Kolaps

Koncept "galaktikosa" očigledno je da ne funkcioniše u modernom fudbalu, bar kada su rezultati u pitanju.

Izvor: Milan Tomiæ

Utorak, 22.03.2022.

09:00

Kolaps
Profimedia / Federic Pestellini / Panoramic / Bestimage Soccer

Sa marketinške možda i radi, ali sa fudbalske – i ne baš.

To je na svojoj koži prvo osetio madridski Real početkom novog milenijuma, dok se nešto slično sada dešava Pari Sen Žermenu.

Kada govorimo o super-timu, sastavljenom od velikog broja vrhunskih i preskupih igrača, pomislimo uglavnom na "kraljevski" klub, negde otprilike u periodu od 2000. do 2007. godine.

Florentino Peres je u tom trenutku okupio najbolje fudbalere sveta u istoj ekipi – bili su tu Luis Figo, Zinedin Zidan, Ronaldo, Dejvid Bekam starosedeoci Raul Gonsales, Iker Kasiljas, Roberto Karlos...

Ovaj tim je bio sačinjen za velika dela, prve svega za Ligu šampiona, koju su, u tom periodu, osvojili samo jednom – 2002, kada je u finalu pobeđen Bajer Leverkuzen.

Još dve-tri titule, niti jedan Kup kralja, uz mnogobrojne loše odluke rukovodstva, stručnog štaba, dovele su do pucanja i završetka ovog projekta. Ono što je značilo kraj bili su odlasci Florentina Peresa i Dejvida Bekama iz kluba.

Ipak, taj Real je osvojio bar jednu Ligu šampiona, dok Pari Sen Žermen, sa druge strane, ne može time da se pohvali.
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Od dolaska katarskog vlasnika Nasera Al-Kelaifija 2011. godine, "sveci" bezuspešno pokušavaju da se domognu "ušatog" trofeja.

Dominacija u francuskom prvenstvu uspostavljena u prethodnoj deceniji njima kao da ništa ne znači.

Osvojeno je sedam titula, šest Liga kupova, dva nacionalna Kupa ali onaj najvažniji, evropski, nije.

Najbliži su bili 2020. godine, kada su stigli do finala, u kojem su poraženi od minhenskog Bajerna, dok su sezonu kasnije eliminisani od Mančester sitija u polufinalu.

Dobro, ne može baš da se kaže su tokom svih ovih 10 godina "sveci" imali najjači tim, ali ove, u kojoj su ispali od Real Madrida, i te kako može.

Ako se ikada mislilo da će Parižani stići do trofeja u elitnom takmičenju, onda je to bilo na početku i tokom ove sezone.

Odrađen je neverovatan prelazni rok, dovedenih su vrhunski igrači, na svakoj poziciji u timu, a čak je i finansijski delovalo da PSŽ nije mogao bolje da prođe.
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Plaćeni su samo Ašraf Hakimi (Inter, 60 miliona) i Danilo Pereira (Porto, 16m), na pozajmicu je stigao Nuno Mendeš iz lisabonskog Sportinga, dok su kao slobodni agenti u klub stigli ni manje ni više nego Lionel Mesi, Đino Vajnaldum, Điđi Donaruma i Serhio Ramos.

Takođe, Maurisio Poćetino je imao šest meseci da se uhoda, a ova sezona činila se kao ta, koja će sa njegovih leđa skinuti epitet trenera koji je perspektivan, ali ne donosi trofeje.

Mesi je u Pariz stigao posle čitavog života provedenog u Barseloni, ali i sa upravo osvojenim trofejom Kopa Amerike, čime je veliki pritisak odbacio sa svojih pleća.

Sve je delovalo kao iz bajke, Mesi je bio zadovoljan, promenio je sredinu malo za promenu, došao u prestonicu Francuske, sjajan tim, dobar doček, plata...

Sačekao ga je Nejmar, bivši saigrač iz Barselone, sa kojim je ostao u dobrim odnosima, ali i Kilijan Mbape, momak koji će sigurno postati osvajač Zlatne lopte.

Ovaj trio u napadu, makar na papiru, delovao je ubitačno, a čak i ako se sumnjalo u odbranu Pari Sen Žermena i govorilo "ne mogu ovi pozadi da prime, koliko oni napred mogu da daju", pokazalo se kao netačno.

Više puta ove sezone, a naročito u ključnom revanš meču u Madridu protiv Reala, kada su imali vođstvo od 1:0 iz prve utakmice, te 1:0 do 61. minuta na stadionu "Santjago Bernabeu".
EPA-EFE/Sergio Perez
Desio se kolaps, započet neverovatnom neopreznošću, možda grubo zvuči, glupošću Donarume, potom majstorija Modrića i Benzeme, a onda katastrofalnom reakcijom Markinjosa.

Odjednom je na semaforu stajalo 3:1 za Real, što je značilo i još jednu eliminaciju "sveca" iz Lige šampiona.

Nešto slično, možda još i bolnije, dogodilo im se 2017. godine, kada su Barselonu pobedili na "Parku prinčeva" 4:0, da bi u revanšu bili razbijeni rezultatom 6:1, primivši poslednji gol u petom minutu sudijske nadoknade.

Tada je u suprotnom taboru bio upravo i Mesi, legenda Barselone, koja se na novu sredinu prilagođavala jako sporo.

Prvo uhodavanje i problemi sa kondicijom, a onda golgeterski post u Ligi 1 sve do 14. kola, davali su prve znake zabrinutosti kod Parižana.

U pojedinim, odnosno pre se može reći, većini utakmica, Argentinac je bio nezainteresovan, više je šetao po terenu nego što je igrao.

I dok se u Barseloni to sve tolerisalo, pošto je Mesi uspevao da nadoknadi u napadu tu svoju šetnju, u Parizu je kad-tad morala da dođe na naplatu.
EPA-EFE/IAN LANGSDON
Dodatni problem je takođe predstavljalo i to što se u fazi odbrane nisu preterano uključivali ni Nejmar, a ni Mbape.

Mesiju je Barselona bila podređena, a šetnja nadoknađena doprinosom u napadu. Ovoliki broj "šetača" u Parizu nije mogao da donese ništa dobro ovom timu.

Doduše, kada se sve uzme u obzir, Mbape je poslednji čovek kome se ima šta zameriti. Dao je 26 golova, imao 17 asistencija, bacio je na kolena Real, ali uzalud.

Uloga u neuspehu Poćetina ide od toga da je ključna u neorganizovanju i lošem vođenju velikih zvezda, do toga da nije on kriv što igrači u pojedinim trenucima prave početničke greške, poput onih u Madridu.

Do kraja sezone, kako uverava sportski direktor Leonardo, kome se takođe drma stolica, Poćetino će ostati na klupi.

"Ne bi trebalo da sve bacimo u kantu. Ne bi trebalo da sve počnemo od nule posle svakog poraza. Cilj je da osvojimo Ligu šampiona, do poluvremena protiv Reala smo bili dobri. Moramo da napredujemo i održimo moral u Ligi 1 i da dobro završimo sezonu. Trebalo bi da ostanemo zajedno", rekao je Leonardo.

Moral posle ispadanja u Ligi šampiona i nije baš na zavidnom nivou, pošto je u poslednjih mesec dana PSŽ doživeo čak četiri poraza.

Tri od ta četiri došla su u domaćem prvenstvu – prvo od Nanta (3:1), potom od Nice (1:0), a onda i poslednji od Monaka (3:0). Preplaćenim zvezdama su i navijači okrenuli leđa, u poslednje vreme im zvižde, gotovo svima, osim Mbapeu i Hakimiju.

Sreća za Parižane je što su lideri i što je zaostatak Marseja 12 bodova na devet kola pre kraja, inače, svašta je moglo da bude.

Mnogo je nerešenih pitanja u taboru "sveca", a glavna je u ovom trenutku Kilijan Mbape, koji nikada nije krio želju da zaigra u Real Madridu.

Posle ispadanja upravo od "kraljevskog" kluba iz Lige šampiona, uz činjenicu da mu na kraju sezone ističe ugovor, deluje da mladi Francuz više neće čekati.

Izgleda da će Parižani morati da naprave novi plan, pošto ovaj projekat očigledno ne štima.

Plan vlasnika iz Katara da osvajanje Lige šampiona bude prava najava Mundijala u ovoj zemlji propala je.

Priča o započinjanju novog projekta, sa nekim novim ljudima, uglavnom nas dovodi do dva legendarna imena – Arsena Vengera, kome bi bio poveren sportski sektor u klubu, te Zinedina Zidana, koji strpljivo čeka da se ponovo nađe u ulozi trenera.

Ako se to zaista desi, moraće nešto da promene iz korena, inače, ovakav tekst možete očekivati i sledeće godine, u isto vreme.

Autor: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: