Krunisanje "kralja" ili osveta Liverpula

Došli smo do kraja još jedne sezone u Ligi šampiona, a novog prvaka Evrope će nam dati okršaj Liverpula i Real Madrida.

Izvor: Stefan Smuða

Subota, 28.05.2022.

08:00

Krunisanje
Foto: Profimedia

Veliko finale se igra na stadionu "Francuska" u Parizu (subota, 21h), kapaciteta 80.000 gledalaca, koji je zamenio planirani Sankt Peterburg usled rata između Rusije i Ukrajine koji traje još od februara.

Srećom, osim te promene, drugih izbacivanja i izmena više nije bilo, jer su ruski klubovi ispali pre nokaut faze, pa se može reći da situacija koja je uzdrmala čitavu Evropu nije mnogo naškodila sezoni u Ligi šampiona.

Madriđani su odavno rekorderi po broju titula i ove večeri igraće za ukupno 14. naslov najboljeg kluba u Evropi, dok će se Liverpul boriti za 7. pehar.

Ni jednima ni drugima ovaj trofej ne bi bio prvi u sezoni, pošto je Real osvojio LaLigu, a Liverpul Liga kup i FA kup, dok mu je Premijer liga izmakla u poslednjim minutima poslednjeg kola.
Ovaj meč biće repriza finala iz 2018. godine kada je Real golovima Karima Benzeme i dva puta Gereta Bejla pobedio "crvene" rezultatom 3:1.

Bio je to susret koji je obeležila teška povreda Mohameda Salaha naneta od strane Serhija Ramosa, dve kardinalne greške golmana Lorisa Karijusa, ali i dve majstorije Bejla kojima je rešio pitanje šampiona.

Takođe, to finale bilo je jedino u karijeri koje je kao glavni arbitar sudio Srbin Milorad Mažić. Zaista se stiče utisak da su finalisti zasluženo došli do utakmice za trofej, posle svega viđenog u prethodnih devet meseci u elitnom takmičenju.

Liverpul je bio izrazito dominantan i u grupnoj, ali i nokaut fazi i mnogi smatraju da će im susret protiv Real Madrida biti najveći izazov u celoj sezoni posle svojevrsne "šetnje" do finala.

"Kraljevi" su, sa druge strane, prošli kroz golgotu. Počev od frapantnog poraza od moldavskog Šerifa u Madridu u drugom kolu, pa sve do tri neverovatno teška rivala u plej-ofu.

Još je impresivnije što su se izabranici Karla Ančelotija u sva tri dvomeča vraćali iz mrtvih i preokretali u situacijama kada su ih svi već otpisali.

To zna i Jirgen Klop, koji će moći da računa na oporavljene Tijaga Alkantaru i Fabinja, te morati da ima posebnu oštricu kako bi slomio otpor žilavog Reala.

Inače, menadžer Liverpula se bori da četvrti put uzastopno Nemac bude šampion Evrope, nakon što su prethodno to činili njegova malenkost 2019. godine, Hansi Flik sa Bajernom 2020. i Tomas Tuhel prošle godine.

Liverpulov put do Pariza

EPA-EFE/Peter Powell
Tim sa "Enfilda" do finala je došao sa svih šest pobeda u nimalo lakoj grupi B sa Milanom (3:2, 2:1), Portom (5:1, 2:0) i Atletiko Madridom (3:2, 2:0).

Potom je u osmini finala žreb želeo da se Liverpul vrati u "grad mode" i da se sastane sa Interom koji je lako savladan u gostima rezultatom 2:0, ali su na "ostrvu" strepeli do poslednjeg minuta jer su "nero-azuri" slavili sa nedovoljnih 1:0.

U četvrtfinalu je naišla Benfika koja je u Lisabonu ubedljivo nadigrana rezultatom 3:1, pa je revanš bio odrađivanje posla (Klop odmarao većinu glavnih igrača), iako nije upisana pobeda – 3:3.

Ni polufinale nije donelo susret sa nekim od top favorita, ali upravo iz razloga jer je Viljareal prethodno šokirao Juventus, a onda i minhenski Bajern.

Ipak, Liverpul nije pao na "istu foru" i duplim trijumfom 2:0 i 3:2 je čekirao kartu za parisko finale.

Realov put do Pariza

EPA-EFE/Rodrigo Jimenez
Ono šta je ove sezone uradio Karim Benzema impresioniralo je čak i njegove najokorelije kritičare i stručnjake koji su ga izbacivali iz nacionalnog tima (čitaj: Didije Dešan).

Tako bi se sezona Reala u Ligi šampiona lako mogla poistovetiti sa učinkom Benzeme, a on glasi: 11 utakmica, 15 golova i dve asistencije!

Real je u grupi D bio oba puta bolji od Intera (1:0, 2:0) i Šahtjora (5:0, 2:1), a jedini poraz doživeo je od Šerifa (1:2) kome se kasnije osvetio u Tiraspolju rezultatom 3:0.

I onda rapsodija Benzeme u nokaut fazi. Pari Sen Žermen je na krilima Kilijana Mbapea imao 1:0 iz prvog meča i vođstvo 1:0 do 60. minuta revanša.

No, tada napadač Reala postiže het-trik za samo 16 minuta i vodi Real u četvrtfinale. Tamo je u prvoj utakmici protiv Čelsija bio inicijator trijumfa rezultatom 3:1, ali je Čelsi uzvratio na istim način šest dana kasnije u Madridu. Gol u produžecima za prolaz postigao je, pogađate – Benzema.

Na red je došlo spektakularno polufinale protiv Mančester sitija i čuvenih 4:3 na "Etihadu" kada je Francuz sa dva gola svaki put vraćao "kraljeve" u život.

U revanšu je Siti imao vođstvo 1:0 do 90. minuta, a onda je Rodrigo postigao dva gola za tri minuta i odveo susret u nove produžetke.

Tada ponovo na scenu stupa Karim Benzema i daje gol iz penala za novo finale Reala.

Statistika

Brojke kažu da je Liverpul ove sezone bio nešto konkretniji i efikasniji u dosadašnjih 12 odigranih utakmica, ali to može da bude produkt znatno lakših rivala, pre svega u nokaut fazi.

Zato je Liverpul imao veći broj stvorenih velikih prilika, kornera, kao i veći posed lopte.

Iz istog razloga, verovatno, Real ima bolje SofaScore ocene igra, ali samo za 0,07.

Sve ukazuje da ćemo imati još jedno vrlo neizvesno finale, na opštu radost svih ljubitelja fudbala.

Sve oči uprte u...

EPA-EFE/Peter Powell
Sa jedne strane, to će biti Karim Benzema, strelac ukupno 44 gola ove sezone i, po mnogima, prvi kandidat za osvajanje "Zlatne lopte".

Neće se otkriti "topla voda" ako se kaže da je Francuz pola tima Reala, mada su udarna pesnica svakako i brzonogi dribler Vinisijus Žunior, kao i Luka Modrić, koji proživljava novu mladost u 37. godini života.

Kada je u pitanju Liverpul, tu je teško izdvojiti jednog pojedinca, ali svakako Mohamed Salah ima najveći motiv, imajući u vidu sve što se desilo pre četiri godine u istanbulskom finalu.

Pored njega, Sadio Mane, Diogo Žota, Luis Dijas, Roberto Firmino (ko god od njih da dobije šansu u napadu), predstavljaće ogroman izazov za odbranu Reala na čelu sa Tibom Kurtoom.

Sudija

EPA-EFE/Bo Amstrup
UEFA je za ovo finale delegirala domaćeg arbitra, Francuza Klemena Turpana.

U pitanju je kvalitetan sudija koji je nedavno izabran i za utakmice Svetskog prvenstva u Kataru kasnije tokom godine.

"Vodio sam dva finala Kupa Francuske na ovom stadionu. Svi koji u Francuskoj vole fudbal ovaj stadion gledaju kao francusku fudblaksu crkvu jer je Francuska ovde 1998. postala svetski šampion. Stadion Francuska je zaista posebno mesto“, rekao je glavni arbitar velikog finala za sajt UEFA i dodao:

„Za mene je ovo velika privilegija. Ispunio sam dva najveća sna koji jedan fudbalski sudija može da ima".

Njemu će pomagati Nikolas Danos i Kiril Gringor, a četvrti sudija biće Benao Bastijen.

U VAR sobi biće Žerom Brisar kome će pomagati Vili Delajo i dvojica Italijana Masimilijano Irati i Filipo Meli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: