Bila jednom jedna Legija

Spremite se za još jednu novogodišnju priču.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Subota, 01.01.2022.

09:30

Bila jednom jedna Legija
Foto: Profimedia

U ovom novogodišnjem specijalu smo vas obradovali mnogim pričama, a za ljubitelje dobre odbrane i ljubitelje američkog fudbala stiže još jedna i to o ekipi koju su mnogi voleli.

Priča o Sijetl Sihoksima i njihovoj granitnoj odbrani koju je predvodio trio sekonderija: Ričard Šerman, Erl Tomas i Kem Čenselor, a znali smo ih pod nadimkom: Legion of Boom.

Tu je bilo još fantastičnih igrača u njihovoj odbrani poput Bobija Vagnera, pa i Brusa Irvina, Kej Džeja Rajta, Hita Farvela, odnosno linijaša Majkla Beneta, Klifa Avrila...

Ipak, mi ćemo se fokusirati na "Bem Bema" Čenselora, Erla Tomasa i Ričarda Šermana jer su zapravo oni Legion of Boom, a ne kompletna odbrana Sijetla što je često znalo da uvede konfuziju. Da se razumemo, u ovo moderno doba, uglavnom su delovi ofanzive timova znali da pokupe popularnost, a čak je i u Sijetlu bilo velikih zvezda poput Maršona Linča ili Rasela Vilsona, a ipak je taj defanzivni trio bio glavni u Sihoksima.

Skoro punu deceniju su se ljudi plašili kada bi morali da izađu na megdan Erlu Tomasu i Kemu Čenseloru, a mnogi su posebno naglašavali Ričarda Šermana i njegov "trash talk" kvalitet.

Pre nego što su Sihoksi okupili ovu "strašnu legiju" bili su jedna od najlošijih defanzivnih ekipa, a njihov sekonderi bio je na poslednjem mestu u NFL-u koji je dozvolio preko 4.000 jardi pasom i "milion" tačdauna sa samo 9 presečenih pasova.

Tada su čelnici tima otpustili Džona Moru i doveli Pita Kerola na mesto glavnog trenera, čoveka koji je na toj funkciji i dan danas.

Sve je počelo 2010. godine kada su Sihoksi sa Univerziteta Teksas draftovali igrača na "Free Safety" poziciji, Erla Tomasa sa 14. pozicije u prvoj rundi, da bi u petoj rundi došao "Strong Safety" Kem Čenselor. Na istom draftu su Sihoksi draftovali dvojicu od trojice igrača koji su postavili temelje jedne od najdominantnijih odbrana u istoriji lige. Sa Tomasom i Čenselorom su došli do 7-9 skora i plej-ofa, ali posao nije bio gotov.

Već 2011. godine su takođe u petoj rundi birali igrača na poziciji kornerbeka, čoveka koji je do tada čitavu karijeru proveo kao hvatač iliti vajd risiver, a ime mu je Ričard Šerman iliti Šerminator kako će ga kasnije zvati.

U tom plej-ofu su Sihoksi napravili čudesnu pobedu nad Nju Orleans Sejntsima uz čuveno trčanje Maršona Linča koje je poznato čak i onima koji ne prate NFL. Iako to tada niko nije video, dinastija je bila rođena i generalnom menadžeru Džonu Šnajderu su se zvezde osmehnule, a igrači nekako u tišini gradili spektakl sve dok Šerminator nije odlučio da progovori.

U pitanju je 30. oktobar 2011. godine kada je Ričard Šerman nazvao jednog od najboljih hvatača lige u tom momentu, Ej Džeja Grina, izuzetno precenjenim nakon što je Markus Trufant stigao u Sihokse.

Šerman je zadržao Grina na 63 jarda i "samo" četiri hvatanja uz njegov prvi intersepšn u karijeri.

"Endi Dalton je stvarno dobar kvoterbek i igrač koji donosi odlične odluke, ali je Ej Džej Grin precenjen, samo mnogo priča, stvara buku i trči užasne rute", rekao je tada Šerman.

Da se još malo začini, Grin je bio najbolji hvatač svoje generacije i 4. pik na istom draftu na kom je Šerman bio biran u petoj rundi. Ričard Šerman je do dolaska u NFL bio upravo vajd risiver...

Čekalo se dodatno unapređenje odbrane koja je bila četvrta u ligi po broju intersepšna i koja je dozvolila manje tačdauna nego što je imala presečenih dodavanja... Naredna sezona je izuzetno bitna za ovu priču, recimo da je gore pomenuti Brus Irvin tada draftovan zajedno sa Bobijem Vagnerom i Raselom Vilsonom, ali je odbrana tada dobila čuveni nadimak.

Sve je počelo sa kapitenom defanzive Kemom Čenselorom koji je u razgovoru za ESPN otkrio da je promenio način ishrane, da je izbacio "gluposti" i brzu hranu i uz treninge radio na agilnosti, skoku i snazi kako bi mogao da kreira "Bum".

Jedan navijač ih je na društvenim mrežama nazvao Legijom, pa su kombinovali ta dva i dobili Legion of Boom. Koji je bio sinonim za njihovu snagu, ljubav, bratstvo i iskrenost u svlačionici.

Sudije su te godine štrajkovale u NFL i stvarno smo mogli da vidimo neke bizarne odluke, ali ova se posebno ističe. Ukradena lopta defanzivaca Grin Beja dosuđena je kao tačdaun za Sijetl i Sihoksi odnose pobedu nakon ovog čudesnog pasa sa celog terena.

Istini na volju, pas ne da nije čudesan nego je izgubljena lopta, ali sudije su tada rekle drugačije. Verovali ili ne, NFL se nakon ovog meča dogovorio sa arbitrima i štrajk je prekinut. Koliko samo istorije u ovoj jednoj sezoni... Ričard Šerman i čuvena poruka Tomu Brejdiju: Da li si ljut, brate? (U mad bro) se dogodila u oktobru 2012. godine.

Sihoksi su zbog sjajne odbrane privlačili dosta pažnje, a Tom Brejdi je tada još uvek jurio nedosanjani san i GOAT status. U trećoj četvrtini je bacio intersepšn koji je Šerman uz širok osmeh pokupio i imao šta da poruči Brejdiju.

Njih dvojica su razmenili nekoliko uvreda, a Sijetl je na kraju slavio rezultatom 24:23, pa je na društvenim mrežama osvanula sada već čuvena fotografija u režiji Šerminatora.

"Rekao mi je da ga posetim posle utakmice, pa sam to i uradio. Da li si ljut, brate?", rekao je Šerman. Ričard Šerman je stigao i do Kalvina Džonsona Megatrona i sa njim imao "kvalitetnu" raspravu, ali ono što je mene te godine najviše fasciniralo dogodilo se 9. decembra.

Sijetl Sihoksi su tada odigrali možda i najbolju i najdominantniju partiju u istoriji dinastije Legije, a tada su ponizili Arizona Kardinalse i slavili rezultatom 58:0!

Ne, ovo nije greška, rezultat je bio 58:0 uz neverovatnu statistiku odbrane:

Kardinalsima su dozvolili samo 154 jarda na 58 akcija, samo 10 prvih dauna, uz čak 8 izgubljenih lopti i tek 43 jarda trčanjem iz 16 pokušaja što je manje od 3 po trčanju.

Vilson je imao tek 150 jardi pasom, ali nije ni morao da ima više pošto je odbrana odradila ostatak posla i kao što sam rekao već, usledila je pobeda od monstruoznih 58:0.

Kema Čenselora su se apsolutni svi plašili, a sada su imali i razlog. Zamislite samo koliko morate da budete opasni i koliko treba da vas se plaše da bi vas toliko izbegavali i lopte bacali na suprotnu stranu gde su dve mašine Erl Tomas i Ričard Šerman koji svaku grešku čitaju i kradu loptu. U tom plej-ofu je ova Legija po prvi put ostvarila pobedu, jer setimo se prošle u Nju Orleansu, tada nije bilo dobrog dela ove odbrane i nije bilo kvoterbeka Rasela Vilsona.

Sada su porazili Vašington Redskinse (sada Komandersi) rezultatom 24:14, iako su momci iz prestonice brzo stekli dva tačdauna prednosti.

Atlanta Falkonsi su potom eliminisali Sihokse, da bi izgubili od San Franciska koji je otišao u Superbol protiv Baltimor Rejvensa u onoj čuvenoj utakmici koju je prekinuo nestanak struje, ali su svakako Flako i Rejvensi postali šampioni.

Najvažniji potpis se dogodio upravo između sezona 2013 i 2014 kada je Kem Čenselor dobio četvorogodišnji ugovor vredan 28 miliona dolara.
Foto: Profimedia
Sledeću sezonu su počeli sa 12-2 skorom i pokazali da sve što se dešava poslednjih godina nije puka slučajnost i da Sihoksi napreduju iz godine u godinu i da ono najbolje od njih tek dolazi.

Ipak, usledio je šok. Brendon Brauner je suspendovan na neodređeno zbog korišćenja steroida i Sihoksi su pred plej-of ostali bez kornerbeka i bitnog dela odbrane.

Ko bi rekao da najveći spektakl tek sledi?

Dru Bris i Nju Orleans Sejntsi nisu bili preveliki problem za Sihokse koji su ih pobedili rezultatom 23:15 i zakazali duel sa San Francisko Fortinajnersima, duel o kome će se godinama pričati.
Foto: Profimedia
Mnogi kažu da je ovo bila prekretnica čitave dinastije znane kao "Legion of Boom", a ostala je upamćena po legendarnoj izjavi Ričarda Šermana koja je šokirala čak i Erin Endruz.

Sihoksi su imali vođstvo 23:17 na 30 sekundi pre kraja, izveli su akciju i kvoterbek Najnersa Kolin Kapernik bacio je dugačko dodavanje za Majkla Krebrtrija u end-zonu želeći da utakmicu okonča tačdaunom i preokretom za plasmana u Superbol.

Ne, ako se Šerman nešto pita. On je uspeo da rukom odbije loptu tačno ispred ruku Krebtrija, a Malkolm Smit stigao do nje i samo se bacio na zemlju nakon presečenog dodavanja zapečativši trijumf Sihoksa za osvajanje šampionske titule NFC konferencije.

Smit je, inače, bio pik sedme runde.

"Ja sam najbolji kornerbek u NFL-u i kada me testirate sa ovako jadnim hvatačem kao što je Krebtri ovo je ishod koji ćete dobiti. Nemoj nikada da pričaš o meni. Krebrtri je pričao o meni svašta, nemoj nikada da otvaraš usta i laješ na najboljeg jer ću da te ućutkam. L.O.B.",
urlao je Šerman, Mislite da je ovo dominantno? Mislite da su Sihoksi imali najbolji nastup u svojoj istoriji kada su poput bagera pregazili Arizona Kardinalse rezultatom 58:0?

Prevarili ste se. Idemo na Superbol 48 i okršaj Sijetl Sihoksa sa živom legendom Pejtonom Meningom i njegovim Denver Bronkosima.

Imali su dominantan nastup tokom čitave godine, a Mening je čak oborio NFL rekord sa 5.477 bačenih jardi i 55 tačdauna, da bi naleteo na Legiju u najboljem izdanju.

Sihoksi su brzo došli do 22:0, a onda na poluvremenu i vođstvo od 36:0 gde su odbranom potpuno upropastili najbolji napad i jednog od najboljih kvoterbeka u istoriji lige.

"Legion of Boom" je pisalo preko cele utakmice, a maločas spomenuti pik sedme runde Malkolm Smit imenovan je za MVP Superbola. Upravo nakon ovog Superbola usledio je prvi odlazak iz ove legendarne generacije kada je Brendon Brauner tog leta odlučio da potpiše trogodišnji ugovor vredan 17 miliona dolara sa Nju Ingland Patriotsima.

Nekih mesec dana kasnije, Erl Tomas je potpisao ugovor sa Sihoksima i posle Kema Čenselora postao drugi član LOB formacije koji je odlučio da nastavi da piše istoriju sa ekipom sa severa države.

Setimo se samo ovog plej-ofa i načina na koji je Kem Čenselor "pregazio" Karolina Panterse, pošto je prvo ukrao loptu i istrčao 90 jardi za "pick six" tačdaun, da bi se onda dogodila ova legendarna scena. U narednom meču su igrali protiv Grin Bej Pekersa, kada ih je Eron Rodžers doveo do 16:0 na poluvremenu, a onda u drugom ih Legion of Boom vodi u pakao i preokreta 22:19.

Pekersi su izborili produžetak, da bi tamo Rasel Vilson postigao tačdaun u prvom drajvu i odveo Sihokse u Superbol, drugi uzastopni meč za Lombardijev trofej.

Meč koji će ih dugo boleti. Ovo je ona čuvena utakmica u kojoj sa 1 jarda Sihoksi ne idu na trčanje nego na pas, iako je Maršon Linč potpuno zdrav u timu, a sve se završava intersepšnom Malkolma Batlera koji kao nedraftovani ruki momentalno postaje zvezda i iks faktor.

I dan danas se na "Century Link" stadionu može čuti neki navijač koji kaže da je Maršon Linč morao da trči. Ovde se već može reći da se nazirao kraj Legion of Boom generacije jer su na red došli veliki problemi sa zdravljem njihovog možda i najbitnijeg igrača, Kema Čenselora zbog čega je propustio dve utakmice i Sijetl je izgubio obe.

Sa njegovim povratkom i Sihoksi su bili bolji i ponovo zaigrali u plej-ofu gde su ih ipak sačekali Karolina Pantersi i sa Kemom Njutonom servirali hladnu osvetu pa otišli u Superbol gde su ih savladali Bronkosi.

Ni naredne sezone nije bilo bolje. Ostali su bez Erla Tomasa i pali pred Atlanta Falkonsima u doigravanjima jer bez njega nikako nisu mogli do borbe za Lombardijev trofej, a Falkonsi su propustili najveću prednost u istoriji i faktički predali trijumf Patsima.

Da se vratimo na priču i na sezonu 2017 koja je usledila i faktički svima jasno stavila do znanja da je Legion of Boom era gotova pošto su u novembru na meču sa Kardinalsima Kem Čenselor i Ričard Šerman doživeli povrede.

Čenselor je tog leta potpisao novi ugovor, ali je zbog ozbiljnog problema sa vratom objavljeno da mu je karijera ugrožena. Verovalo se da ima nadljudske sposobnosti i da je Supermen modernog sporta, ali je ipak samo ljudsko biće od krvi i mesa.

Objava da će možda ostati paralizovan šokirala je sve ljubitelje sporta, a njegova kičma i ukočenost vrata bile su previše čak i za Kema Čenselora koji je pre novca i karijere odabrao zdravlje i svoj život i okončao karijeru. Na sve to dogodilo se i otpuštanje Ričarda Šermana od strane Sijetl Sihoksa i dva od tri člana Legije već su napustila Sihokse, da bi nakon samo jedne sezone ostali i bez trećeg člana pošto je Erl Tomas otišao u Balatimor Rejvense.

Od šampionske generacije nije ostalo ništa. Čenselor je zbog ozbiljnih problema sa zdravljem završio karijeru, Šerman je otišao u Fortinajnerse, a Tomas u Rejvense i sve se raspršilo...

14 Pro Boul nastupa, 6 puta imenovani u idealni tim NFL-a su nagrade za ovaj trio tokom perioda od 2011. do 2017. godine i ta odbrana je bila najbolja u NFL-u jer nijedna druga nije donosila toliko poena i to čak četiri od šest godina što se nikada ranije dogodilo.

Svih šest godina su igrali plej-of, uz dva Superbola i jednu šampionsku titulu kada su potpuno uništili Denver Bronkose sa sve živom legendom Pejtonom Meningom.

Jer kako kaže ona pesma: Here comes the Boom! (Legion of Boom)

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: