verovatno da bi mogli da se domognu i Lige šampiona, ali su nakom eliminacije kazahstanskog Tobola i slovačkog Slovana, stali u trećem kolu kvalifikacija, pošto ih je izbacio Karabag.

U plej-ofu za Ligu Evrope izvukli su Šamrok, kog su kod kuće pobedili 4:0, a onda doživeli neprijatan, ali bezbolan poraz (0:1).

Kroz istoriju, sa Zvezdom su se sastali dva puta. Prvu zvaničnu utakmicu odigrali su 9. aprila 1975. godine, kada je u okviru prve utakmice polufinala Kupa pobednika kupova u Mađarskoj Ferencvaroš slavio sa 2:1.

Poslednji duel između beogradskih crveno-belih i mađarskog predstavnika odigran je 23. aprila iste godine, kada je meč završen rezultatom 2:2, a taj susret zauvek će ostati upisan u istoriju Crvene zvezde zlatnim slovima, kao najposećenija utakmica na "Marakani". Tom prilikom, na tribinama stadiona našlo se oko 110 hiljada gledalaca, što je i dan danas apsolutni rekord.
FK Crvena zvezda
Ako gledamo aktuelnu situaciju u nacionalnim prvenstvima, Zvezda i Ferencvaroš su lideri.

Crveno-beli imaju 29 bodova iz 11 utakmica, tri više od drugoplasiranog TSC-a, koji je odigrao i dva meča više.

Od poslednje evropske utakmice u Trabzonu, Zvezda je vezala tri trijumfa bez primljenog gola. Redom su padali Napredak (1:0), Mačva (2:0) i Mladost GAT (4:0).

Ferencvaroš je dominantan u Mađarskoj i ima 18 bodova u prvih sedam kola uz gol-razliku 18:3.

Jedini poraz doživeli su upravo uoči dolaska u Beograd i to od najbližeg pratioca Kečkemeta (2:0).

Čerčesov je izveo kombinovani tim, izostavivši bitne igrače poput Traorea, Lajdunija, Botke, Zaharainesena, Bešića...

"Teško je reći posle jedne utakmice da li su u dobroj formi ili ne. Svakom se desi poraz, nije im "legao" Kečkemet, igraju onako kako Ferencvarošu ne odgovara, uz to su bili autsajderi, a naš naredni rival im je ostavljao puno prostora. Sve to zavisi od veličine kluba, mogućnosti, kvaliteta igrača, ali tog dana su izgubili. Nije to loša forma, ali svaki poraz poljulja tim", rekao je Milojević na konferenciji za medije.
FK Crvena zvezda
Glavna snaga Ferencvaroša je brzina, naročito ofanzivne četvorke, predvođene Traoreom, koji je i najbolji strelac ekipe sa pet golova.

"Ne iznenađuju me rezultati Ferencvaroša, jer znam da imaju kvalitet. Imaju selekciju u poslednjih četiri, pet godina koja je dobra, poznajem te igrače, pogotovo one koji su igrali u Skandinaviji. Doveli su Traorea koji je brz, Tokmak je tu, imaju izuzetnu hitrinu u četiri ofanzivna igrača i to je njihov ključ. Uz to imaju i širok roster, kao i mi, i mogu da dozvole sebi prostor da rotiraju. Tu su i dva slična špica, strateški su sve to uradili da ne trpi sistem. Takođe, trener im je dobar i iskusan, tako da se očekivalo da će biti dobri u Evropi, a tu znate da detalji odlučuju - da li ste postigli gol i odbranili svoj ili niste. Oni su imali i kvalitet i sreću da to urade, tako da nisam iznenađen", rekao je Milojević.

Ovaj meč dolazi u pravom trenutku za Zvezdu, od dolaska novog trenera je već prošlo neko vreme, situacija se stabilizovala, atmosfera unutar tima je sve bolja, što potvrđuje i Mirko Ivanić.

On je bio dvostruki strelac u pobedi za vikend u Novom Sadu, a gol je posle 10 mečeva posta postigao i Aleksandar Katai.

"Atmosfera je odlična, jer smo imali period za odmor od nekoliko dana, a potom i za pripremu, pa smo odradili mini ciklus, bili zajedno i podigli nivo treninga. Dobro smo se spremili za sve i pozitivno gledam na ono što se dešava u ekipi. Vidim napredak u odnosu na prethodni period i siguran sam da će se to i primetiti", rekao je Mirko Ivanić.

Zvezda bi se u slučaju trijumfa vratila u trku za proleće u Ligi Evrope.

U slučaju poraza, pod velikim znakom pitanja bilo bi i treće mesto, koje vodi u nokaut fazu Lige konferencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: