Džajićeva fudbalska Srbija

Posle velike pompe, Fudbalski savez Srbije dobio je predsednika bez borbe, a tu ulogu će u naredne četiri godine imati Dragan Džajić.

Izvor: SS

Sreda, 15.03.2023.

08:00

Džajićeva fudbalska Srbija
Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ

Tresla se gora, a rodio miš. Umesto najavljene velike borbe i burne rasprave, na Izbornoj Skupštini FSS u Staroj Pazovi dobili smo samo jednoglasku odluku da se legendarno jugoslovensko levo krilo proglasi za prvog čoveka srpskog fudbala.

Iako ima 77 godina, Džajić se odlučio da sedne u vruću stolicu, upražnjenu još od 2021. godine i prinudnog odlaska Slaviše Kokeze sa te funkcije.

Budući da mu mnogi to osporavaju, otvoreno je za govornicom najavio da ima snage, volje i želje da pokrene fudbalsku Srbiju. Pozvao se na iskustvo koje je sakupio tokom decenija i osvajanja trofeja, pa i evropske i svetske titule sa Crvenom zvezdom.

"Prihvatio sam ovaj izazov jer osećam da znanjem i iskustvom stečenim u osvajanju 36 klupskih trofeja, svetske i evropske titule, mogu da pomognem. Mislim da zajedno možemo uspešno da rukovodimo srpskim fudbalom i podignemo ga na još viši nivo. Kada sam bio kandidat rekao sam da sebe smatram odgovorim čovekom i da će, pre svega, odgovornost i ozbiljan pristup svim obavezama koje me očekuju u naredne četiri godine, biti odlika mog, ali i rada celokupnog Saveza. Sada nameravam to i da ispunim", rekao je Džajić na sednici Skupštine, pošto je izabran za predsednika FSS.

Šta možemo očekivati od Džajića?

Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Teško je govoriti o bilo kakvim korenitim promenama u FSS, kakve je, recimo, najavljivao Nemanja Vidić.

Zapravo, i sam Džajić je u svom izlaganju najavio da neće praviti radikalne promene, jer "nema čarobni štapić, niti je obećavao kule i gradove".

Takva je i bila atmosfera u Staroj Pazovi na licu mesta u utorak. Delegati, koji su godinama u istim foteljama, bili su zadovoljni jer je sve proteklo glatko i što će sve ostati kao i pre.

Na njihovo zadovoljstvo ništa se suštinski neće promeniti, interesi lokalnih Saveza koje predstavljaju će biti ispunjeni, a jedine promene desile su se u rukovodstvu Saveza oko Džajića i mogu se nazvati kozmetičkim.

Njih je Dragan Džajić uveliko najavio izborom tima koji će u svojstvu potpredsednika u naredne četiri godine činiti Branislav Nedimović, fudbalski radnik i bivši ministar poljoprivrede, Branko Zečević, vlasnik kompanije Metal Fer, te Janoš Žemberi, predsednik Fudbalskog kluba TSC, vlasnik kompanije SAT – TRAKT.
Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Članovi Izvršnog odbora biće:

- Dragomir Lazović, predsednik Zajednice klubova Super i Prve lige Srbije, vlasnik kompanije Matis
- Vladimir Petrović Pižon, četvrta Zvezdina zvezda, nekadašnji selektor državne reprezentacije
- Ljubiša Tumbaković, bivši selektor reprezentacije Srbije, najtrofejniji trener u istoriji Partizana
- Dejan Delević, bivši međunarodni sudija, predsednik Sudijske organizacije FS Srbije
- Aleksandar Mihailović, privrednik, vlasnik kompanije IPS grupa
- Dragan Simović, predsednik Fudbalskog saveza Vojvodine, vlasnik kompanije Simex grupa
- Marko Zdravković, predsednik Fudbalskog saveza Beograda, direktor TC Stadion
- Vladan Gašić, predsednik FK Trajal, dugogodišnji predsednik Rasinskog okruga
- Nebojša Živanović, predsednik FS regiona Zapadne Srbije, bivši sudija
- Zoran Ignjatović, predsednik FS regiona Istočne Srbije, privrednik

Šta bi bilo, kad bi bilo...

Foto: Starsport/Peða Milosavljeviæ
Nemanja Vidić je najavio da nije odustao, već se samo privremeno povukao iz trke za preuzimanje srpskog fudbala, ali je u Staroj Pazovi samo dan posle te objave delovalo da je njegova kandidatura uveliko "pluskvamperfekat".

Među ljudima, pa i novinarima sa kojima sam razgovarao, a koji su bili bliži njegovoj opciji, vladala je primetna ogorčenost zbog načina na koji je ispao iz trke.

I stvarno, deluje da jeste "kiksnuo", kako je naveo jedan kolega, što se makar nije pojavio i pred svim delegatima fudbalske Srbije izneo šta zamera, a šta mu odgovara. Time bi posadio seme eventualnog budućeg napada na glavnu fotelju.

Ovako, pao je bez ispaljenog metka i previše tiho se vratio u "ilegalu", ma koliko god da se znalo da neće imati dovoljan broj zelenih kartona na glasanju. Premalo je da njegovo dejstvovanje ostane na šturim saopštenjima, čije forme i termini za objavljivanje, uzgred, nisu bili najsjajniji. Naprotiv...

"Odgovornost za rešavanje velikih izazova koji su pred nama je preuzela ista grupa ljudi koja ih je i stvorila. Definitivno nisam optimista po pitanju toga šta će uraditi sa prilikom koju su prigrabili i mislim da će za četiri godine biti još teže nego danas", reči su Nemanje Vidića.

Previše mršavo, ali ostaje nada da će se to promeniti sa tim famoznim "iskustvom" koje je bilo adut drugog kandidata.

Rezultati će se brzo pokazati

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Zamolio je Dragan Džajić za strpljenje i detektovanje problema pre nego što se za isti nađe najbolji "lek", pa je pre toga još uvek rano davati ocene.

Njegov mandat trajaće nepune četiri godine i ukoliko se desi da "orlovi" odu na Evropsko prvenstvo (prvo posle 24 godina), te naredni Mundijal u SAD, Kanadi i Meksiku na kraju mandata, može se govoriti o pozitivnim stvarima.

Ali, to neće biti dovoljno samo po sebi, jer je potrebno da Srbija ostvari još bolji položaj u FIFA i UEFA, kao i da značajno podigne nivo infrastrukture, rada sudijske organizacije, regularnosti... Ne brinite za finansije u Fudbalskom savezu.

Dragan Džajić jeste bio jedan od najboljih ikada koji je igrao fudbal na ovim prostorima, ali vreme pred nama će pokazati može li u ovim godinama da počupa korenje starih problema.

Jasno je kao dan, posla će biti preko glave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: