Zvezda na skeneru B92.net: Pešićevo iskupljenje, Borjanovo pomračenje i Milojevićevo zbogom

Fudbaleri Crvene zvezde po treći put u nizu osvojili su duplu krunu.

Izvor: Dušan Ðukanoviæ

Petak, 26.05.2023.

08:21

Zvezda na skeneru B92.net: Pešićevo iskupljenje, Borjanovo pomračenje i Milojevićevo zbogom
Photo: Dusan Milenkovic/ATAImages

U velikom finalu su bili bolji od Čukaričkog nakon preokreta rezultatom 2:1 i tako u svoje vitrine stavio šesti trofej Kupa Srbije, odnosno 27 ukupno.

Zvezda je ofanzivno ušla u meč, držala protivnika u njihovoj polovini, ali nije bila spremna za kontra udar. Doduše, nije bio ni klasičan jer je Marko Docić direktno iz kornera postigao gol za vođstvo gostiju sa Banovog brda.

Čukarički je u tom naletu mogao i do drugog gola, što je sprečio samo splet srećnih okolnosti i tako odredio dalji tok meča.

Zvezda je bila bolja tokom većeg dela meča i na kraju je to moralo da se vidi, pa je u nastavku stigla do preokreta golovima Aleksandra Pešića.

Golman i odbrana

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Milan Borjan – Primio je gol direktno iz kornera u 21. minutu i tu se priča, u globalu, završava. Teško da se može zameriti čoveku koji je crveno-bele vadio iz neprlikia nebrojeno puta. Uostalom, spasao je pravi nokdaun svoje ekipe 10-ak minuta kasnije kada je Tošićev udarac glave zakačio prstima i tako omogućio Dragoviću da izbaci loptu već viđenu u mreži. Bez puno posla u nastavku, iako je imao sreće oko 81. minuta kada je Docić mogao do još jednog gola niotkuda. Ovoga puta, nakon slobodnog udarca, lopta je pogodila stativu posle odbitka od zemlje. Sigurno da je bilo par "flešbekova“ na finale iz 2019. godine. Ne jedna od njegovih blistavijih partija, ali kao što smo rekli malopre kako zameriti čoveku koji je u polufinalu odbranio penal i tako možda i odveo Zvezdu u borbu za trofej.

Aleks Vigo (do 58. minuta) – Spasao Zvezdu u 56. minutu kada je sprečio gotovo siguran gol. Luka Adžić je krenuo sam na njega i Azarova u kontri, izbacio Gruzijca, ali je njegov kolega sa druge strane klizećim startom u poslednji čas oduzeo loptu nekadašnjem članu crveno-belih koji bi izbio pred Borjana u situaciji jedan na jedan. Za to je "nagrađen“ nekoliko minuta kasnije kada je izveden iz igre. Doduše, ta situacija je jedina u kojoj je nešto konkretno i uradio. Bukari ga je zanemarivao u fazi napada, slabo se otvarao i probijao, bez konkretnog centaršuta, a igra u odbrani mu u startu nije jača strana.

Strahinja Eraković – Zajedno sa Dragovićem neutralisao Badamosija koliko god je to moguće. Još jednom su pokazali da spoj mladosti i iskustva funkcioniše u Zvezdinom štoperskom paru. Bilo je situacija kada je mogao bolje, ali na kraju je faktički sa uspehom sačuvao svoju mrežu jer je jedini pogodak došao iz prekida. Bio prisutan i na suprtonom kraju terena, zalomio protivnika u njihovom šesnaestercu u jednom navratu, ali sve u svemu tiha utakmica za njega. Može on to mnogo bolje.
Photo: Dusan Milenkovic/ATAImages
Aleksandar Dragović – Staloženost je drugo ime austrijskom štoperu. Istinski lider ove generacije, čiji će sve izvesniji odlazak biti praktično nemoguće nadoknaditi. Ne srlja, tempira kada treba da izađe na svaku loptu i to se gotovo uvek uspešno okonča. Pre vremena ne ulazi ni u dele sa protivnicima kada im je lopta u nogama, već čeka povoljnu priliku za to. Ne samo da što je do njega odradi kako treba, već je i izuzetno vokalan i pokazuje saigračima u poslednjoj liniji gde treba da se pozicioniraju u svakom trenutku. Sprečio gotovo siguran drugi gol Čukaričkog izbacivši loptu sa gol liniije. Imao priliku da izjednači u pred sam kraj prvog dela igre, ali je nespretno zahvatio loptu. Utisak kao da se nije ni oznojio, a sve uradio kako treba.

Irakli Azarov (do 78. minuta) – Dobio priliku ispred Milana Rodića koji jeste bio u nešto slabijoj formi pred ovaj meč, ali zbog svog iskustva svakako bio logično rešenje u startnih 11. Ujedno i jedino kakvo-takvo iznenađenje u Milojevićevoj ekipi. Konstantno je bio u fazi napada, centrirao, ali niko nije bio na pravom mestu da te centaršuteve i iskoristi. Pripretio i jednom iz daljine, ali je njegov udarac izblokiran. Izleti u ofanzivi neminovno ostavljali rupu pozadi, koju su morali saigrači da krpe. U nekoliko navrata je to lako moglo da košta Zvezdu gola. Beležimo i to da je izblokirao šut protivnika nakon što je Badamosi pogodio stativu. Upravo je od njega lopta otišla u korner, a iz istog je direktno Docić postigao gol.

Vezni red i napad

Photo: Dusan Milenkovic/ATAImages
Srđan Mijailović – Gotovo je poštapalica postala kada se kaže da je dobro da se zadnji vezni i ne vidi toliko na terenu. Nekadašnji fudbaler Čukaričkog se nije video uopšte, a to u fudbalskim poslovicama i nije tako jasno definisano. Nije da nije bilo svetlih tačaka. Radilica kakva jeste, špartao je svih 90 minuta. Čak je i oduzeo loptu kod gola za pobedu, pa je samo i to dovoljno za prelaznu ocenu. U finalu Kupa to jest, za Ligu šampiona će Barak Bahar morati da traži novo rešenje na toj poziciji.

Gelor Kanga (do 58. minuta) – Igrač naleta. U pojedinim trenucima izgleda kao idealna "osmica“, igrač koji počinje sve više da srasta u tu ulogu. Kao "osica“ napadao protivničke igrače, pokušavao sa nekim dubinskim loptama i onda odjednom prekid. Izgledao je usporeno i bio tempirajuća bomba sa izgubljenim loptama u veznom redu. Gaboncu je potrebno da igra ofanzivnije, rasterećen u slučaju da pogreši znajući da iza sebe ima nekoga sem defanivaca koji će to ispraviti. Njegov izlazak i ulazak Kange je ono što je okrenulo utakmicu naglavačke.

Mirko Ivanić – I sjaj i žal. Nudio se po celoj širini završne trećine terena, silazio po loptu. Igrač koji se ne plaši lopte, ne krije se iza protivničkih fudbalera, a to malo koja ekipa ima u svojim redovima. Sve je sublimirano u situaciji pred poluvreme kada maestralno proigrava Kataija, a u nastavku akcije šutira paralelno sa gol linijom iz izgledne pozicije. Njegova "kifla" u nastavku bila najava za promenu na terenu. Malo čudo ako lopta ne prođe kroz njegove noge u napadu Zvezde, igrač sa najviše kontakatan sa njom u ofanzivnoj liniji. Jedna njegova progresivna lopta je morala da prođe, a to je baš bila ona u 76. minutu kada je Pešić postigao drugi gol. Šteta što se i sam nije upisao u strelce, zaslužio je. Prodisao sa ulaskom Kangve.
Photo: Dusan Milenkovic/ATAImages
Aleksandar Katai (do 72. minuta) – Fudbaler na kojeg će se suparnički tim uvek fokusirati i to sa razlogom. Katai je najveća opasnost u Zvezdinom timu o čemu svedoči i činjenica da je najbolji strelac tima sa levog krila. Očigledno je da su ga dobro analizirali sa Banovog brda, ali je i pored toga konstantno ulazio u šanse. Zapravo je prvi zapretio na meču iz slobodnog udarca, ali se zato pomalo i obrukao kada je njegov udarac sa gol linije izbacio Đorđe Ivanović. Mogao i do asistencije u prvih 45 minuta, ali Bukari je slabo šutirao. I u nastavku je bio prvi koji je pokušao sa ivice šesnaesteraca na odloženu loptu, ali odlazi udarac tik pored stative. Daleko od onoga na šta nas je navikao, o čemu svedoči i izlazak iz igre na 20 minuta do kraja dok je još uvek nerešeno.

Osman Bukari – Najveće probleme odbrani Čukaričkog je u prvom poluvremenu pravio upravo on. Konstantno je probijao po desnoj strani, ali možda i previše u pojedinim trenucima gnjavio loptu kada je trebalo nešto konkretno sa njom da uradi. Prvi put kada se to desilo, stavio je Kangu u izglednu priliku za šut, koju ovaj ne koristi. U nastavku nešto bleđi nastup, jedan udarac iz daljine je najbliže što je prišao golu. Definitivno je konkretnost ono što mu fali i dok do nje ne dođe može se vrteti oko lopte do sutra.

Aleksandar Pešić – Za popularnog Šilju 100. utakmica u dresu tima iz Ljutice Bogdana je obeležena na najbolji mogući način. Dva gola za preokret, što i jeste njegov primaran posao. Konstantno igrao leđima okrenut protivničkom golu, bez namere da se ubaci u prostor i izloži dubinskim loptama za koje oni iza njega svakako imaju kapacitet. Više bio zainteresovan za gotovo rvačke zahvate sa štoperima Čukaričkog, umesto da od njih pobegne. A onda, pravo niotkuda – gol. Razigrao se od tog trenutka, krenuo petom da proigrava saigrače, da se nudi što je najvažnije. Kada pada, onda pljušti kao što je i generalno celo veče bio slučaj. Pešić je stigao do još jednog gola do kraja kojom je i doneo treću uzastopnu titulu Zvezdi. Dva njegova lica, srećom po crveno-bele ono pravo Šiljino je došlo kada je bilo najvažnije. Više od dva pogotka impresionirala situacija na 15-ak minuta pre kraja kada je najpre na svojoj polovini najviši u skoku nakon ispucavanja golmana Čukaričkog, a potom sprintom stiže u poziciju za šut gde pogađa spoljni deo mreže. Igrač meča. Jedini koji je uopšte postigao gol protiv ekipe sa Banovog brda ove sezone u Kupu.

Trener i izmene

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Miloš Milojević – Da li zbog taktičkih zamisli, da li zbog prinuđenosti, tek protivnički trener ga je iznenadio startnom formacijom. Kerkez je pokazivao daleko više energije tokom uvodnog dela meča, ali ista ga je gradacijski napuštala kako je meč odmicao, a njegov tim bio u sve nezavidnijem položaju. Iskupio se Milojević dobrano u 58. minutu kada pravi hrabar potez i iz igre vadi Kangu, a uvodi Kangvu koji je bio "x" faktor na ovom susretu. Kad i tu, pravi i drugu izmenu i vadi Viga, koji činjenica nije imao najbolju utakmicu, ali je nekoliko momenata pre toga spasao siguran gol. Pomalo netaktično jer je to mogla da bude prekretnica za Argentinca, a Nikolić koji ga je zamenio svakako nije ništa više ponudio. Milojević je pokazao da se ne plaši da napadne pri rezultatu 1:1, te uvođenjem i drugog napadača jasno istakao svoju nameru – pobeda u regularnom delu. Odlazi sa pozitivnim utiskom, preokrenuo svoj tim na pauzi između poluvremena.

Kings Kangva (od 58. minuta) – Jedan od Zvezdinih najboljih igrača u Kupu ove sezone. Kako je ušao odmah je uputio udarac ka protivničkom golu. Izblokiran je, ali ono što se računalo jeste energija koju je doneo. Asistent kod gola samo nekoliko minuta nakon što je ušao. Fudbaler koji je promenio tok meča. Njegovi centaršutevi su predstavljali konstantu pretnju po gol Belića. Da nije bilo Pešićeva dva gola, igrač meča iako je na terenu bio tek nešto više od pola sata.

Lazar Nikolić (od 58. minuta) – Niti bolji niti gori od Viga kojeg je zamenio. Dobro se ubacio u 86. minutu, ali slabo zahvatio loptu glavom.

Marko Rakonjac (od 72. minuta) – Milojevićev "all in" u trenucima kada se jurio drugi gol, a strateg crveno-belih odlučio da zaigra sa dva napadača. Beležimo odličan centaršut za Lazara Nikolića, ali i trapavost u poslednjem minutu regularnog dela kada je mogao do gola nakon što ga je Ivanić pronašao, samo da bi veoma loše šutirao.

Milan Rodić (od 78. minuta) – Ušao neposredno posle drugog Zvezdinog gola kada je bilo primarno da se sačuva prednost. Daleko iskusniji i bolji u defanzivi od Azarova, pomogao timu da ostane u prednosti do isteka vremena. Brzo dobio nepotreban žuti karton.

....................................

Dušan Đukanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: