Sale 2019, Kari 2022. – za Bobija u redu, ali gde je Anđušić?

Kada su u pitanju reprezentativni spiskovi posebno smo osetljivi na fudbalske i košarkaške, logično jer su u pitanju dva najpopularnija sporta u Srbiji, i shodno tome uvek će biti komentara i drugačijih mišljenja.

Izvor: B92

Sreda, 13.07.2022.

09:00

Sale 2019, Kari 2022. – za Bobija u redu, ali gde je Anđušić?
Foto: FIBA

Ipak, kada su u pitanju širi spiskovi, kao što je u pitanju nedavni Svetislava Pešića za kvalifikacione prozore za Mundobasket i za kasnije Evrobasket, uglavnom se ne diže velika prašina jer na njemu budu većinom očekivana imena.

Poslednji širi spisak koji je izazvao burnu reakciju javnosti bio je onaj 2019. kada je Aleksandar Đorđević odlučio da izostavi Nemanju Nedovića i Nikolu Kalinića.

„Na meni je težina tog zadatka da donesem neke odluke. Kada pogledam ovu ekipu ovde, mislim da smo izuzetno spremni, popunjeni na svim pozicijama, da su mnogi igrači napravili iskorak u karijerama i zato su pozvani. Volim da pričam o onima koji su tu. Bila je to teška odluka, svi koji su bili i na jednom spisku dok sam ja selektor deo su ove grupe momaka i u svakoj sledećoj akciji moraju da budu spremni i da odgovore. Ovakva je bila moja odluka, u skladu sa mojom vizijom ekipe i protivnika protiv kojih ćemo igrati“, rekao je Đorđević.
Tri godine kasnije nalazimo se u sličnoj situaciji, s ozbirom da među 22 košarkaša nije bilo mesta za Danila Anđušića i Bobana Marjanovića.

Sličnoj, ali ne i istoj jer, priznaćete, odluka da se Kalinić i Nedović ne nađu na spisku bila je šokantnija od ove Pešićeve da izostavi beka Partizana i centra Hjustona.

Ipak, iznenađujuća je, pošto su se pre manje od mesec dana, 20. juna, Anđušić i Marjanović našli na spisku za utakmice protiv Letonije i Belgije i kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Šta se desilo u međuvremenu?

Foto: FIBA
Krenimo od novog-starog beka Partizana. Sezona u Francuskoj trajala je dugo i u trenutku kada je Pešić saopštio na koje igrače računa protiv Letonaca i Belgijanaca, Anđušić je bio u finalnoj seriji protiv ASVEL-a.

Čekamo Danila, oni (Monako) igraju sutra utakmicu, na spisku je i Jović, novi NBA igrač... Možda će doći protiv Belgije, ovo su sada igrači koji su kandidati za prvu utakmicu“, rekao Pešić 24. juna.

Znalo se da neće igrati u prvom susretu (protiv Letonije), ali u stručnom štabu nadali su se da bi Danilo mogao da pomogne reprezentaciji u utakmici protiv Belgije.

Sve je išlo u tom smeru, Anđušić je seriju sa ASVEL-om završio 25. juna i bilo je nerealno očekivati da će se 30. staviti na raspolaganje selektoru u Rigi, te se fokus prebacio na duel sa Belgijom.
Foto: FIBA
Međutim, dan ranije, drugog jula, pojavila se informacija u medijima.

Anđušić se ipak nije pridružio reprezentaciji i neće igrati u nedelju pred Nišlijama. Procena je da jedan trening ne bi bio dovoljan da se uigra sa timom“, preneo je „Sportski žurnal“.

Druga rečenica iz teksta Žurnala, iz današnje perspektive, može lako da se ispostavi kao „zavesa“, odnosno da to – „jedan trening ne bi bio dovoljan da se uigra“ – bude samo paravan za nešto veće što se desilo.

Jer, ako je stvarno to bio razlog, zašto Anđušić nije među 22 košarkaša koja konkurišu za kvalifikacije i Evrobasket?

Setimo se da je Anđušić bio možda i jedina svetla tačka jednog od težih poraza Srbije u ovom veku, poraza od Italije pred domaćom publikom u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju. Sa 27 poena bio je najefikasniji igrač „orlova“ i jedan od retkih koji se „pojavio“ na utakmici. Nažalost, nije bilo dovoljno.

Imao je dobru sezonu u Monaku, imaće važnu ulogu i u Partizanu i nadamo se da ćemo uskoro dobiti objašnjenje zašto ga nema na širem spisku.

Da li bi Anđušić bio u dvanaest za Evrobasket? To je teško reći, na njegovoj poziciji su, pre svega, Gudurić i Nedović, ali pokazao je da ima evroligaški kvalitet i zato je čudno što ga nema među 22 igrača.

Malo nakon što se pojavio spisak, Anđušić je na Tviteru reagovao sa emotikonima koji se smeju, plaču od smeha, i pretpostavlja se da je aludirao na odluku Pešića.

Boban

Osvrnimo se i na Bobana Marjanovića. Centar Hjustona odazvao se pozivu Pešića za utakmice protiv Belgije i Letonije, bio je deo tima, igrao je, ali nije ima veliku ulogu.

Često je delovao zbunjeno na terenu, nije imao čuveni doprinos kada za nekoliko minuta napravi dar-mar u reketu protivnika i samim tim bio je neupotrebljiv.

Protiv Letonije postigao je četiri poena, protiv Belgije sedam, a sve to je posledica manjka utakmica unazad godinama.

Boban je u NBA dugo, čak sedam godina deo je najboljeg košarkaškog karavana na svetu, i nikada nije imao veliku minutažu, ali otkako je otišao u Dalas ne dobija ni ono sitno što je nekada koristio.

Minutaža i broj utakmica, koje igra iz sezonu u sezonu, mu drastično padaju, pa smo tako došli do podatka da je u takmičarskoj godini iza nas na parketu bio samo na 23 utakmice i da je prosečno igrao svega 5,6 minuta.
Foto: FIBA
Poslednji, a možda i prvi i jedini, put kada je Marjanović imao važnu ulogu u ligaškom delu NBA bilo je u sezoni 2018/19. kada je dostojno odmarao Džoela Embida u 76ersima i kada je na terenu provodio dobrih 14 minuta – prosečno beleživši 8,2 poena i pet skokova.

Ali, to je bilo davno. Nalazimo se u 2022. godini i utakmice koje je odigrao protiv Letonije i Belgije samo su posledica neigranja u Meveriksima, te odluka Pešića da ga ne stavi na spisak ima osnova.

Opet, Boban je mogao u avgustu da uđe u jak trenažni ritam, da se u prijateljskim utakmicama i u kvalifikacijama za Mundobasket izbori za mesto u avionu za Evropsko prvenstvo, međutim, Pešić je odlučio da bude drugačije.

Marjanović u avgustu puni 34 godine, napravio je fascinantnu karijeru uzeći u obzir nekadašnja predviđanja kako zbog konstitucije, visine i težine, njegovo telo, pre svega zglobovi, neće izdržati visoki napor i da će mu karijera zbog toga kratko trajati.

A on iza sebe ima košarkašku karijeru kakvu nije ni sanjao.

Nije na spisku Pešića, ali tu verovatno nema ljutnje sa Bobanove strane jer ako smo negde jaki, jaki smo pod košem sa dvostrukim zaredom MVP-em lige.

Osvrt na pozvane

Foto: FIBA
Treneri ne vole da se priča o košarkašima koji nisu pozvani, za razliku od medija i ljubitelja ove igre, i fokus im je samo na onim momcima koji su na spisku.

Krenimo od košarkaša koji pokrivaju spoljne pozicije, odnosno plejmejkere i bekova.

Osim Anđušića nema iznenađenja, tu su oni najbolji – Micić, Teodosić, Gudurić, Nedović, Avramović, Jaramaz, Dobrić, Marinković i mladi Jović.

Normalno, neće biti mesta za sve, ali ako ne bude nekih problema zacementirano mesto trebalo bi da imaju Teodosić, Micić, Gudurić, Nedović i Avramović. Da, Avramović iz razloga što već godinama nosi Srbiju u FIBA „prozorima“ i što je imao dobru sezonu u Partizanu. Ne otpisujemo ostale, Dobrića, Jaramaza, Marinkovića i Jovića, koji će imati šta da kažu u avgustu kada će se voditi borba za dvanaest.

Na poziciji krila smo snažni, Kalinić i Lučić najbolja su niska krila Evrope, a tu je novi igrač moskovskog CSKA – Dejan Davidovac.

Sva trojica pokrivaju pozicije tri i četiri, samo Kalina i Luča imaju sigurno mesto u avionu, a Davidovac će biti u miksu – poslednja će biti Pešićeva.

S obzirom na polivalentnost Lučića, Kalinića i Davidovca, odnosno sposobnost da pokrivaju podjednako dobro tri i četiri, biće zanimljivo za koga će se Kari opredeliti od krilnih centara.

Mnogo je konkurenata: Bjelica, Pokuševski, Simanić, Smailagić, Jagodić-Kuridža. Bjelica je siguran, a ostali „vise“. Poku bi trebalo da ima prednost zbog svojih unikatnih veština, ali kod njega se postavlja pitanje koliko je spreman za fizičku, FIBA košarku.

Smailagić je imao dosta problema sa povredom u godini iza nas, Jagodić-Kuridža i Simanić dobre sezone u klubovima, ali sve zavisi od avgusta i kako se ko od njih pokaže.

Dolazimo i do pozicije gde su najjači. Centarsku liniju predvodiće Nikola Jokića, a tu su još Milutinov, Ristić, Petrušev i Koprivica.

Jokić i Milutinov biće u dvanaest, ako budu zdravi, a da li će Kari voditi i trećeg centra… to nam preostaje da vidimo. S obzirom da se teži ka „small ball“ postavama, takve će igrati i Srbija sa Lučićem i Kalinićem na niskom i visokom krilu, pitanje je koliko je na ovakvim turnirima potreban treći centar.

Mnogi treneri se pre odluče za još jednog niskog košarkaša, zbog rotacije na spoljašnjim pozicijama, nego za trećeg centra i to je sada na Pešiću da odluči.

Petrušev, Ristić i Koprivica imaju šanse da se „ušunjaju“ među dvanaest, ali njihova uloga na prvenstvu je upitna kada u ekipi imate Jokića, najboljeg igrača sveta, i Milutinova koji je jedan od najboljih, ako ne i najbolji centar Evrolige.

Čekamo nove rezove, Pešić će vremenom skraćivati spisak i na kraju ćemo dobiti odgovor kojih dvanaest igrača će igrati u kvalifikacijama, a potom i na Evrobasketu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

130 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: