(Re)Borna

Da ste bilo kome, pa i samom Borni Ćoriću, pre nedelju dana rekli da će danas biti šampion Mastersa, nasmejao bi vam se u lice i mislio da ste poludeli.

Izvor: LN

Ponedeljak, 22.08.2022.

14:15

(Re)Borna
Foto: Profimedia

Daleko od toga da Borna Ćorić nije kvalitetan teniser ili da nikada nije važio za nekoga od koga se očekivalo da osvoji ne jedan, već nekoliko Mastersa.

Štaviše, mnogi su mu predviđali i karijeru tokom koje ni po neko Grend slem finale ne bi bilo naučna fantastika, daleko od toga, ali put 25-godišnjeg hrvatskog tenisera nije bio bajkovit.

Borna Ćorić je 2018. godine igrao finale Mastersa u Šangaju protiv Novaka Đokovića, koje je izgubio, a pre nešto više od mesec dana na čelendžeru u Ijašiju je izgubio od 311. tenisera sveta Nikolasa Davida Jonela. Hvatao je zalet u tim trenucima nekada 12. teniser sveta, ali je bio daleko od svog najboljeg.

Tada 189. mesto na ATP rang listi bilo mu je čak i "dobro", pošto je krajem maja bio 275. igrač sveta.

A sada je šampion Mastersa sa pobedama nad Nadalom, Cicipasom i još nekoliko Top 20 igrača, te se nalazi na 29. mestu svetskog poretka. I tek je krenuo da se zagreva.

"Nisam bio spreman za ovaj govor pre pet dana, da budem iskren. Mislio sam da ću izgubiti u prvom kolu"
, surovo iskren je bio Ćorić posle najblaže rečeno neočekivanog trijumfa. Glavni rizik koji je hrvatski teniser imao pred sobom u Sinsinatiju bilo je to da li će ga telo izdati.

Upravo je to telo bilo najveći problem u rastu i razvoju supertalentovanog Borne Ćorića, koji je obećavao još kao "klinac", a imao je i zavidan upad na ATP tur.

Finale Šangaja igrao je sa 21 godinom, ali mu je tada na putu bio Đoković, koji je, blago rečeno, bio preveliki zalogaj.

"U Borni vidim dosta karakternih osobina sa kojima se i ja poistovećujem. Ima borilački duh, samopouzdanje i ne plaši se. Veliki je talenat, to je nesumnjivo, i nadam se da će u budućnosti imati mnogo uspeha", govorio je o Ćoriću upravo Đoković. Ćorić u "balonu" nema vidljivih nedostataka u svojoj igri, odnosno važi za poprilično kompletnog igrača koji najviše voli da igra sa osnovne linije.

Voleji mu nisu najveći adut, ali su na pristojnom nivou, ali nije bio ni servis, pa je minule nedelje u Sinsinatiju... Pokidao.

Najviše je to osetio Roberto Bautista Agut u trećem kolu, koji je dobio 14 asova u prvom setu – odnosno, 3,5 po gemu.

"Nikada u životu nisam servirao ovako dobro, posebno u najvažnijim trenucima. Kada ovako serviram onda sve ostalo bolje funkcioniše i opušteniji sam. Potrebno mi je sada da se odmorim, pa ćemo da vidimo šta će biti na US openu. Nisam navikao na ovo. Želim da se za taj turnir pripremim što je bolje moguće"
, objasnio je Ćorić posle osvajanja turnira. Da je Ćorić ovakav uspeh ostvario krajem 2018. ili tokom 2019. godine, kada je bio u velikom naletu, ne bi to bilo toliko čudo koliko je danas.

Međutim, brojni usponi i padovi, ali najviše povreda koja ga je udaljila sa terena na duže staze mnoge su naterali da otpišu i dalje relativno mladog Hrvata.

U jednom trenutku Borna nije pipnuo reket sedam, osam meseci, što mu se nije desilo nikada ranije u karijeri. Igrao je čelendžere, na nekima se mučio, a formu je hvatao polako, ali sigurno.

"Na koju god operaciju ide profesionalni sportista, ne postoji garancija da će se vratiti onakav kakav je bio ranije. Posle operacije sam imao male komplikacije, pošto me je bolelo duže nego što smo očekivali. S ove distance, možda je to bilo očekivano, ali tada mi je delovalo da dosta kasnim sa oporavkom",
rekao je Ćorić u martu ove godine za "Sport Klub".
Borna Ćorić je oduvek važio za velikog talenta, ali je na kraju postao potvrda često ponavljane fraze da talenat nije sve.

Kod njega nije u pitanju bila loša glava, već loša sreća – i telo koje nije uvek htelo da sluša.

"Kada igram svoj najbolji tenis više sam kao Đoković, a kada ne igram onda sam više kao Mari", rekao je Ćorić kada je imao 18 godina.

Svi istinski ljubitelji tenisa sada se nadaju da je najgore iza Ćorića i da će moći neometano da nastavi da se bavi sportom koji voli.

S obzirom da mu je Sinsinati doneo povratak na 29. mesto ATP rang liste više neće morati da popravlja renking na čelendžerima, već će čak i na Grend slem turnirima biti nosilac.

To, naravno, donosi i mnogo više pritiska – što na fizičku spremu, što na mentalnu.

Ono što je najbitnije je da je Borna Ćorić ponovo rođen u teniskom smislu, pa ga odsad možemo zvati ReBorna.

Luka Nikolić (@luksie1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: