Umiveni Partizan sa nikad jačim motivom

Nova sezona, novi trener i novi tim Partizana, ali ciljevi ostaju isti. I nikada nije postojala veća potreba i želja za njihovim dostizanjem.

Izvor: SS

Subota, 09.07.2022.

08:00

Umiveni Partizan sa nikad jačim motivom
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ

Naravno, jasno je i zbog čega, jer će od sezone 2023/2024. srpski prvak ići direktno u grupnu fazu Lige šampiona, dok će drugoplasirani u kvalifikacije za elitno takmičenje.

Crvena zvezda već pet godina vlada srpskim fudbalom, a ozbiljna je dilema da li to više peče crno-bele navijače ili činjenica da njihovi miljenici pune tri sezone nisu podigli niti jedan trofej.

Ne pamti se kada je to bio slučaj u novijoj Partizanovoj istoriji, te se bitisanje Aleksandra Stanojevića u drugom mandatu u Humskoj mora oceniti kao neslavno.

Napustio je ekipu posle izgubljenog finala Kupa od najvećeg rivala i gotovo dve nedelje se čekalo da sportski sektor za naslednika imenuje – Iliju Stolicu.
Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Dosta toga se promenilo u redovima "parnog valjka", izuzev rukovodstva. Duboko pušteno korenje nije poremetila ni petogodišnja kriza, koja traje od "tanga smrti", jedinog bljeska aktuelne uprave koja je na čelu kluba već sedmu godinu zaredom.

Nema nikakve sumnje da i ona snosi veliku odgovornost za pomenuti post, kao i da su joj potrebne promene, ali osim rokade na pozicijama direktora marketinga (sada taj sektor vodi Dragan Velanac) i čoveka zaduženog za UEFA odnose (Predrag Vujović), ništa se drugo nije promenilo.

A čvrsto verujemo da je moralo mnogo više od toga...

Ustoličenje Stolice

Nekadašnji "prvi pik" Marka Nikolića za njegovog naslednika (sa kojim je prema sopstvenom priznanju Nikolića posle promocije razgovarao punih pet sati) predstavio se javnosti kao staložen stručnjak, sa izrazitom elokventnošću i mirnoćom u odgovorima na svako novinarsko pitanje.

Da li to ima pokriće, teško je za sada reći, jer tri pripremne utakmice (porazi od Kluža i Fenerbahčea 1:0 i pobeda nad Spartak Trnavom 3:0) nisu mnogo otkrili.

Zapravo, činjenica je da su u dve jake provere, protiv Rumuna i Turaka, golmani su bili ti koji su prodavali saigrače, dok je protiv Slovaka sve delovalo na znatno višem nivou.

Za razliku od nekoliko svojih prethodnika, uključujući i Stanojevića koji je forsirao fizičku spremu i trku, Stolica je na pripremama u Sloveniji insistirao na radu sa loptom i građenju timskog duha.
Foto: Starsport/Srðan Stevanoviæ
Kao što znate, ekipa B92.net je provela nekoliko dana u Ptuju sa crno-belim momcima i na treninzima videla izuzetno dobru atmosferu koja potiče upravo iz različitih "igrica" na početku treninga, a kasnije se prelazilo na drilove sa loptom i imitiranju akcija sa utakmica.

Takođe, dosta se radilo na ofanzivnom i defanzivnom prekidu, pa bi tu mogao da se traži kvalitet više novog tima Partizana.

Upravo to se moglo videti u pomenuta tri susreta, ali će pravi sud tek biti donet nakon subotnje večeri i otvaranja sezone u Mozzartbet Superligi Srbije gostovanjem Javoru u Ivanjici od 20.00.

Hoće li se "parni valjak" konačno zahuktati?

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Partizanov tim je značajno promenjen samim saznanjem da se neće produžiti ugovori sa dvocifrenim brojem prvotimaca iz prethodnog saziva.

Ekipu su napustili kapiten Lazar Marković, Miloš Jojić, Aleksandar Miljković, Ivan Obradović, Rajko Brežančić, Nemanja Miletić, Bojan Ostojić, Lazar Pavlović, Milan Smiljanić, pa nekoliko dana pred početak sezone i Marko Jevtović, što je mnoge u klubu šokiralo.

Mnogi odlasci desili su se čak i protivno mišljenju i stavu novog šefa struke, ali kako god, Stolica je morao praktično da krene iz minusa.

Igor Vujačić i Siniša Saničanin su zbog obaveza u Ligi nacija sa reprezentacijama Crne Gore i BiH stigli kasnije, pa nije bilo niti jednog štopera u timu.

Zbog toga je i otkazan prvi kontrolni meč protiv Kopra, a defanzivne bekove su morali da "glume" Jevtović, kao i Zlatan Šehović, Aleksandar Filipović. Dvojica poslednjepomenutih su bila prva pojačanja, iz Makabi Netanje i BATE Borisova, dobro poznata od ranije novom treneru.

Zatim su stigli i Patrik Andrade i Svetozar Marković, da bi pre dva dana potpis stavio i bivši krilni napadač Lestera i Trabzona Fuseni Dijabate.

Tu ne bi trebalo da se stane sa pojačanjima, jer se očekuje još jedan vezista (Danilo Pantić će se priključiti otprilike u septembru), a potraga je i za klasičnim špicem koji bi bio zamena Rikardu Gomešu. Pojavila se vest da će to biti napadač pod ugovorom sa Mančester sitijem Slobodan Tedić, ali on za sada gleda druge opcije u Evropi, pa se na njega još čeka.

Do tada će podršku Gomešu kao "bek-ap" pružati mladi Samed Baždar, igrač sa velikim potencijalom, ali koji će tek morati da, kako treneri vole da istaknu, "nadođe".

Naravno da nije pomogla ni kasna prodaja Marka Milovanovića u Almeriju, uz saznanje da mladi napadač nije odigrao ni minut u pripremnim susretima, iako je bio redovan na treninzima...

"Bonus" zadaje glavobolju

Kostur ekipe se polako nazire, ali u mnogim slučajevima će startnih 11, pa možda čak i formacija Partizana, zavisiti od izbora za "bonus" igrača.

U tu kategoriju spadaju: Samed Baždar, Mihajlo Petković, Mateja Stašević, Mihajlo Ilić i Vanja Vlahović.

Najavljeno je da bi u Ivanjici trebalo da startuje na toj "poziciji" Petković, popularni "Pele iz Ćićevca" iliti još kraće "Ćićko", kako ga zovu saigrači.

Najviše je od svih "klinaca" zablistao na pripremama i neće biti iznenađenje ukoliko uskoči u startnih 11.

Namera Partizana bila je da to bude Miloš Pantović, željeno pojačanje iz Voždovca, ali u Zaplenjskoj ulici su i dalje "zakopčani" po pitanju odgovora i pružanju ruke crno-belima.

Može li Partizan da isparira finansijski moćnijoj Zvezdi?

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Mnoge javne ličnosti iz srpskog fudbala, poput Milorada Kosanovića, smatraju da aktuelnom šampionu nema pravog takmaca, a Ilija Stolica ne želi da se preda bez borbe.

"Ne slažem se sa Kosanovićem. Bio bi apsurd takmičiti se da je takva situacija. Poštujem Kosanovića, ali treba da objasni zašto tako razmišlja. Nije dobro da se priča na takav način. Verujem da on ima svoje razloge što je to rekao, međutim, to nije dobar rezon. Naše prvenstvo treba da bude pravo takmičarsko i neizvesno. Iz toga će isplivati još veći kvalitet. Tu smo da se bavimo sobom, to je jedino sigurno. Trudićemo se da budemo na svom maksimumu. Borićemo se u svakom trenutku za regularnost, što je osnova svega. Dovoljno sam ovde, da bih bio obazriv i pažljiv. Bez obzira na sva obećanja...", rekao je Stolica u najavi prve utakmice u sezoni.

Pokušao je i da spusti tenzije, koje se osećaju zbog ogromnog uloga nove sezone.

"Tenzija je na jako visokom nivou, ali iz pogrešnih pobuda i razloga. LŠ je veliki motiv za sve nas. Otvaraju se velike mogućnosti i za druge klubove, pet predstavnika u Evropi. To je motiv, a tenzije treba držati u okviru normalnosti. Kod nas se odlazi u ekstrem. Uticaćemo da se to unormali".

Evropa je važna, ali nije lek

Foto: StarSport/Srðan Stevanoviæ
Derbi u Ligi konferencija bio je uspešan za Partizan, jer se stiglo do osmine finala nekog evropskog takmičenja, prvi put od 2005. godine.

Ali, činjenica je i da se završila neslavno debaklom od kasnijeg finaliste Fejenorda (porazi 5:2 u Beogradu i 3:1 u Roterdamu).

I to je pokazalo da Evropa može da "naloži" navijače, ali ne i da "ispegla" sve što se propusti u domaćem šampionatu. Pogotovo kada je ulog direktno učešće u Ligi šampiona.

Ovog puta, za razliku od mnogih prethodnih sezona, prvenstvo se neće od starta preplitati sa Evropom i moći će maksimalan fokus da se baci na skupljanje domaćih bodova.

Raspored za Partizan je težak, jer se kreće iz Ivanjice, pa ide još teže gostovanje Radničkom u Nišu, potom u Humsku stiže TSC, da bi se potom išlo u Novi Pazar.

Nakon ta četiri susreta biće poznat rival u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, ali i dalja sudbina kompletne crno-bele sezone.

Gubitak bodova nije opcija, jer bi u startu značio zaostatak za favorizovanim najvećim rivalom. A pola decenije istorija unazad nas je do sada naučilo šta to u praksi znači...

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: