Ista meta, isto odstojanje

Očekivalo se mnogo više od 167. "večitog" derbija, veoma važnog u borbi za titulu prvaka države.

Izvor: Milan Tomiæ

Nedelja, 17.04.2022.

08:00

Ista meta, isto odstojanje
Srdjan Stevanovic/Starsport

Crvena zvezda je u duel na stadionu "Rajko Mitić" ušla sa dva boda prednosti u odnosu na Partizan, ali se nakon "tankih" 90 minuta ostalo na floskuli "ista meta, isto odstojanje".

Nula je viđena u prvom kolu plej-ofa Superlige Srbije, a do kraja sezone i konačnog raspleta ostalo je još šest rundi.

Razloge za ovako bledu utakmicu možemo tražiti i naći u raznim faktorima, dobro poznatim za sve derbije.

Pritisak i tenzija, pre, tokom i posle duela, važnost samog susreta, a na kraju krajeva, možda i nedostatak kvaliteta. Tačnije, prevelika očekivanja.

"Derbi je težak, nismo mi ni Mančester, ni Liverpul da igramo fenomenalan derbi. Mi smo dva srpska kluba koji su igrali osminu finala i to mora da respektujemo. Nemojte da pravite komparaciju sa Liverpulom i Mančesterom i Realom I Barselonom. Nije to tako", rekao je Aleksandar Stanojević na konferenciji za medije posle meča.

Dobro pitanje koje se postavlja jeste – ko može biti zadovoljan ovakvim rezultatom? Svi – i niko.
Pedja Milosavljevic/Starsport
Iako je plej-of u pitanju, u finišu sezone igraju se mečevi između najboljih timova, čini se da su crveno-beli propustili prvu meč loptu za šampionski trofej.

Sve je slutilo da bi upravo ovaj meč mogao da bude taj, koji će rešiti pitanje prvaka Srbije.

Počev od aktuelne situacije, forme, psihičkog aspekta, činjenice da se utakmica igrala na punoj "Marakani", Zvezda je bila ta koja je imala sve u svojim rukama.

Daleko od toga da se nešto mnogo promenilo u međuvremenu – prednost je i dalje na strani izabranika Dejana Stankovića, ali je definitivno i da ostaje žal, naročito među navijačima, što se sve nije rešilo u subotu.

"Važan bod u lancu utakmica koje smo igrali i koje nas čekaju. Bili smo na minus pet i uspeli da dođemo na plus dva sa još jednom odigranom utakmicom protiv direktnog konkurenta za titulu. Da me neko ne shvati pogrešno, ne mogu da shvatim bod kao pobedu, ali kada sagledam čitavu utakmicu, mogu da kažem da je sve u redu. Trka za titulu nije odlučena, ali kada smo počinjali pripreme u januaru bili smo na minus pet i čekao nas je paklen put. Sada samo razmišljam o tome, gde smo bili, a gde smo sad. Sad se mi pitamo", rekao je Dejan Stanković na konferenciji za medije.

Nadao se Stanković da crveno-beli mogu da ponove igru iz prošlog derbija, kada su naročito u prvom poluvremenu dominirali, te na kraju slavili 2:0.

Poslao je čak i istu jedanaestoricu na teren, međutim, ovoga puta naišao je na drugačijeg rivala.
Srdjan Stevanovic/Starsport
Crno-beli su uspešno postavljali odbranu u svim situacijama, a manevar ključnih poluga Zvezdine igre, u vidu Kataija i Ivanića, sveden je na minimum.

Takođe, štoperi Miletić i Vujačić, bili su jako dobri u čuvanju prvo Ohija Omoidžuanfa, a potom i Milana Pavkova, koji je ušao sa klupe.

Nije Zvezda uspevala da kroz pas igru dođe do prave šanse na utakmici, a pojedine greške i ispadanja, mogle su skupo da je koštaju.

Partizan nije uspeo da nekoliko takvih situacija, pre svega posle tranzicije i kontranapada, iskoristi, a svakako šansu utakmice propustio je Nikola Terzić u 25. minutu.

Tim iz Humske je bio u situaciji, otprilike istoj kao rival na prošlom derbiju, možda čak i težoj, ako uzmemo u obzir da se ovaj meč igrao na stadionu "Rajko Mitić".

Ipak, i pored više "situacija" i kakvih-takvih pretnji po gol Milana Borjana, ni Partizan ne može da bude zadovoljan prikazanim.

Ofanzivni fudbal je bio najavljen u drugom poluvremenu, ali do njega nije došlo. U finišu, crno-beli su se više branili nego što su napadali, a nejasne su bile i pojedine taktičke odluke Stanojevića, koji je, na primer, Birbasa Natha ubacio tek u 88. minutu.

Jednostavno, prokockana je najveća šansa da preokrenu stvari u svoju korist, a da bi postali šampioni, prvi put posle pet godina, moraće da sačekaju kiks, tačnije poraz Crvene zvezde.
Pedja Milosavljevic/Starsport
Za to je, sudeći po statistici ove sezone, šansa jako mala, pošto su crveno-beli ove sezone doživeli samo jedan neuspeh i to u oktobru protiv Radnika u Surdulici.

Pred crveno-belima su gostovanja TSC-u, Vojvodini i Napretku, te dueli na svom terenu sa Čukaričkim niškim Radničkim i Voždovcem.

"Mi se ne predajemo, vi ste svi mislili da je prvenstvo rešeno i pre početka. Zvezda je za pet godina izgubila jednu utakmicu, nije tako, mi smo tu, ne damo se, ne damo se do kraja! E sad, ne znam kako će biti, znam kako je teško da izgubi Zvezda, trebalo je da igramo na našem stadionu pred punim stadionom. Sve ćete reći da mi kukamo... To je to, što se mene tiče prvenstvno nije rešeno, dok ne bude bukvalno do poslednjeg kola i dok matematički ne bude rešeno, mi se ne predajemo", jasan je Stanojević.

Iako je bilo burnih reakcija i na konferenciji za medije, u suštini, ovaj derbi je protekao u relativno mirnoj atmosferi na samom terenu, uz tek nekoliko trzavica.

Uoči duela pričalo se standardno i o suđenju, a glavni arbitar, Srđan Jovanović, može se reći da je dobio prelaznu ocenu.

Stanković je uz osmeh poručio da neće da komentariše suđenje u strahu od kazne, dok je Stanojević pohvalio Jovanovića, ističući da je suđenje u svakom derbiju ove sezone bilo dobro.

Bilo kako bilo, Zvezda je propustila priliku da reši pitanje šampiona, ali i dalje ima prednost. Partizan nije iskoristio šansu da se vrati na vrh, ali sa druge strane i dalje može da se nada tituli i preokretu u samoj završnici, baš kao što je to slučaj bio spomenute 2017. godine.

Ako o tome ko je (ne)zadovoljan rezultatom može da se diskutuje, poprilično je jasno da su pravi ljubitelji "bubamare" još jednom ostali uskraćeni lepe fudbalske predstave. Inače, ovo je bio 10. uzastopni derbi na kojoj je, kladioničarskim rečnikom rečeno, došlo "od nula do dva"...
Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: