Embedovanje Embida na Jokićev način

Ima li šta u sportu ružnije od toga kada neko izbegava da pogleda najvećeg rivala u oči?

Izvor: Zoran Kecman

Utorak, 28.03.2023.

14:30

Embedovanje Embida na Jokićev način
EPA-EFE/WILL OLIVER SHUTTERSTOCK OUT

Kada ne sme da mu "stane na crtu" i odmeri snage junačke?

Onako, kao što je Džoel Embid, kolos Filadelfije, učinio (ponovo) prošle noći kada je preskočio susret sa Denverom u "Limenci".

Bogme, zazvečale su poprilično brojne limenke u američkim medijima, zalomila su se koplja ko je tu ispao pametniji, čiji je potez bio bolji, kao da se radilo o šahovskoj, a ne o košarkaškoj partiji.

Ali tu uopšte ne bi trebalo da ima bilo kakve dileme. Sve je jasno, da jasnije ne može biti.

Jednom može da se dogodi, da se Embid ne pojavi u Denveru. Može i drugi, pa i treći put... Ali četvrti već?

Pravda samo jedna

Foto: Profimedia
Sasvim su opravdane sumnje da se Embid plaši gostovanja u Denveru.

Stopalo, članak, koleno, mučnina u stomaku, šta god bilo, sada je kažu da je bol u listu... Zvuči to onako, kako je teniser Endi Rodik svojevremeno (neopravdano) nabrajao za izgovore Novaka Đokovića s početka karijere. Njega je demantovalo vreme. Ko će Embida?

Pravda bi bila samo jedna – nova MVP titula Nikoli Jokiću.

Jer MVP, iliti "most valuable player", kako bi to Ameri rekli, ne bi smela da ima samo procentualnu, statističku dimenziju, gde se sve meri šutevima, koševima, tripl i dabl-dablovima... Morala bi da ima i neku jaku, moralnu težinu.

Na tom moralnom tasu, u proteklih 24 sata, odlučujući grami u toj medijskoj MVP trci, trebalo bi da su pali na stranu Jokića, nikako na Embidovu.

Košarkašu Filadelfije niko ne spori liderstvo, sjajan učinak ove sezone, jer i te statističke kolone to pokazuju, bez premca.

Ali kada je Jokić u protekle dve sezone dobijao to MVP priznanje, potpuno zasluženo, Denver nije bio kao sada, lider "Zapadnog karavana".

Bitka se prvo dobija ili gubi u srcu

Jokićev uspeh je tim veći što je Denver sada izgurao na sam vrh konferencije, jer da se ne lažemo, bez tog grandioznog Nikolinog učinka, bez te silne lokomotive, Denver ne bi išao silnom tom zapadnom železnicom.

Ne bi ni Fila bez Embidovih ludih učinaka ove sezone, ali, ali...

"Bitka se prvo dobija ili gubi u srcu, a tek onda na bojištu", govorio je nekad srpski vojvoda, Živojin Mišić.

Jokić to zna, Embid bi mogao nešto da nauči.

Kao što bi morao da još štošta doda svom porfoliju, a pre svega nauči šta znači imati šampionski bonton.

Nikola Jokić nije samo gospodin zbog toga što na NBA mečeve dolazi u svečanom odelu, kao da ide na svadbu, ili kakvu svetkovinu.

On je gospodin i zbog toga kako se ponaša van arene, kako njegove reči odjekuju u košarkaškom etru.

Americi nije strana kakofonija, naprotiv. Tamo sve teže nekako tome, da je u antagonizmimna, u suprotnostima. Malo reda, ne bi bilo na odmet.

Srpska škola, ne bečka!

Embid je u svojoj izjavi pred izbegavanje dolaska u Denver iskazao prikrivenu ogorčenost što u protekle dve sezone nije bio MVP.

"Nisam dvostruki MVP. Nikada nisam bio u najboljoj petorci lige, nikada nisam ništa osvojio. Zašto bi onda pritisak bio na meni, kada su tu momci koji su osvajali MVP nagrade, a takođe nisu uradili ništa", zazvučao je cinično.

I kaže da se menjaju kriterijumi, "svake godine je nešto", opet to zvuči sujetno i ogorčeno, kao da je Jokić pravio MVP kriterijume, a nije.

Najveći Jokićev bonus poen bio je što je "embedovao Embida" u u panteon velikih, rekavši za njega kako je "košarkaška zver".

Kakva je to šmekerska lekcija bila, na Nikolin način! Srpska škola, ne bečka!

"Mislim da je on sjajan igrač. Ostaće upamćen kao jedan od najboljih igrača u ligi. Embid je zver, toliko je talentovan. Može da šutira trojke, utiče na igru na razne načine, a dobar je defanzivac", rekao je Nikola mirno, staloženo, u mikrofon, "cool" i po američkim parametrima.

Jokićevim mrziteljima se ovo neće dopasti

Ako su neki i pomislili da se posle dva meseca Embida na vrhuncu MVP rulet zavrteo na njegovu stranu, možda će protekla noć ostati upamćena kao prekretnica u tom smislu da se to ne dogodi.

"Nikola Jokić je završio još jedno veče tripl-dablom. Džoel Embid ni sa čim", napisao je Džejk Šapiro iz "Denver Sportsa".

"Džoel Embid izbegava Nikolu Jokića. Trebalo bi da bude diskvalifikovan iz MVP trke", bio je još oštriji Džefri Rekords sa portala "Outkick".

"Nikola Jokić je postigao još jedan 15-10-20 tripl-dabl i to u trećoj četvrtini, dok je Embid bio van svega. Jokićevim mrziteljima se ovo neće dopasti. Prestanite da ga ne poštujete i dajte mu već sad tripletu", dodao je Rigs Tamburo za "Mile High Sports".

Živi li Amerika za košarku?

Navijači vuku svako na svoju stranu, ali sve je više onih koji misle ovako:

"Navijao sam za Embida da pobedi u MVP trci, ali preskočio je ovaj meč tako da moj glas ide Nikoli Jokiću. MVP mora da bude prisutan", podvukao je jedan ljubitelj košarke.

Istina, Jokić je bio prisutan, Embid nije. Jedan na bojištu, ne i drugi.

I još se poprilično dimi iz Bol arene...

Dok Jokić igra košarku, Embid se igra "misaonih igara".

Nikola živi za košarku, znaćemo uskoro živi li i Amerika.

Ili će se, što nama nikako nije strano, još jednom ogrešiti...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: