B92.net u Segedinu – bolan pad, ali nije kraj

Imala je Srbija šansu da pobedom protiv Hrvatske osigura plasman u drugu rundu Evropskog prvenstva, međutim, nije je iskoristila.

Izvor: Milan Tomiæ

Ponedeljak, 17.01.2022.

09:00

B92.net u Segedinu – bolan pad, ali nije kraj
Srdjan StevanovicStarsportphoto

Komšijski derbi pripao je "kaubojima", stoga će rival za "vađenje" biti ni manje ni više nego aktuelni olimpijski, te trostruki evropski šampion, Francuska.

Izabranike Tonija Đerone teško da je mogao da sačeka teži ispit od ovog u ponedeljak, u Segedinu.

Ono što uliva nadu i optimizam srpskim reprezentativcima je činjenica da su ovog rivala pobedili pre tačno godinu dana u Zrenjaninu (27:24), te odigrali nerešeno koji dan kasnije u Kreteju (26:26), u okviru kvalifikacija za Evropski šampionat.

Osim tog podatka, sve ide na vodenicu ekipe, koju sa klupe predvodi Gijom Žil, a na terenu najbolji rukometaš u istoriji, Nikola Karabatić.

Takođe, tradicija na završnim EURO turnirima ide u prilog "galskim petlovima", koji su u tri međusobna duela slavili isto toliko puta, pritom u svakom uspeli da postignu 30 i više golova.

Treba reći i da Srbiju ne odgovara bilo kakva pobeda, već samo od dva gola razlike ili minimalna, uz 26 datih golova.
Srdjan StevanovicStarsportphoto
Sudeći po izjavama, naši momci, ali i selektor Đerona, veruju da mogu do čuda protiv "trikolora", koja će im obezbediti put u Budimpeštu, gde je na programu jedna od dve grupe Glavne faze.

Utakmica protiv Hrvatske bila je prva, koju je Španac izgubio na klupi Srbije, a došla je u momentu kada nije bila nimalo dobrodošla.

Naš tim je u odbrani izgledao sasvim pristojno, baš kao i u duelu sa Ukrajinom, primljena su 23 gola, međutim, problemi su bili u ofanzivi.

Srbija se mučila u pozicionom napadu, tranzicija je bila loša, kontranapadi nepostojeći, a uz sve to došli su i neki promašeni ziceri.

U duelu sa Hrvatskom dosta su se istrošili bitni igrači, Dragan Pešmalbek, Lazar Kukić i Mijajlo Marsenić i pitanje je koliko će biti u stanju fizički da odgovore narednom izazovu.

Problem je i što ne postoji kontinuitet u radu, pošto zbog koronavirusa iz dana u dan dolazi do promene u sastavu.

"Moramo da nastavimo da radimo po planu po kom smo započeli i zaista je šteta što smo propustili priliku da se već nađemo u sledećoj fazi takmičenja, kako bismo dobili još iskustva, više mečeva znači veće iskustvo. Moramo da damo sto odsto sebe u utakmici sa Francuskom i hladne glave kako bismo uradili ono što treba da uradimo", rekao je Đerona u najavi utakmice.
Što se tiče Francuske, čini se da su loše odigrani mečevi protiv Srbije prošle godine bili prekretnica za novu generaciju igrača.

Neočekivani poraz i remi bili su otrežnjujući za "trikolore", koji su nakon tih duela odigrali Svetsko prvenstvo i Olimpijske igre.

Najpre su na planetarnoj smotri u Egiptu završili kao četvrti, čime naravno nisu bili zadovoljni, ali svakako su bili zadovoljni što su igrali u završnici velikog takmičenja.

Vrhunac je bilo zlato na Igrama u Tokiju, gde su u finalu tukli Dansku 25:23. Nakon tog meča, od reprezentacije oprostila su se legendarna krila Luk Abalo i Mikel Gigu.

Potpuna smena generacija je krenula, a od iskusnijih, bar na ovom turniru, ostali su još samo Nikola Karabatić, golmani Vensan Žerar i Vesli Pardan, srednji bek Kentin Mae, te desno krilo Valentin Porte.

Ovo takmičenje propuštaju Luka Karabatić, Nedim Remili i Elohim Prandi, a sve ove promene u sastavu unele sumnje u to da li su Francuzi favoriti na EURO-u.

Nakon odličnih partija protiv Hrvatske (27:22) i Ukrajine (36:23) sve kritičare su utišali, a da bi oni ostali u takvom "tonu", moraće da dobiju Srbiju, kako bi u narednu rundu preneli dva boda.

"Utakmica protiv Srbije je za nas kao finale. Ako pobedimo, u narednu rundu ćemo preneti dva veoma važna boda. To je jedino što je važno – pobediti na ovom meču", rekao je selektor Francuske Gijom Žil.

Utakmica između Srbije i Francuske počinje od 20.30 u "Pik areni" u Segedinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: