B92.net u Segedinu: Srbija protiv Hrvatske – finale

Rukometaši Srbije imaju šansu da prekinu crni niz protiv Hrvatske i plasiraju se u drugu fazu Evropskog prvenstva.

Izvor: Milan Tomiæ

Subota, 15.01.2022.

09:00

B92.net u Segedinu: Srbija protiv Hrvatske – finale
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Izabranici Tonija Đerone su u prvom kolu savladali Ukrajinu rezultatom 31:23, dok je tim Hrvoja Horvata poražen od Francuske 27:22.

Računica je jasna – Srbiju trijumf vodi dalje, sa remijem, takođe, ima lepe šanse za prolaz, dok bi poraz našu selekciju stavio u nezavidan položaj i u poslednjem kolu morali bi da se pobede "trikolori".

Koronavirus pravi probleme svima, a naročito reprezentacijama smeštenim u Segedinu.

Balkanski rivali se muče, iz dana u dan javljaju se novi slučajevi zaraze, a selektori imaju sve manje prostora za manevar.

Srbiju je kovid-19 desetkovao početkom ovog meseca, dok se Hrvatska sa sve većim poteškoćama susreće ovih dana.

Nije samo koronavirus problem, najbolji igrači oba tima, Petar Nenadić i Domagoj Duvnjak ne mogu da igraju zbog povreda.
EPA-EFE/Tibor Illyes
Srbija je u prvom kolu protiv Ukrajine delovala zaista dobro, a u izostanku pojedinih igrača, pojavili su se neki novi.

Pre svih Lazar Kukić, srednji bek portugalske Benfike, koji je postigao sedam golova, te proglašen za igrača utakmice.

"Znamo da su proteklih godina bili velika sila u evropskom i svetskom rukometu. U poslednje vreme je došlo do smene generacija. Ekipa im je podmlađena. Ne treba ih potcenjivati. Mislim da imamo veliku šansu da se pobedom plasiramo u narednu fazu, što nam je cilj od samog početka takmičenja", rekao je Kukić uoči meča sa Hrvatskom.

O prednostima i manama reprezentacije Hrvatske govorio je i kapiten srpskog tima Mijajlo Marsenić.

"Prednost Hrvatske je ta što imaju dosta vrhunskih igrača. Ako Cindrić bude igrao, to je igrač koji u dva poteza može da reši utakmicu, treba da se fokusiramo ne samo na njega nego na celu reprezentaciju Hrvatske, jer imaju stvarno dosta dobrih igrača. Što se tiče mana, možda to neiskustvo mladih igrača i neigranja na ovako velikim utakmicama, može da im donese tehničke greške koje moramo da iskoristimo na najbolji mogući način. Ja se nadam da ćemo pobediti i plasirati se dalje", rekao je Marsenić.

Selektor Srbije Toni Đerona utakmicu sa Hrvatskom vidi kao finale, za oba tima – što bi se reklo pobednik uzima sve.

"Očekujem lepu utakmicu, fer-plej meč. Ovo je finale za nas, nije obična utakmica, jer pobednik ’uzima sve’, ide u glavnu rundu... Ista stvar je i sa Hrvatskom", rekao je Đerona.
EPA-EFE/Tibor Illyes
Što se tiče Hrvatske, ona je duel sa Francuskom krenula sporo, vratila se i sve do negde 45. minuta se držala, odnosno bila u igri.

Ipak, nakon trostrukog isključenja, od čega je jedan bio direktan crveni, za Davida Mandića, meč je bio prelomljen u korist izabranika Gijoma Žila.

Pored Mandića, kojeg je EHF suspendovao jednu utakmicu, Horvatu u odnosu na utakmicu sa Francuskom, na raspolaganju neće biti ni zaraženi dvojac – Leon Šušnja-Lovro Mihić.

Ali nije to ono što najviše muči naše komšije. Drugi dvojac, onaj najbolji, Luka Cindrić-Domagoj Duvnjak još uvek je neizvestan za meč odluke. Tačnije, plej Barselone je pod znakom pitanja, dok je nastup prvotimca Kila gotovo nemoguć.

Ono što brine Hrvate je i odbrana tima, koja u formaciji 5-1 ne deluje nimalo sigurno.

Kako prenose tamošnji mediji, reprezentaciji Hrvatske nedostaje neko poput Metličića, Goluže, Špoljarića, Gojuna, neko koga bi mogli da nazovu „ministrom odbrane“.

Marin Šipić je u napadu odličan, ali u odbrani gotovo neupotrebljiv, a da se oslone na debitanta Nikolu Grahovca, teško je očekivati.
Hrvoje Horvat moraće nešto da izmisli kako Hrvatska ne bi završila takmičenje ranije nego što je očekivano.

Prema kladionicama, vicešampion Evrope je favorit, što ne treba da čudi kada je u pitanju ime i tradicija, međutim, trenutno stanje stvari im ne ide u prilog.

Đerona je rekao da je ovo finale, dok Horvat smatra da će u ovom meču slaviti onaj ko bude bio psihički stabilniji.

"Srbija uvek ima dobre individualce, a sada je na EP došla i s dobrom ekipom. Igraju 6-0 s dva jaka pivota, agresivni su, daju dosta lakih golova posebno preko desne strane. Za nas je važno da rastemo iz utakmicu u utakmicu. Ovo je neprocenjivo vreme za momke", rekao je Horvat.

O svemu ovome smo razgovarali i sa novinarom Večernjeg lista, Mladenom Miletićem, koji smatra da je Srbija posle duže vremena favorit.

"Dobro je pokrivena na svim pozicijama, mislim da ima iskustvo više od ove generacije Hrvatske, a prva utakmica je pokazala da se okrnjene pripreme zbog problema s koronom nisu toliko odrazile na formu i uigranost. Za mene je favorit u dvoboju, nakon dugo vremena. Ako pogledate godine iz prvoga pitanja, videćete i da je Hrvatska gubila u onima koje završavaju s brojkom dva - 2002. i 2012. Sad je 2022. Svakih deset godina", rekao je Miletić za B92.net.

Dakle, vratićemo se na početak teksta, rukometaši Srbije imaju šansu da nakon jedne decenije opet obraduju naciju.

Ovakva prilika se čekala, dobra atmosfera u timu, igra, duel sa poljuljanim gigantom, velikim rivalom. Kada, ako ne sada?

Autor: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: