Poklonite se svom kralju

Mesecima su ga nipodaštavali, omalovažavali, igrali čak i na rasnu kartu, ali Nikola Jokić im je u svom stilu svima začepio usta.

Izvor: B92

Petak, 12.05.2023.

11:45

Poklonite se svom kralju
Foto: Profimedia

Štaviše, bilo je potrebno samo deset utakmica da ih primora ne samo da povuku svoje reči već da se izvine javno celom svetu.

Niko ih nije naterao, morali su to da urade da ne bi ostali upamćeni kao – glupi. Jer kako ovakav igrač ne da nije MVP već ni u idealnoj petorci lige?!

Jedan za drugim Mark Džekson pa Kedrink Perkins su protekle noći, nakon što je Jokić na način na koji igra cele sezone počistio njihove "moćne" Finiks Sanse, okajali svoje grehe.

Još jedan tripl-dabl, nova utakmica sa više od 30 poena i 25 razlike za Nagetse usred Arizone za 4-2 u seriji.

Takva dominacija jednog igrača u plej-ofu nije viđena 60 godina, a samo su još Lebron Džejms i Rasel Vestbruk na sličan način dominirali.

"Napravio sam grešku sa svojim MVP glasanjem, izvinjavam se Denver Nagetsima i Nikoli Jokiću. Ne samo da je legitimni MVP kandidat koji je zaslužio moj glas već je i jedan od najvećih svih vremena! Još jednom se izvinjavam"
, poručio je Mark Džekson. Jedan od najboljih asistenata u istoriji NBA lige, bivši trener Golden Stejta posle čijeg odlaska je krenuo uspon Voriorsa, izvinio se jer prilikom glasanja za MVP-a sezone Jokića ne da nije stavio na prvo mesto, već ni na drugo, treće, četvrto pa čak ni na peto!

A otkako je liga proglasila njihovog favorita Džoela Embida za najkorisnijeg u ligi, Jokić je "rasturio" prvo Minesota Timbervulvse pa sada i Sanse.

I to Sanse o kojima su svi pričali sa strahopoštovanjem nakon što je došao Kevin Durent i priključio se Krisu Polu, Devinu Bukeru i Deandreu Ejtonu.

Međutim, dok su Sansi bili skupina vrhunskih pojedinaca, Jokić je predvodio tim. Jeste on beležio tripl-dabl, ali svaka pobeda Nagetsa je bila rezultat sistemskog rada.

A u svakom kvalitetnom sistemu ističe se njegov lider, a to je u Denveru srpski centar.

Dosta je bilo reči o njegovom tripl-dabl proseku tokom regularnog dela sezone, čak ga je Kendrik Perkins optužio da "budži" statistiku.

Jokić je u tom periodu bukvalno malo usporio, ostao je bez istorijskog tripl-dabl učinka, a onda je protiv Vulvsa i posebno protiv Sansa pokazao da je njegov tripl-dabl prosek posledica sjajne timske igre Nagetsa.
Beležio je 34,5 poena uz 13,2 skokova i 10,3 asistencija u polufinalu Zapada, a nijedan tim ne može da dobije seriju 4-2 ako njegov najbolji igrač "budži" statistiku.

"Nisam bio u pravu kada sam pričao o Jokiću i Nagetsima, ali legitimno su pokazali da su najbolji. Samo tako nastavite
", posuo se pepelom i Kendrik Perkins.

Morao je, jer kako objasniti Jokićevu statistiku u ovogodišnjem plej-ofu.

Poslednjih deset utakmica:
32 poena, 10 skokova, 12 asistencija
29 poena, 13 skokova, 12 asistencija
53 poena, 4 skokova, 11 asistencija
30 poena, 17 skokova, 17 asistencija
39 poena, 16 skokova, 5 asistencija
24 poena, 19 skokova, 5 asistencija
28 poena, 17 skokova, 12 asistencija
43 poena, 11 skokova, 6 asistencija
20 poena, 11 skokova, 12 asistencija
27 poena, 9 skokova, 9 asistencija

A ovih 30, pa 53, pa 29 i na kraju 32 poena protiv pomenutih Sansa predvođenih Kevinom Durentom.

"Oduvek sam imao poštovanje prema njemu. Oduvek sam znao da je neverovatan igrač. Nisam bio iznenađen da su ti igrači dobri, posebno neko kao Jokić. Gledao sam ga, igrao sam ranije protiv njega od kada je dostigao vrh kao igrač. Ne mogu reći da sam saznao nešto novo o njemu. Jokić je jedan od najboljih svih vremena. Otići će u istoriju kao jedan od najboljih centara svih vremena koji su dodirnuli loptu", rekao je o Jokiću KD. Jokić je u ovom plej-ofu postao centar sa najviše tripl-dablova u doigravanju, nadmašivši i "gospodara rekorda" Vilta Čemberlena.

A sada kada je svoje najveće kritičare naterao da mu se poklone, pred njim je jedini pravi izazov – NBA titula.

Prvi korak – finale Zapada protiv aktuelnog šampiona Golden Stejta ili LA Lejkersa predvođenih Lebronom Džejmsom.

Jokić je u Arizoni obezbedio svom timu nekoliko dodatnih dana predaha jer će Voriorsi i Lejkersi tek da igraju šesti meč.

A Srbin nije preterano zainteresovan za završnicu te serije, njemu je svejedno protiv koga će da igra.

"Verovatno ću da gledam mog prijatelja na konjičkim trkama u Italiji. Biću sa porodicom, nadam se da će biti sunčano pa ću biti napolju, na bazenu, da se opustim
", rekao je Jokić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: