Zamenjene uloge i brisanje starih navika

Bio je 18. oktobar 2014. godine kada je Partizan poslednji put dočekao "večiti" derbi ispred Crvene zvezde.

Izvor: SS

Nedelja, 19.09.2021.

08:00

Zamenjene uloge i brisanje starih navika
Foto: StarSport

Od tada je odigrano 18 duela naših najvećih rivala (ne računajući kup utakmice) i pred svaki je Zvezda vodila na tabeli, a samim tim i koliko-toliko diktirala ritam, pa čak i kalkulisala, koliko god se neki trudili da uvere da u derbiju nema "digitrona".

Sada su uloge zamenjene i videćemo kako će se ponašati crno-beli, a kako crveno-beli u 165. prvenstvenom okršaju.

Partizan ima 21 osvojen bod, a Zvezda dva manje, zbog remija sa Vojvodinom na otvaranju sezone.

Od tada i jedni i drugi imaju maksimalan učinak, kao i zapažene uspehe u Evropi, tačnije, pobedama su startovali u grupnim fazama Lige Evrope i Lige konferencije.

Zbog toga mnogi smatraju da je konačno došlo vreme za derbi za uživanje, da sve pršti od lepih poteza i golova.

Ali, ako nas pamćenje dobro služi, zar nismo tako nešto očekivali i pred poslednji? I onaj pre njega? I tako pred svaki prethodni...

Povrede "kvare" očekivanja

Najpre se mora imati u vidu kadrovska situacija u oba tabora.

Tako u redovima domaćih neće biti Danila Pantića, Sejdube Sume i Nemanje Miletića, a veliko je pitanje i za Rikarda Gomeša, što bi možda i najviše oštetilo tim Aleksandra Stanojevića budući da je snažni napadač postigao 13 golova na 14 utakmica ove sezone.
Foto: StarSport
U crveno-belom taboru neće biti verovatno najboljeg stranca u istoriji kluba El Fardua Bena, koji se povredio baš u duelu protiv Brage pre tri dana.

Takođe, veliki je znak pitanja i kod imena Milana Pavkova, koga protiv Portugalaca nije bilo.

Pa, ukoliko oduzmeno trojicu glavnih napadačkih opcija iz obe ekipe... Da li i dalje verujete u vatromet golova u 165. "večitom" derbiju?

Kako zaustaviti Kataija?

Stara je floskula da derbi odlučuju detalji. To će posebno biti sada izraženo kada su obe ekipe u veoma dobroj formi, sa izraženo pozitivnom atmosferom i, generalno, sjajnom momentumu u sezoni.

Zato bi od presudnog značaja mogle da budu, u slengu američkog sporta, "mismatch" situacije i dueli.

Prevashodno, glavno pitanje za Stanojevića i njegove ljude od poverenja jeste: ko će i na koji način zaustaviti Aleksandra Kataija.
Foto: StarSport
Nijedan bek Partizana, čini se, ne može da ga zaustavi u situaciji jedan na jedan, pa je zato neophodna pomoć koju je u prethodnim derbijima obilato pružao Takuma Asano.

U ovoj situaciji, postoji opravdana sumnja da li to isto može da učini Lazar Marković.

Čak i da preporođeni kapiten Partizana to i čini, tandem Katai – Ivanić svakako "zvuči" bolje od Markovića i Miljkovića (ili Živkovića) na toj strani.

Partizan opet "gazduje" na sredini?

Foto: StarSport
Isto tako, a drugoj strani terena prednost bi mogao da ima Partizan, posebno sada kada je Kvinsi Menig doneo boljitak na više polja u ofanzivi crno-belih.

Doduše, njega nismo ni dovoljno videli na terenu (odigrao oko 100 minuta u dva meča za Partizan), pa ni Dejan Stanković i saradnici nisu mogli preterano da ga skautiraju.

Bilo da počne on ili Nemanja Jović kao bonus igrač, trebalo bi da budu u prednosti u odnosu na mladog Strahinju Erakovića koji je najavljen na desnom boku kao "bonus igrač".

Partizan je pod Savom Miloševićem uglavnom bio dominantan na sredini terena zahvaljujući Saši Zdjelaru i Aleksandru Šćekiću.

Zvezdini kreatori, pre svih Gejlor Kanga nisu se previše proslavljali, pa bi i ovog puta na sredini terena možda trebalo tražiti "ključ" derbija.

Da se spusti naelektrisana atmosfera

Foto: StarSport
Svi dobro znamo šta derbi donosi sa sobom, puno nervoze, grešaka, duela, pa i provokacija.

Nipošto nismo zaboravili šta se sve desilo u poslednjem duelu ljutih rivala – uvrede tokom penala, skidanje gaća od strane Marka Gobeljića i pokazivanja međunožja njega i Kange prema tadašnjem kapitenu Partizana Vladimiru Stojkoviću.

Takve scene zasigurno želimo da izbegnemo i, ako makar akteri na terenu, a onda i na tribinama, budu u fer i sportskom maniru, možemo reći da je svetkovina derbija povratila sjaj.

A to, da li će biti jedan, četiri ili sedam golova, ili ih uopšte neće biti, ostavićemo igračima i trenerima da "odluče" čime će nas "počastiti".

Priredio – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: