Finalissima – čiji fudbal je bolji, evropski ili južnoamerički?

Posle 29 godina pauze na scenu se vraća "Kup šampiona" između najboljih reprezentacija Evrope i Južne Amerike.

Izvor: B92

Sreda, 01.06.2022.

11:00

Finalissima – čiji fudbal je bolji, evropski ili južnoamerički?

Treći put istoriji snage će u međusobnom duelu odmeriti aktuelni šampioni EURO i Kopa Amerike.

Reprezentacije Italije i Argentine sastaju se ovog 1. juna na londonskom Vembliju u premijernom izdanju "Finalisima". U prethodna dva duela, u tadašnjem "Artemio Franki kupu", oba kontinenta su zabeležila po pobedu.

U premijernom izdanju 1985. Francuska je savladala Urugvaj 2:0 u Parizu, dok je 1993. Argentina pobedila Dansku 5:4 na penale (1:1) u Mar del Plati.

Nažalost, posle toga je ovo "takmičenje" ugašeno, a njegovo mesto je zauzeo Kup konfederacija koji se od 1997. tradicionalno igra godinu dana uoči Svetskog prvenstva u zemlji organizatoru Mundijala.

Međutim, FIFA je pre tri godine ugasila i ovaj turnir koji nije ispunio očekivanja, pa su 2020. UEFA i KONMEBOL obnovili saradnju i vratili međusobni duel šampiona.

Dve konfederacije razmatraju i mogućnost uspostavljanja interkontinentalnih mečeva između Evrope i Južne Amerike u obe konkurencije kao i u različitim uzrastima.

Finalissima

Foto: Profimedia
Meč u Londonu donosi nam duel najboljih reprezentacija Evrope i Južne Amerike.

Italija je prošle godine osvojila odloženi EURO 2020, pobedom nad Engleskom na penale upravo na Vembliju.

Istog dana Argentina je trijumfovala na Kopa Amerika minimalnom pobedom nad Brazilom za prvu titulu posle 28 godina.

Igraće se utakmica od 90 minuta, a ukoliko ne bude pobednika, odmah će se potom izvoditi penali.

Poslednjih decenija, reprezentacije Italije i Argentine imale su sličnu reputaciju: elitne napade, čvrste odbrane.

Imaju i dugo istoriju međusobnih susreta. Sastali su se 15 puta, a Italija ima blagu prednost sa šest pobeda uz četiri poraza.

Međutim, Argentina je mnogo uspešnija u poslednjim okršajima – od poraza 3:1 u prijateljskom meču 1987. godine, neporaženi u poslednjih pet utakmica protiv "Azura", u kojima su slavili u sva tri duela u 21. veku.

Poslednji put su igrali na Sitijevom "Etihadu" u Mančesteru u martu 2018. kada su "Gaučosi" bili bolji sa 2:0.

Forma

Foto: Profimedia
Dva tima u meč ulaze u potpuno različitim raspoloženjima.

Dok se Argentina ohrabrena osvajanjem Kopa Amerika sprema za napad na Mundijal, koji će biti verovatno poslednja šansa za Lionela Mesija da sa "gaučosima" pokori svet, Italijani su razočarali nakon EURO.

"Azuri" su šokirali sve eliminacijom u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, u polufinalu baraža od Severne Makedonije sa 1:0.

"Osvajanje EURO 2020 je bilo moje najbolje profesionalno iskustvo. Ovo je najveće razočaranje",
rekao je tada u Palermu selektor Roberto Mančini.

Nema sumnje da bi Finalisima trebalo da predstavlja početak nove ere italijanskog fudbala.

Od Mančinija se očekuje da formira novu selekciju koja će se u godinama pred nama boriti za trofeje.

A kostur tog tima bi trebalo da budu igrači poput Alesandra Bastonija, Sandra Tonalija, Nikole Zaniola, Đanluke Skamake...

"Trebalo je da se kvalifikujemo za Svetsko prvenstvo, ali neki detalji nisu išli u našu korist. Imamo mlad tim, navijači su uz nas. Pre godinu dana smo zasluženo osvojili EURO. Sada smo u najtežoj grupi Lige nacija", rekao je Mančini.
S druge strane, Argentina je neporažena u poslednje tri godine, tokom kojih je stekla veliko samopouzdanje pod vođstvom bivšeg defanzivca Lionela Skalonija.

A upravo je to samopouzdanje i kontinuitet pobeda najviše nedostajalo "gaučosima" koji su na svakom velikom turniru imali moćne sastave.

Ključno pitanje posle prvog trofeja Kopa Amerika posle skoro 30 godina je da li je Skalonijev tim sposoban da se nosi sa evropskim fudbalskim silama.

Meč sa Italijom će biti Argentini prvi susret sa Evropljanima od prijateljskog meča sa Nemačkom krajem 2019. koji je završen bez pobednika – 2:2.

Na Vembliju ćemo videti kako protiv najboljeg evropskog tima zajedno funkcionišu superzvezde Mesi, Paulo Dibala, Angel di Marija i Lautaro Martines, između ostalih.

"Uvek je dobro igrati protiv snažnog protivnika. Argentinski igrači, oni koji igraju za reprezentaciju, igraju iz ljubavi prema državnom grbu i svojim porodicama, prijateljima. Uvek je bilo tako, a sada je još više", istakao je motivaciju Argentinaca selektor Skaloni.

Labudova pesma

Meč na Vembliju posebno je bitan za Đorđa Kjelinija. Štoper će odigrati svoju poslednju utakmicu za reprezentaciju.

Biće mu ovo 117. nastup otkako je 2004. debitovao za "Azure".

"Kada si klinac, sanjaš da igraš za reprezentaciju, jer je to vrhunac. Odigrati više od 100 utakmica za 18 godina, biti kapiten, podići bitan trofej kao prošle godine na Vembliju je šlag na tortu. Nadam se da će me navijači pamtiti kao dobru osobu. Osobu koja oličava neke vrednosti. Na terenu sam imao svoje mane i vrline, a neki će pamtiti oboje. Na duže staze, uvek se pamte lepše stvari, to je normalno", rekao je Kjelini.

Kjelini se u međuvremenu oprostio i od Juventusa, za koji je igrao od 2004. godine.

Sa "Starom damom" je osvojio devet titula u Seriji A, pet Kupova Italije, pet Superkupova, dok je izgubio dva finala Lige šampiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: