Uskršnji izazov

Publika na Dorćolu nije mogla da poželi lepši završetak ovogodišnjeg Srbija opena.

Izvor: Milan Tomiæ

Nedelja, 24.04.2022.

09:00

Uskršnji izazov
Marko Djokovic/Starsport/Serbia Open

Od 14.00 časova snage će odmeriti prva dva nosioca – Novak Đoković, najbolji teniser sveta i Andrej Rubljov, osmi igrač planete.

Njih dvojica su apsolutno zasluženo izborili meč, koji će odlučiti o pobedniku ovog turnira iz serije 250.

Đoković je imao dosta muka da stigne do ove faze, ali se čini da je u svom ritmu i da je potpuno fokusiran i motivisan, kao u najboljim danima.

Srpski as je u prvom kolu bio slobodan, da bi onda usledile tri jake provere – i isto toliko preokreta, svaki nakon višečasovnih borbi.

Kada se pogleda sa ove distance, zapravo su poteškoće Novaka u tim duelima išle od najtežih do najlakših, ako se to može reći za mečeve u kojima imate set zaostatak.

Ali, zaista jeste tako. Poslednji atom snage iz Đokovića najpre je iscedio Laslo Đere, zatim je nešto slično učinio Miomir Kecmanović, da bi do pobede na najednostavniji način, u datom trenutku, stigao u polufinalu, kada mu je protivnik bio Karen Hačanov.
foto: Starsrport/Serbia Open
Takvi dueli u tri seta došli su u pravom trenutku za Novaka, koji ove sezone nije mnogo igrao, tako da je što više vremena provedenog na terenu u zvaničnim mečevima zapravo odlična stvar.

Često se može čuti da je Novak zapravo "puštao" rivale i davao im set "fore", kako bi namerno iz sebe izvlačio maksimum, usput na svoja pleća stavljajući pritisak, koji ga očekuje u nastavku sezone.

To naravno nije tačno. Sigurno je da Novak ulazi u svaki duel da "počisti" protivnika sa terena i dobije ga maksimalnim mogućim rezultatom.

"Nije bio plan da igram u tri seta, gledam uvek da dobijem u dva. Nosite se s onim što imate na terenu i gledate da se izvučete, da obezbedite najbolji ishod meča za sebe. Uzimajući u obzir manjak mečeva, dobro je što sam igrao sve u tri seta. Fizički sam dobro, samouvereniji sam. Uvek može mnogo bolje, ali na dobrom sam putu", rekao je Đoković.

Ne bi bilo iznenađujuće da isti posao sačeka Novaka i u finalu protiv Rubljova, naročito ako se uzme u obzir kvalitet Rubljova, ali i spori ulazak u mečeve srpskog tenisera.

"Finale je finale, dajete maksimum, što vam je ostalo u rezevroaru. On je jedan od najuspešnijih igrača poslednjih godina, ima kontinutet u Top 10. Aktivan je iz forhend ugla, veoma je prodoran, traži da kontroliše tok meča. Znam šta mi je činiti, pričao sam sa Goranom na taktici. Poradiću na tome. Nadam se i boljem početku, neka bolji pobedi", istakao je Đoković.

Jedini dosadašnji meč, Novak i Andrej odigrali su na Završnom mastersu u Torinu u grupnoj fazi prošle godine, kada je slavio naš predstavnik, rutinski – 6:3, 6:2.
Starsport/Serbia Open
Rubljov je igrač, koji je bolji na betonu, nego na šljaci, ali to ne znači da na zemljanoj podlozi ne ume da prikaže sebe u najboljem svetlu.

U karijeri je osvojio 10 titula, osam na tvrdoj podlozi (Moskva, Doha, Adelejd, Sankt Peterburg, Beč, Roterdam, Marsej i Dubai), al i i dve na šljaci – prvu u Umagu 2017, a drugu 2020. godine u Hamburgu.

Upravo je za sezona bila najbolja za njega, najvažnija u probijanju ka vrhu. Tada je prvi put ušao u Top 10.

Najbolji plasman u karijeri imao je krajem prošle i početkom ove godine, kada je zauzimao petu poziciju.

Na prethodna dva Mastersa, koja su prethodila Beogradu, nije imao baš zapažen rezultat. U Majamiju je ispao na startu od Nika Kirjosa, dok mu je u Monte Karlu, u trećem kolu, "glave došao" Janik Siner.

U prestonici Srbije je odigrao tri duela, a najveće probleme imao je u drugoj rundi, za njega prvom meču na Dorćolu.

Protiv Čega Jiržija Lehečke morao je da nadoknađuje zaostatak u setovima, dok je u duelima sa Tarom Danijelom i Fabijom Fonjinijem izgledao mnogo bolje i njih dvojicu je rutinski savladao.
Starsport/Serbia Open
Rubljov ima specifičan, napadački stil tenisa, a zanimljivo, iako nije naročito fizički jak, glavna snaga i oružje mu je razoran, prodoran forhend.

Ako ga on izda, poraz će biti neizbežan. Jednostavno, prilikom dugih razmena sa Novakom na šljaci, neće imati šta da traži.

"Igram protiv jednog od najboljih ikada. Idem da dam sve od sebe, da se borim. Nema tu mnogo šta da se kaže. Samo hoću da dam maksimum. Novak je jedan od najboljih, radi sve, defanzivno, ofanzivno, servis, ritern. Samo njih trojica su perfektni", rekao je Rubljov u najavi finala.

Rubljov je, kao i svi Rusi, imao lepu podršku u Beogradu. Često se sa tribina moglo čuti "Davai, davai".

U nedelju to neće biti slučaj, pošto će preko mreže biti miljenik domaće publike, koja je i u meču sa Hačanovim pravila gotovo Dejvis kup atmosferu.

"Igrali smo samo jednom, na Završnom mastersu u Torinu. Uslovi drugačiji, podloga, nadmorska visina. Nismo igrali na ovoj podlozi. Finale je finale, dajete maksimum, što vam je ostalo u rezervoaru. On je jedan od najuspešnijih igrača poslednjih godina, ima kontinutet u Top 10. Aktivan je iz forhend ugla, veoma je prodoran, traži da kontroliše tok meča. Znam šta mi je činiti, pričao sam sa Goranom na taktici. Poradiću na tome. Nadam se i boljem početku, neka bolji pobedi", rekao je Đoković.

Novak će u nedelju pokušati da stigne do trećeg trofeja na Srbija openu, nakon 2009, odnosno 2011. godine.
Marko Djokovic/Starsport/Serbia Open
Na kraju, posvetićemo nekoliko redova glavnoj temi teniskom svetu trenutno, a to su ruski i beloruski igrači, kojima je zabranjen nastup na Vimbldonu, a možda i u Rimu.

Novinari su na konferencijama uglavnom postavljali pitanje igračima da prokomentarišu sve ovo, a u prvi plan stavljali i izjavu nekadašnjeg ukrajinskog tenisera Aleksandra Dolgopolova, koji je kazao da je Vimbldon napravio pravi potez suspendovanjem Rusa i Belorusa iz takmičenja.

"Ne poznajem ga dobro, nisam pročitao šta je rekao. Ovde sam i zalažem se za mir. Ako igrači budu davali svoje zarade sa Vimbldona u te svrhe onda može to da pomogne. Neko može da mi veruje ili ne, ali niko nije na gubitku. Ako mi budemo igrali na Vimbldonu dobiće sredstva i to će biti pozitivno", rekao je Rubljov.

Dolgopolova, pre Rubljova, nije mnogo želeo da komentariše ni Karen Hačanov, kome je sport na prvom mestu.

"Ne želim da ulazim u debatu ni sa kim. Moj prioritet je da igram tenis. Ne želim da mešam politiku iako je politika postala deo sporta. Došli smo do dela da biramo između naše karijere i svoje zemlje. Odluka je teška, nadam se da ce se rešiti...", rekao je Hačanov.

Neizbežno pitanje o svemu ovome sačekalo je i Novaka Đokovića, koji je ostao prvi svom stavu.

"Kada kažem politika, ima je u sportu. Rukovodeća tela i organizacije, strukture su tu. Politika je generalan termin. Ne valja kada se politika na višem nivou meša u naš sport. Dobro je kad ono iznutra u tenisu ne ide van njega. Stojim pri onom što sam rekao, nema potrebe za suspenzijom sportista, posebno tenisera. Ne vidim kako oni doprinose bilo čemu što se deđava u ratu. Samo im se oduzima pravo da se takmiče. Mi u tenisu imamo pravilo da nema diskriminacije, pravilo je da se igra po renkingu, ne nacionalnosti. Vimbldon je to prekršio. ATP i PTPA su izašli sa izjavama, ja sam to podržao", rekao je Đoković.

Nedelja, 14.00 časova. Politike neće biti, samo vrhunskog tenisa i to u srcu Beograda.

Priredio: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: