Fenomen zbog kojeg je Slovenija obojena u žuto

"Tadej Pogačar – nadolazeća zvezda biciklizma". Ovo je bio naslov na portalu B92.net pre nešto više od godinu dana kada je mladi Slovenac na brutalno teškom brdu pobedio najbolje bicikliste sveta.

Izvor: PT

Sreda, 23.09.2020.

09:00

Fenomen zbog kojeg je Slovenija obojena u žuto
EPA-EFE/Christophe Petit-Tesson

Pogačar, tada 20-godišnjak, slavio je na devetoj etapi španske Vuelte, trećeg Grand tura u sezoni, tako što je na poslednjem brdu ostavio Kintanu, Rogliča, Valverdea, Anhela Lopesa, Keldermana...

Trka kroz Španiju bila je prva velika za slovenačkog vunderkinda i ne samo da je pokazao o kakvom se talentu radi, nego je i u generalnom plasmanu zauzeo treće.

Godinu dana kasnije pričamo o pobedniku najprestižnije biciklističke trke na svetu – Tur d'Fransa.

Herojskom vožnjom, Tadej Pogačar, sa nepune 22 godine, osvojio je Trku kroz Francusku čime je postao drugi najmlađi pobednik u istoriji ovog takmičenja. Mladi Slovenac osvojio je srca, ne samo zaljubljenika u biciklizam, već i drugih ljubitelja sporta kojima ovaj sport nije najbliži srcu.

Slovenija, država sa oko dva miliona stanovnika, ove nedelje obojena je u žuto jer ova boja simbolizuje pobednik Tur d'Fransa. I, ne samo to. Nekadašnja država Jugoslavije imala je i drugog predstavnika na podijumu, Primoža Rogliča, koji je završio drugi u generalnom plasmanu.
EPA-EFE/Christophe Petit-Tesson
Roglič je tokom najvećeg dela 107. izdanja Trke kroz Francusku bio prvoplasiran u generalnom plasmanu, te se očekivalo da će on doneti Sloveniji istorijsku pobedu.

Međutim, Roglič, koji je inače sjajan hronometraš, na pretposlednjoj etapi izgubio je žutu majicu i to upravo u borbi protiv štoperice. Mladi Pogačar odvezao je sjajan brdski hronometar na kojem je starijem dao sunarodniku skoro dva minuta.

Malo posle ove vožnje oglasio se i Lens Armostrong napisavši:

"Ovo je bio jedan od najboljih nastupa u istoriji biciklizma. Apsolutno nevererovatna pobeda Tadeja Pogačara".

Zaista, Pogačar, sa 22 godine, oduvao je konkurenciju, među kojoj je bio i Tom Dumulan – nekada svetski prvak u borbi protiv štoperice.

Postavlja se pitanje – od čega je ovaj vunderkind?
(Photo by Julien Goldstein/Getty Images)
Tadej Pogačar počeo je da se bavi biciklizmom sa devet godina i već u prvim sezonama pokazao je da se radi o velikom talentu.

Već sa šesnaest uveden je u nacionalni tim Slovenije, a 2015. osvojio je etapu na trci Kurs de la Pe – jednoj od najprestižnijih juniorskih trka.

Jedan od najvažnijih ljudi za razvoj Pogačara je Miha Koncilija, koji sa novim šampionom Tur d'Fransa sarađuje od njegove desete godine.

"Nismo znali da će postići nešto kao ovo sada u Francuskoj, ali znali smo da je veliki talenat. I videli smo da vredno radi na sebi", rekao je Koncilija za "Dojče vele".

Tadej je 2016. godine došao do prve pobede u juniorskoj konkurenciji, a 2017, sa samo 18 potpisao je prvi profesionalni ugovor sa lokalnim timom ROG – Ljubljana.
EPA-EFE/Benoit Tessier / Pool
Iste godine, na prvoj profesionalnoj trci, Pogačar je ostavio sve bez teksta. Tada tinejdžer, bio je peti u generalnom plasmanu Trke kroz Sloveniju, a prvi u poretku mladih vozača.

"Imamo mnogo podataka o Pogačaru, počev njegove od 14. godine. Svake godine je rađeno po nekoliko testova, jer je on još u ranom uzrastu prepoznat kao talenat", rekao je Radoje Milić, sa ljubljanskog Instituta za sport, za "Dojče Vele".

Nedelju dana kasnije 18-godišnjak je vozio i Trku kroz Mađarsku gde je završio treći u ukupnom poretku, čime je još jednom pokazao da je budućnost svetskog biciklizma.

O tome kakvo je odrastanje imao Pogačar pričao je i njegov otac Mirko.

"Tadeja i ostalu decu smo odgajali po sledećoj metodi. Radili su kućne poslove, brao je krompir kod devera, pomagali su i oko drugih stvari. Naša deca nikada nisu bila besposlena. Čini mi se da je to najbolji pristup, da dete ima neke odgovornosti, da treba da se potrudi, a ne sve da dobije na tanjiru", rekao je Mirko za slovenački "24.ur.com". Godina 2017. bila je i poslednja u kojoj je Pogačar bio deo ljubljanskog tima. Ujedinjeni Arapski Emirati primetili su talentovanog biciklistu i potpisali su sa njim višegodišnji ugovor.

Ovo je bio stepenik više za Tadeja jer je potpisao ugovor sa "World tour" ekipom.

Vozio je uglavnom manje trke, poput one kroz Hrvatsku i Sloveniju, a najveći uspeh ostvario je u avgustu kada je slavio u generalnom plasmanu Tur de l'Avenira.

Pogačar je dominirao među znatno starijim kolegama i ovaj rezultat obezbediće mu da vozi velike trke u 2019, među kojima je bila i španska Vuelta – treći Grand tur u sezoni.

"Imali smo sportiste koji su imali slične vrednosti kao on, ali Pogačar to ume i da prenese na stazu. Zna kako dobro da se postavi i prepoznaje svoje šanse. Ima veoma visok biciklistički IQ", kaže Milić.
(Photo by Kiran Ridley/Getty Images)
Upravo je glava velika prednost talentovanog bicikliste. Već 2019. dominirao je "World tour-om" pobedivši u Portugaliji i Kaliforniji, a zapažene rezultate je imao u Baskiji, kao i na nekim drugim jednodnevnim trkama.

Iako je imao samo 20 godina, UAE je odlučio da Pogačara stavi u tim za Vueltu i ne samo to, Tadej je dobio ulogu glavnog vozača, što je za momke njegovih godina nepojmljivo.

Sada dolazimo do početka našeg teksta gde smo se kratko dotakli pobede na devetoj etapi. Ubedljivo najveći uspeh u karijeri Pogačar je ostvario tog 1. septembra 2019. godine.

Da bude još bolje, to je bila prva od tri pobede Slovenca na Trci kroz Španiju. Sve tri su bile planinske i ultra teške, te se Pogačar u najboljem svetlu prikazao svetskoj publici.
EPA-EFE/Thibault Camus / pool
Na kraju je bio prvi u plasmanu najboljih mladih vozača, a sa svega 20 godina našao se na podijumu u generalnom poretku. Primož Roglič je slavio, legendarni Valverde je bio drugi, a talentovani Pogačar treći – ispred Naira Kintane.

"Zbog biciklizma sam sazreo mnogo pre nego moji vršnjaci. Morao sam da donosim bitne odluke. Naučite kako da sarađujete sa ljudima, kako život funkcioniše", rekao je Pogačar jednom prilikom.

Nil Stivens, direktor UAE tima, kaže da je Tadej fenomen:

"Nekada tokom trke razmišljam šta da mu kažem, kako da ga posavetujem i onda vidim da je već doneo odluku i to onu pravu. Nije normalno koliko je zreo za svoje godine".

Svi smo svedoci ove 2020. godine koja je zaustavila, ne samo sport, veći čitav svet na nekoliko meseci. Svi se polako oporavljaju, pa samim tim i biciklizam, što nam pokazuje i nedavno završeni Tur d'Frans.
EPA-EFE/Christophe Petit-Tesson
Ipak, i u ovakvoj godini Pogačar je bio dominantan na skoro svakoj trci na kojoj se pojavio. Pobedio je u Španiji u Trci oko Valensije, bio je drugi na UAE turu, četvrtini na Kriterijum Dofineu i na kraju prvi tamo gde je najvažnije – Tur d'Fransu.

Inače, mladi Slovenac je bio toliko spreman početkom jula, kada se inače održava Trka kroz Francusku, da su mu iz tima zabranili da trenira nekoliko nedelja poslavši ga na odmor.

Iz tima su želeli da popularni "Pogi" vrhunac dostigne u septembru, kada se održavao Tur, i u toj nameri su uspeli.

Pogačar je slavio ponovo na tri etape, baš kao na Vuelti 2019, s tim što je ovoga puta uspeo da se dokopa i žute majice za pobednika u generalnom plasmanu.

"Niko nije mislio da će Tadej tako brzo uspeti ovako nešto. Na kraju dan on je moj sin i tako ga gledam. Čak i kada bi se penzionisao naredne nedelje, u mojim očima je već sve uradio. Drago mi je što je ostvario san", rekao je Mirko Pogačar.

Pred Tadejom je svetla budućnost i ako ovako nastavi mogao bi da izraste u velikana ovog brutalno teškog sporta.

Petar Tadić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: