Spektakl na Dorćolu – Đoković, Tim, Rubljov & co.

Ovogodišnji Srbija open, uprkos nezgodnom terminu u ATP kalendaru, ima i te kako šta da ponudi.

Izvor: Milan Tomiæ

Ponedeljak, 18.04.2022.

08:00

Spektakl na Dorćolu – Đoković, Tim, Rubljov & co.
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Ovaj turnir iz serije 250 igra se od 18. do 24. aprila, u isto vreme kad i "petstotka" u Barseloni, međutim, po kvalitetu ne zaostaje mnogo. Beograd je uspeo da privuče neka respektabilna imena, pa će tako pored najboljeg igrača planete Novaka Đokovića nastupiti i Andrej Rubljov, osmi na svetu, te Dominik Tim, osvajač US opena iz 2020. godine.

Na Srbija openu igraće i dvojac iz Rusije, Karen Hačanov i Aslan Karacev, prošlogodišnji finalista, zatim Čileanac Kristijan Garin, te iskusni teniseri poput Rišara Gaskea, Davida Gofana, Fabija Fonjinija. Ne treba zaboraviti ni naše predstavnike, predvođene Miomirom Kecmanovićem.

Tu su još i Filip Krajinović, Dušan Lajović, Laslo Đere i Hamad Međedović. Da naslede Matea Beretinija na tronu boriće se ukupno 28 tenisera, od kojih su trojica dobili specijalnu pozivnicu, dok ćemo poslednja četiri učesnika saznati nakon kvalifikacija.

Novak se susreće sa sličnim okolnostima kao i prošle godine, kada je sezonu na šljaci započeo neslavno u Monte Karlu, a onda na kraju stigao do trofeja na Rolan Garosu.

Dobro je poznato sa čime se sve srpski as susretao tokom ova uvodna četiri meseca, nastupivši samo u Dubaiju i Monaku.
Nikola Gligic/Starsportphoto
U Ujedinjenim Arapskim Emiratima takmičenje je završio u četvrtfinalu, pošto ga je eliminisao Jirži Veseli, da bi u Kneževini ispao u drugom kolu, od Alehandra Davidoviča Fokine, kasnijeg finaliste.

Uprkos činjenici da je Novak naporno i vredno radio ove godine, podatak da se broj zvaničnih mečeva može nabrojati prstima jedne ruke, sigurno da utiče na njega.

Slab rezultat iz Monaka ne bi trebalo da bude zabrinjavajuć, pošto se jednostavno više faktora poklopilo.

Spomenuto ispadanje iz "štosa" zbog velikih pauza, zatim činjenica da je imao problema sa zdravljem po dolasku u Monte Karlo, a onda na kraju i raspoloženi Fokina, koji je imao fantastičnu nedelju.

Da ovakvi rezultati ne znače mnogo, pokazao je Novak prošle godine, kada je posle poraza u Monaku od Danijela Evansa, izgubio i u rodnom gradu od Aslana Karaceva u polufinalu.

U Rimu je igrao finale, zatim se na Beograd openu "ispravio" i osvojio ga, Madrid je preskočio, a onda slavio veliki trijumf u Bulonjskoj šumi.
Deo žreba u kojem je Novak može se reći da je za nijansu jači od donjeg, gde je nosilac Andrej Rubljov.

Novak će u prvom kolu biti slobodan, dok ga u drugom čeka srpski okršaj, sa boljim iz duela Laslo Đere – Hamad Međedović.

Još jedan srpski derbi nazire se u četvrtfinalu, pod uslovom da Miomir Kecmanović izađe na kraj sa ozbiljnim igračima, prvo Rišarom Gaskeom, a onda i Dominikom Timom, ukoliko ovaj naravno na startu savlada Džona Milmana.

U Novakovoj polovini žreba i mogući rivali u polufinalu su pre svih Karen Hačanov, a onda i igrači poput Davida Gofana, Filipa Krajinovića, Mikaela Imera.

Zanimljivo će svakako biti i u donjem delu žreba, gde je spomenuti Rubljov prvo ime i koji do trećeg kola ne bi trebalo da ima probleme.

Tamo bi mogao da ga očekuje Kristijan Garin, a zašto ne i Dušan Lajović. Iznenađenje svakako traži i mladi Holger Rune.

Ne bi bilo iznenađujuće da u polufinalu imamo ruski par, pod uslovom da do njega stigne i Karacev, aktuelni vicešampion.

Njemu će posao pokušati da oteža, ako bude bio raspoložen i zainteresovan, Fabio Fonjini.
Serbia Open 2022
Rubljov je na uvodnoj konferenciji za medije izrazio želju da stigne do finala, baš kao što je ove sezone to uspevao da učini u Marseju i Dubaiju, gde je osvajao titule.

"Voleo bih da dođem do finala. Mislim da to svi žele, to je normalno. Zbog toga teniseri dolaze na turnire, da bi pokušali da ih osvoje. Sada je nivo tenisera ujednačen. Vidimo iz turnira u turnir da momci sa nižim rankingom pobeđuju one sa visokim rankingom. Svi rade profesionalonije i nivo je sve veći i veći. Mođete da izgubite u bilo kom kolu. Neko ko je loše rangiran može da dođe do finala", rekao je Rubljov.

Ako bi od Rusa to možda i mogli da očekujemo, od Dominika Tima, jednog od ljubimaca publike još od Adrija tura, teško.

Austrijanac je dugo pauzirao zbog povrede zgloba ruke, a na teren se vratio krajem marta, na čelendžeru u Marbelji, gde je ispao od 228. igrača sveta.

Usledile su nove loše vesti u vidu pozitivnog nalaza na koronavirus, zbog čega je propustio Monte Karlo. Sada je srećan što se vraća upravo u Beogradu na teren.

"Biće teško za mene da se vratim do finala ove godine, to bi bilo veoma veliko iznenađenje, nakon 10 meseci van tura. Imaću veoma teške protivnike u svakoj rundi i nadam se da ću biti u dobroj kondiciji i moći da igramda igram teške mečeve. Nemam velika očekivanja ali se nadam da ću sledeće godine biti ponovo u poziciji da da igram finale ili osvojim turnir", rekao je Tim.

Pored svih pobrojanih, na turnir će učestvovati još Žoao Souza, Marko Čekinato, Mihail Kukuškin, Aljaž Bedene, Alehandro Tabiljo, Oskar Ote, Henri Laksonen, kao i pobednici duela Danije – Broudi, Lehečka – Koboli, Gombos – Safijulin, Monteiro – Džumhur.
Srdjan StevanovicStarsportphoto
Kao što je rečeno, pored Novaka, šansu da nešto naprave pred domaćom publikom tražiće još petorica naših igrača.

Trenutno je sav fokus na Kecmanoviću, koji je sa dva četvrtfinala na Mastersima u Indijan Velsu i Majamiju, skrenuo pažnju na sebe.

Nakon američke turneje, uzeo je malo odmora i sada se vraća na šljaku, podlogu koju je ranije „iz dna duše“ mrzeo.

Setimo se izjave sa Rolan Garosa pre nekoliko godina, kada je kazao "da je šljaka sr*nje“, te "da mu ne ide" na toj podlozi.

Miša je ove sezone igrao na tri turnira na zemljanoj podlozi. U Santjagu i Rio de Žaneiru je stizao do četvrtfinala, dok je u Buenos Ajresu ispao u drugoj rundi.

Prošle godine, na šljaci, kao i uostalom na drugim podlogama, nije imao naročito dobre rezultate.

Uglavnom je ispadao u ranim fazama takmičenja, a do polufinala je stigao jedino u malopre spomenutom Buenos Ajresu.

Dušan Lajović ove sezone nigde nije došao do trećeg kola, a da bi to učinio u Beogradu, moraće da preskoči kvalifikanta, a potom i boljeg iz duela Garin – Rune. Nimalo lak zadatak.
Srdjan StevanovicStarsportphoto
Filip Krajinović je za razliku od Ducija uspeo da dođe i do jednog polufinala ove godine, u Monpeljeu, međutim, ovo će mu biti prvi nastup na šljaci i to protiv neugodnog Gofana.

Belgijanac ume da se pretvori u zid, i iako nije više kao pre, i te kako može da napravi probleme.

Od srpskih tenisera, u žrebu su još Laslo Đere i Hamad Međedović, koji će u utorak odigrati prvi međusobni meč. Nisu imali sreće, u drugom kolu, pobednika, čeka okršaj sa najboljim na svetu, Đokovićem.

Nema sumnje da ćemo u narednih šest dana uživati u fantastičnom tenisu na Dorćolu, ali i mnogim pratećim sadržajima.

Pored mečeva, oni koji budu došli u TC "Novak", moći će da učestvuju u aktivnostima i raznim sadržajima u fan selu.

Takođe, ovogodišnji turnir ima i humani, ekološki karakter, tako da će za svaku kupljenu kartu biti posađeno i jedno drvo, ne samo u Beogradu, već širom Srbije.

Turnir otvaraju Bedene i Kukuškin, titulu zbog povrede ne može da brani Mateo Beretini, a nagradni fond iznosi 534.555 evra.

Priredio: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: