Superheroj iz smeća – vratio se iz Podgorice i uništio bivši tim

Od povreda, depresije, igranja u Crnoj Gori, preko "eksplozije" i ugovora koji nije ni sanjao.

Izvor:

Subota, 26.03.2022.

16:00

Superheroj iz smeća – vratio se iz Podgorice i uništio bivši tim
Foto: Profimedia/DIGITAL IMAGE

Harlem Globtrotersi, Sakramento Kingsi, Budućnost Podgorica, Asvel, Sijetl Supersoniksi, Njujork Niksi i dva tima u Portoriku. To je karijera gospodina Džeroma Džejmsa. Da je neko hteo da izmisli da bude baš zanimljivo, morao bi baš da se potrudi da to izgleda ovako.

Džejms je odigrao devet sezona u NBA ligi i prosečno je beležio 4,3 poena i 3,1 skoka u proseku po utakmici u svojoj karijeri.

Nikada nije imao u sezoni više od pet poena u proseku, a nije ni igrao više od 16 minuta po meču.

Pitate se zašto je zaslužio da dobije tekst o njemu?

Zato što je na kraju ispao car i iskoristio katastrofalno vođenje jedne NBA ekipe da se lepo obezbedi.
Foto: Profimedia
Džerom Džejms nikada nije hteo da postane košarkaš.

Pošto je imao devetoro braće i sestara, čim je završio srednju školu morao je da počne da radi i vozio je kamion za firmu koja se bavila dostavljanjem pošiljki, pored čega je imao i još jedan posao i bio je fokusiran samo na to.

Džejms je istovarao iz kamiona ogromne kutije, pored toga što je bio vozač, a imao je samo 17 godina. To mu je pomoglo da postane veoma jak, pošto ono što je on radio za 30 minuta, dvojica radnika bi uradila za sat ili sat i po, a niko nije mogao da veruje da Džejms ima 17 godina. Ne samo to, niko nije znao da on sve to radi u trenutku kada bi trebalo da bude u školi.

Kada bi završio sa poslom, vratio bi se kući, učio dva sata i uglavnom zaspao za stolom gde je učio, pričala je njegova majka. Ujutru bi morao da ustane u sedam sati i odveze očevim starim kolima petoro braće i sestara u školu, a kasnije i da ih pokupi iz iste.
Foto: Profimedia
U slobodno vreme je voleo da igra košarku sa drugarima u lokalnoj hali, gde je dominirao jer je bio najviši i najskočniji. Svi su ga terali da se bavi košarkom jer je sa 17 godinama već bio visok 210 centimetara, ali njega to trenutno nije zanimalo.

Majka njegovog najboljeg drugara je pozvala svog prijatelja Ronalda Brauna, koji je bio trener na koledžu Florida A&M, da dođe i da vidi Džeroma kako igra košarku jer misli da je izuzetno talentovan.

Braun mu je odmah ponudio stipendiju i njegova porodica bila je srećna što će ići na koledž. Trener nije mogao da veruje da centar od 210 centimetara može da istrči kontru tako brzo, a kada je video da provlači loptu iza leđa i onda zakucava, nije se više premišljao.

Odlazak na koledž odložio je za godinu dana jer je nastavio da radi i premišljao se, pošto ga i dalje nije zanimalo da postane profesionalni košarkaš. Nije zanimalo ni njegovog oca, koji je bio protiv trošenja vremena na košarku, kada poštenim radom može da zaradi i izdržava porodicu.
Foto: Profimedia/Digital Image
Nedugo zatim, upoznao je Šekila O’Nila i u jednom intervjuu rekao da je to prelomilo i da je posle razgovora sa Šekom promenio mišljenje i želeo da postane profesionalni košarkaš.

Šek ga je posle treninga odveo sa sobom, vozio ga je u svom Mercedesu i dao mu je dva para njegovih patika, uz poruku da se jednog dana vide u NBA ligi i da se raduje njihovim duelima.

Patike sa printom zebre koje mu je dao Šek nosio je tokom čitave koledž karijere i to tako što je nosio dva para čarapa, koje je ujedno morao i da zategne jer su mu patike bile dva broja veće. To ga nije sprečavalo da ih uvek nosi i uvek se seća poruke koju mu je dao O’Nil.

Igrao je tri godine za Floridu i bio je sjajan – imao je 16 poena, 9,2 skokova i 4,5 blokade u proseku igrajući na koledžu tri sezone i u dve je bio najbolji bloker NCAA. Odlučio je da 1998. godine izađe na NBA draft, pa iako je bio najbolji bloker, dobar skakač i poenter, pao je tek na 36. mesto na draftu, u drugu rundu, pošto su ga okarakterisali da je lenj, da ima malo prostora za napredak i da njegovo telo ne može da izdrži NBA napore.

S obzirom da je bio lokaut u to vreme, pozvali su ga Harlem Globtrotersi i išao je sa njima na turneju po Evropi i odigrao je 20000. utakmicu u istoriji Globtrotersa.

Kada se vratio i kada je počela NBA sezona, odigrao je samo 16 utakmica i to je ulazio u trenucima kada je sve bilo rešeno, čisto da bi upisao koji minut, pošto je imao 2,6 minuta u proseku za tada sjajan tim Sakramento Kingsa.

Jednostavno, trener Kingsa Rik Adelman ga nije voleo uopšte. On nije ni hteo da Kingsi draftuju Džeroma jer mu nije bio potreban centar jer je već imao dvojicu vrhunskih.

Ono što se predviđalo pred draft, ostvarilo se u drugoj sezoni, pošto ga je mučila povreda kolena i svoju drugu sezonu propustio je celu.

Bio je najbolji prijatelj sa Krisom Veberom, sa kojim se stalno družio, igrao igrice i gledao televiziju, a kada je morao da ode, zajedno su plakali u svlačionici jer su najbolji drugovi morali da se rastanu.

Pre nego što je otišao, Veber mu je dao svoj kamionet i napunio rezervoar do vrha i ostavio mu 15.000 dolara u kaseti, kako bi se snašao.
Foto: Profimedia
Kada se vratio iz povrede, otišao je na trening kamp pred početak sezone, ali posle jednog treninga, Rik Adelman je rešio da mu Džejms više uopšte nije potreban i da može da ide.

Ali, da se to lepo završilo, ne bi bilo ništa od te priče.

Po rečima Džeroma Džejmsa, Adelman mu je prišao i dao mu je crnu kesu za smeće i rekao mu je da je slobodan, da sve potrpa iz ormarića i svlačionice što je njegovo u crnu kesu za smeće i da je slobodan!

Spakovao je sve u crnu kesu za smeće i napusti Kingse, a Rik Adelman mu je rekao da bi trebalo da nađe novi posao, pošto od njega neće biti košarkaš nikada.

Adelman je to kasnije demantovao, ali Džejms se držao svoje priče.

To je bilo nešto što mi je promenilo karijeru, promenilo mi je život. Ta kesa za smeće je bila simbol nečega. U toj crnoj kesi je ostao stari Džerom Džejms. Bilo je vreme da novi Džejms izađe na videlo.

Dobro, nije izašao odmah na videlo, pošto u NBA ligi niko nije želeo da ga potpiše, pa se uputio... u Podgoricu.
Foto: Profimedia
Potpisao je za Budućnost i odigrao 10 utakmica, gde je beležio u proseku 12,1 poen i 6,7 skokova po utakmici i osvojio titulu sa crnogorskim timom.

Bila je to fantastična ekipa Budućnosti – Džerom Džejms, Rakočević, Tomašević, Topić, Saša Obradović, Haris Brkić, Dejan Radonjić, Dejan Milojević, Bojan Bakić, Blagota Sekulić, Vladimir Kuzmanović...

O njima nekom drugom prilikom.

Džejms je ostao bez novca, nije dobijao ponude, a onda ga je Divac preporučio timu iz Podgorice.

Nije mu bilo lako, upao je u depresiju pre nego što je dobio ponudu, a Kris Veber je bio ljut na njega i stalno je vikao na Džejmsa da ne može tek tako lako da odustane.

Na kraju se i otkrilo da je Veber pogurao Divca da proba da mu nađe angažman u Jugoslaviji, što je on i učinio i Džejms je postao prvi tamnoputi košarkaš koji je zaigrao za Budućnost.

Rekao je da su ga voleli tamo, ali i da je imao neprijatne situacije, kao kada su mu jajima gađali kola.

Smršao je, trudio se i to mu se isplatilo, pošto se vratio u NBA ligu, gde je potpisao za Sijetl Supersonikse, posle kratkog perioda u Asvelu posle Budućnosti. Supersoniksima je bio potreban centar i doveli su Džejmsa, ali je opet bilo problema, zbog čega je Nejt Mekmilan bio nezadovoljan i pričao da se Džejms opet ulenjio.

U prvoj sezoni je bio starter na 40 utakmica, da bi u naredne dve sezone ulazio sa klupe i u četvrtoj je odigrao svaku utakmicu kao startni centar, ali brojke su i dalje bile oko pet poena i četiri skoka.

A onda se u plej-ofu 2005. godine desilo nešto neverovatno.

Posle 268 utakmica u NBA ligi sa prosekom od 4,9 poena i 3,5 skoka po utakmici i loših 49,3% iz igre za centra, u 29. godini života je eksplodirao, jednom za pamćenje i nikada više.

Supersoniksi su završili kao treći na Zapadu i u plej-ofu su imali susret sa Sakramento Kingsima, bivšim timom Džeroma Džejmsa, sa kojim je završio tako što je morao da napuni kesu za smeće sa svojim stvarima i da ode, sa porukom od tima koji ga je draftovao da mora da nađe novi posao.

Kingsi nisu bili kao što su bili ranije, nije više bilo Divca i Vebera, ali je i dalje to bila ekipa koja je ostvarila 50 pobeda u sezoni i imala Bibija, Stojakovića, Bobija Džeksona, Breda Milera... Džerom Džejms je razbio Sakramento Kingse u pet utakmica. Niko nije mogao da veruje!

Sijetl Supersoniksi su pobedili 4-1 u prvoj rundi plej-ofa, a Džejms je imao 17,2 poena, 9,4 skokova, 2,2 blokade u proseku na 58,1% iz igre!

Čovek koji nije imao ni pet poena u proseku, razbio je Sakramento Kingse, a onda nakon utakmice postao superheroj iz smeća.

Kada su pobedili, davao je intervju na terenu i ogrnuo se crnom kesom za smeće, koju je iskoristio kao plašt i poslao jasnu poruku Sakramento Kingsima i Riku Adelmanu.

Posle toliko godina, vratio im je na najbolji mogući način što nisu verovali u njega. Nastavio je da igra u istom ritmu protiv San Antonio Sparsa i beležio 12,5 poena, 6,8 skokova i skoro dve blokade protiv Tima Dankana.

Čak je i vređao konstantno Tima Dankana dok su igrali, borio se, bili su dobri Soniksi, ali je na kraju šampion slavio 4-2 u toj seriji i otišao do kraja po prsten.

Džejms je posle Kingsa prizivao Sparse i rekao da želi da igra protiv njih jer imaju tri vrhunska centra i da će svi morati da pređu preko njega kako bi prošli dalje.

Tada igrajući za Supersonikse zarađivao je 500.000 dolara godišnje i posle sjajnog plej-ofa, superheroj iz smeća želeo je da naplati dobre igre i da zaradi dobar novac.

Igrač koji za sedam godina ima pet poena i četiri skoka u proseku svake sezone nije mogao da se nada velikom novcu na osnovu dve dobre plej-of serije, nije to tako pre bilo.

Plus, kada se na to doda da i dalje neka teška povreda može da ga odvoji od terena, da i dalje ima višak kilograma, da ima 30 godina i da će uskoro biti u padu, on i njegov agent nisu baš tražili nerealnu sumu novca, ali nisu ni morali. Ona je našla njih. Ajzea Tomas, slavni NBA košarkaš i dvostruki NBA šampion, ujedno je i jedan od najgorih generalnih menadžera u istoriji NBA lige.

Svoje katastrofalne poteze koje je pravio je nastavio i tog leta, kada je ponudio Džeromu Džejmsu 29 miliona dolara garantovanih za pet godina! Džejms i njegov agent nisu mogli da veruju. Niko nije mogao da veruje.

Nisu razmišljali ni minut, odmah su prihvatili i naredne četiri godine Džejms je proveo u Niksima.

Tomas je napravio užasan potez tim ugovor, zakopao je Nikse i obezbedio Džejmsa, koji je u prvoj sezoni sa Niksima beležio tri poena u proseku za devet minuta na parketu, a naredne dva poena za šest minuta na parketu.

U naredne dve sezone je odigrao ukupno četiri utakmice i ukupno 15 minuta, da bi u petoj sezoni doživeo kidanje prednjeg ukrštenog ligamenta sa 34 godine, propustio je celu sezonu i kada mu je istekao ugovor, završio je NBA karijeru.

Dobio je svaki cent od 29 miliona dolara od Niksa, od jednog od najgorih ugovora u istoriji do tada.

2012. i 2015. godine je igrao nekoliko utakmica u Portoriku i zvanično završio karijeru.

Legenda, u nekom svom smislu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: