Povratak na mesto zločina

Poznato je kakva netrpeljivost vlada na relaciji Firenca – Torino.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Ponedeljak, 28.02.2022.

15:10

Povratak na mesto zločina
Foto: Profimedia

Pre svega je ona stacionirana u toskanskom gradu, a u januaru je podešena na najvišu skalu zbog Dušana Vlahovića.

Srpski golgeter je dres Fiorentine zamenio Juventusovim i udario nož u srce navijačima "ljubičastih", koji nisu mogli da pređu preko toga da je Vlahović napravio ogroman korak u karijeri, vredan preko 81 milion evra, ali i prešao u klub za koji navija od malena.

Mi Srbi volimo da kažemo "drugi klub" u srcu, pored Crvene zvezde, Partizana ili sad već lokal patriotizma ("čast" izuzecima koji stavljaju strane klubove ispred naših"...

Međutim, u Firenci ne mare za takve stvari i ne mogu da oproste ono što su uradili Roberto Bađo, Federiko Bernardeski, njegov imenjak Kjeza, a sad i Vlahović.

Obrisan kao gumicom

EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI
U sekundi su u Firenci obrisali sve ono što je Vlahović uradio u Fiorentini, a to nije baš malo.

Postao je rekorder po broju golova u jednog kalendarskoj godini zajedno sa Kristijanom Ronaldom, vukao Fiorentinu ka vrhu italijanskog fudbala, a na kraju krajeva i doneo ogroman finansijski profit.

Međutim, tvrdo jezgro pristalica Viole se od njega oprostilo ružnim transparentima i uvredama da je ciganin, go*no, a da se "poštovanje ne zavređuje golovima". Takođe, ni čelnici nisu birali reči prema Vlahoviću sve zato što nije hteo da produži ugovor, čak i za najviše novca u istoriji Fiorentine.

A ni to što je klub pokrenuo akciju da dresove sa njegovim imenom zamene za ono Artura Kabrala, zamene Srbina.

Istrpeo je sve to rođeni Zemunac, pokazao da i jače stvari ne mogu da ga slome, a kamoli za njega sitne provokacije. Zato je i tu gde jeste.

Povratak

Sada je u Torinu, ali opet se vraćaju duhovi prošlosti. Tačno 32 dana od prvog treninga u dresu "Stare dame" Vlahović se vraća na stadion "Artemio Franki".

U ambijentu u kome će svi biti protiv njega – u prvom susretu polufinala Kupa Italije.

Možda će dodatni začin biti baš činjenica da je Vlahović već sada najbolji fudbaler Juventusa i da će biti glavna pretnja doskorašnjem klubu da ga sputa na terenu, "kao što je van".

Vlahović je u brutalnoj formi, već je dao četiri gola u crno-belom dresu (čak mu i ne računamo onaj Sasuolo jer je pripasan kao autogol) i u Firencu stiže sa oreolom najboljeg strelca Serije A.

Na Fiorentinih 17 dodao je još tri pogotka u Juventusu i lansirao se na vrh italijanskog prvenstva, ispred Laciovog Čira Imobilea.

Tako da se u Toskanu vraća prepun samopozdanja i pitanje je koliko je pametno da igrač u takvoj formi provocira sa tribina...

Igra broja 32

Vlahovićev fantastičan start u Juve ispratio je nekoliko rekorda.

Na debiju je bio strelac posle 13 minuta, što je treći najbrži gol u tom klubu u prvom meču nakon Gonsala Iguaina (devet) i Kristijana Vijerija (sedam).

Kako se posle 32 dana vraća u Firencu, tako mu je taj broj bio srećan u Ligi šampiona – zbog gola Viljarealu posle baš toliko sekundi.

Bio je to rekord elitnog takmičenja za startera na debiju i momka čija karijera tek kreće, a opet ima ozbiljno iskustvo.

Da ga prati broj 32, iako nosi sedmicu na dresu, govore i poređenja sa bivšim golgeterom Juventusa, Intera i Milana Vijerijem. Mnogi su skloni da uporede popularnog Boba i Vlahovića zbog sličnog stila igre, ali i leve noge.

Bobo je "terorisao" golmane sa tridesetdvojkom na dresu.

"Srbin je napadač koji nedostaje ovom fudbalu. Čuva loptu, zna da napada prostor, hitar je i lomi 'zatvorene' odbrane. Još sa levicom potpuno podseća na Boba Vijerija", rekao je Aldo Serena, još jedan bivši golgeter Juvea i milanskih velikana.

Brat na brata

Zanimljivo će biti videti susret dvojice srpskih reprezentativaca i velikih prijatelja, što bismo mi rekli braće – Vlahovića i Nikole Milenkovića.

Odrasli su praktično zajedno, prevalili toliko toga u Firenci, a sada će Milenković biti "lepak" na Vlahoviću u možda najboljoj pozivnici za našu javnost za sudar u Firenci.

I baš bi taj duel mogao da presudi...

Vlahović je potpuno promenio lice "Stare dame", toliko da je vratio nadu u Skudeto, ali ispred sebe će imati momka koga je zapamtio i njegov prethodnik u Juventusu – Kristijano Ronaldo.

Kada je mogao u Lisabonu, može i na "Frankiju", vodiće se tom parolom Milenković. Ipak, pita se i Vlahović.

Drhtaće Firenca u sredu uveče! Od 21.00.

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: