Tranzistor – Dejan Stanković vol. 2

Savremeno doba, ako želiš da budeš popularan, nosi sa sobom društvene mreže.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Utorak, 25.01.2022.

19:09

Tranzistor – Dejan Stanković vol. 2
EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Slike, video snimci i ko je gde bio skoro da se ne računaju ako nisi "šerovao" na Instagram, Fejsbuk, pa čak i Tviter. To je vreme u kojem rastu nove generacije, željne pažnje i što raskalašnijeg života.

Posebno je tako nešto izraženo u fudbalu, pa i ostalim popularnim sportovima, gde se mnogi utrkuju da pokažu tetovaže, šta jedu, u kakvom su društvu i luksuzu, pa je mali uzorak izuzetaka.

Jedan od onih koji je ostao u 20. veku po bitnim životnim pitanjima i ne prati "trendove" (što je za pohvalu) je vezni fudbaler Intera Nikolo Barela, jedan od najboljih na planeti na svojoj poziciji.

Barela se sa 24 godine nalazi u tripogodišnjem srećnom braku sa sedam godina starijom suprugom Federikom, krunisanom sa tri ćerke (Rebeka, Lavinija, Matilde) i iskače iz šablona standardnog paketa fudbalera, uveliko ostvarenog i ozbiljnog u tako ranom dobu, nesvojstvenom za sadašnje, a tako normalnom za nekadašnje vreme.

Praktično ne koristi društvene mreže, istina ima Instagram profil koji skoro da je "mrtav", ali koliko je "tih" van, toliko je bučan na terenu.

Otuda ima i nadimak "Tranzistor", zbog toga što ne prestaje da priča čak i u toku treninga. Ovo je priča o Bareli, već sada trofejnom fudbaleru i momku koji ne živi tipičan život fudbalera.

Majka htela košarku, otac pobedio

EPA-EFE/CLAUDIO GIOVANNINI
Rođen je u Kaljariju, na Sardiniji, 7. februara 1997. godine. Otac Luka zarazio ga je fudbalom toliko da je već posle tri i po godine počeo da ga igra, iako je majka više volela da bude košarkaš.

Počeo je školi čuvenog italijanskog golgetera Điđija Rive, proslavljenog baš u Kaljariju, i to je bio najbolji mogući početak za malog Nikola.

Za razliku od većine ostvarenih fudbalera, Barela nije krenuo iz siromaštva, već iz srednje klase, pa tako nije morao da brine o tome šta će da jede, ali jeste da već iz pelena vodi računa i čuva mlađu sestru Martinu, za koju je od tada neraskidivo vezan. Iako je majka insistirala da se ne bavi striktno fudbalom, ističući važnost školovanja, čak je i gurala ka košarci (Nikolo imao kratak neuspešan izlet), Barelin talenat je brzo ispivao u Rivinoj školi, gde je podjednako bilo važno obrazovanje.

Sa devet godina je već prebačen u najbolji tim okruga – Kaljari, a isto toliko vremena mu je bilo potrebno da zaigra za prvi tim "rosoblua".

Tih, čak i stidljiv, sačekao je svoj proboj na rodnom i voljenom ostrvu.

Veza sa Stankovićem i "radio talasima"

EPA-EFE/Matthias Schrader
Bareli se ispunio san i debitovao je tek što je postao punoletan – bilo je to u maju 2015. godine u pobedi Kaljarija nad Parmom (4:0) kada je zaigrao u poslednjih skoro pola sata.

Verujem da se pitate zašto je naslov ovog teksta "Tranzistor" i kakva je njegova veza sa Dejanom Stankovićem.

Kad je počeo da trenira sa prvim timom Barela je bio stidljivo dete, praktično nije progovarao, sve dok se jednom nije "otkačio".

Tadašnji Kaljarijevi "senatori" Andrea Kosu i Marko Sau su zaslužni za nadimak neumornog Italijana. Pre svega jer nisu mogli da ga zaustave u pričanju, ali tek pošto je zaigrao.

"Optužili su me da ništa nisam govorio dok nisam igrao. Kada sam počeo nisu mogli da me ućute. Otud i nadimak 'Tranzistor'", rekao je Barela u jednom od intervjua. Zbog igračkih karakteristika, spreme, taktičke inteligencije, tajminga za ubacivanje iz drugog plana, pa i brzine za "box-to-box" vezistu, Barela neodoljivo podseća na vreme kada je Stanković žario i palio u dresovima Lacija i Intera.

Barela ne krije da mu je baš aktuelni trener Crvene zvezde fudbalski idol i neko ko mu je vodilja u karijeri.

"Uvek sam voleo Stankovića i trudio sam se da uzmem sve najboljeg od njega. I da uradim sve što je on sa Interom", rekao je Barela.

Sličnost je da su obojica pravu igračku eksploziju doživeli u Interu.

Transfer od 40 miliona, Skudeto, pa krov Evrope

Foto: Profimedia
Barela je, nakon što se probio na pozajmici u drugoligašu Komu, brzo stekao status božanstva na Sardiniji.

Sa samo 20 godina, 10 meseci i devet dana postao je najmlađi kapiten Kaljarija u klupskoj istoriji, a odlične partije privukle su pažnju Intera, Čelsija, Rome i Juventusa.

Međutim, Antonio Konte, čovek koji je zaslužan za njegov razvoj, je bio najbrži i leta 2019. godine sklopljena je pozajmica u Inter sa obaveznim otkupom u poslu vrednom 40 miliona evra.

Baš tada su "nerazuri" udarili temelje prekida dominacije Juventusa na "čizmi", pošto su stigli još Romelu Lukaku i Stefano Sensi, uz naravno tvorca šampionskog tima Kontea.

Skudeto posle 11 godina je stigao na "Meacu", Barela je dao veliki doprinos u svom poslu, možda ne toliko golim okom vidljivom kao što su radili Lukaku i Lautaro Martines, ali svakako značajnom.

Toliko da je postao jedan od najboljih vezista sveta. I ne, nije preterivanje.

Videli smo i na prošlogodišnjem Evropskom prvenstvu na kome je Barela takođe dao pečat, čak i golom u četvrtfinalu protiv Belgije (2:1) kada je izabran za najboljeg igrača utakmice.

Da li je Riva u pravu?

Foto: Profimedia
"Barela je zvanično najbolji italijanski fudbaler", rekao je Riva, koji je možda subjektivan, ali nije ni daleko od istine.

On je novi vođa Intera, verovatno kapiten kada se povuče Samir Handanović, a Italija je dobila vezistu za narednu deceniju.

I ponos srca Sardinije. Ostrva koje toliko voli da ga stalno promoviše, ali i bori se za isto, što na terenu, što van, pa je tako jednom javno stao u odbranu seljaka zbog niske cene mleka.

Stao je uz rame Rivi, doneo Azurima titulu prvaka Evrope posle 53 godine...

Drugu, nakon što je pre Engleske u Londonu pala Jugoslavija u ponovljenom rimskom finalu. Pogodite ko je bio strelac?

Pa Riva... Kao i Barela, simbol Kaljarija.

Ima nešto u tom šmeku sa Sardinije, magičnom na Tirenskom moru.

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: