Zvezdin het-trik – bitan meč ili su druge stvari važnije?

Šta je bitnije u ovom trenutku?

Izvor:

Nedelja, 06.03.2022.

09:30

Zvezdin het-trik – bitan meč ili su druge stvari važnije?
foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana sastaju se u trećem večitom derbiju ove sezone, drugom u ABA ligi.

Crvena zvezda imaće priliku da ostvari het-trik pobeda protiv najvećeg rivala, koji je ozbiljno nadigran u prva dva susreta.

Dugo očekivani derbi, prvi u sezoni 2021/22, odigran je 14. novembra i sve smo dobili, samo ne neizvesnu i zanimljivu utakmicu koju smo očekivali.

Zvezda je odigrala karakteristično dobru odbranu i svela rivala na samo 56 postignutih poena, dok je slično uradila i u finalu Kupa Radivoja Koraća.

U prvom je bilo 15 razlike, u drugom 17, a danas Partizan ima priliku da makar pokuša da ovu utakmicu učini neizvesnom protiv lidera ABA lige i evroligaša.

Crveno-beli su i danas blagi favoriti protiv svog večitog rivala i pobedom danas bi overili prvo mesto pred plej-of ABA lige i krenuli bi u doigravanje sa najbolje pozicije.

Međusobni susreti

foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©
Crvena zvezda pobedila je Partizan na poslednjih pet mečeva u svim takmičenjima.

Poslednji put su crno-beli pobedili svog večitog rivala u Kupu Radivoja Koraća u februaru 2020. godine, dok za pobedu u ABA ligi ne znaju od 17. novembra 2019. godine.

Partizan ima post od dve godine u svim takmičenjima i dve i po godine u ABA ligi protiv Crvene zvezde, koja je očigledno pronašla pravi recept za svog najvećeg rivala.

Posebno Dejan Radonjić ima rešenje za tim koji vodi Željko Obradović, pošto u jednoj sezoni sa ovolikom razlikom na dve utakmice Zvezda nikada nije pobeđivala, barem ne u abaligaškoj eri.

Umor

foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©
Mnogo se priča o umoru igrača već dva meseca, a ranije je u priči bila korona i to možemo čuti na svakoj konferenciji Dejana Radonjića.

Jasno je da se to zamera Radonjiću što stalno spominje i veliki je broj negativnih komentara sa druge strane, ali mora se razumeti da je Evroliga napravila takav ritam utakmica da je to u Evropi nemoguće ispratiti.

Evroliga nema sredstva kao NBA, nema gledanost, nema sve propratne elemente i previše je utakmica, a uz to se igraju i domaća prvenstva i trenutno je ovaj format Evrolige veliki promašaj, ali je i dalje donekle zanimljiv.

Zvezda ima rolekorster sezonu u Evroligi i izgubili su barem pet utakmica na jednu loptu ili posle ispuštenog velikog vođstva, a da su koristili sve te svoje šanse, sada bi sigurno bili na mestu koje vodi u Top 8, posebno posle izbacivanja ruskih timova.
foto: Srdjan StevanovicStarsport.rs ©
Kada smo već kod izbacivanja ruskih timova, Zvezda je sada na jednu pobedu od Monaka i dve utakmice manje, tako da je od Top 8 mesta deli veoma malo.

Jasno je da prioritet nije bio da se ’’zapinje’’ u Evroligi, ali sada kada je Top 8 nadomak ruke i kada se F4 igra u Beogradu, zato ne dodati gas i pokušati da se napravi ogroman rezultat u najelitnijem takmičenju.

Što se umora tiče, pogledajte samo šta se dešavalo od finala KRK.

Crvena zvezda je četiri dana posle dizanja trofeja u Nišu i tri utakmice za četiri dana, morala da sedne na avion i ode u Atinu, gde je odigrana preteška utakmica protiv Panatinaikosa i izgubljena posle ispuštene prednosti.

Odmah posle utakmice u Atini usledio je povratak za Beograd, gde ih je manje od 48 sati posle meča sa grčkim timom, čekao duel protiv Fenerbahčea.

Pet dana kasnije, stigla je izuzetno napadački raspoložena Baskonija i crveno-beli su od finala KRK za 12 dana odigrali tri evroligaške utakmice.

Sada, nešto više od 48 posle velike borbe protiv Baskonije, sledi večiti derbi.

Za to vreme, Partizan je imao odmor od mečeva 16 dana.

Bitan meč?

Crveno-beli su u neverovatnoj seriji pobeda u ABA ligi i imaju skor 17-1, uz utakmicu manje od Partizana, koji je na drugom mestu sa skorom 16-3.

Posle poraza Budućnosti od Zadra, podgorički tim je na trećem mestu sa skorom 14-4 i jasno je da će im biti veoma teško da se pomaknu sa treće pozicije i probaju da ugroze Partizan, a da je Zvezda sa tri pobede više veoma daleko.

Zvezda bi sigurno overila prvo mesto pobedom nad Partizanom, ali lider ABA lige ne bi morao da brine ni ako izgubi danas od Partizana, pošto bi i dalje imao bolji skor sa utakmicom manje i raspored je izuzetno povoljan do kraja regularnog dela šampionata.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Rivali su Studentski centar, Cibona, Krka, Borac, FMP i u ovom ritmu niko ne bi trebalo da predstavlja ozbiljni problem, osim možda Cibone u Zagrebu, koja i dalje ima šanse za doigravanje.

Plus, Zvezda je pobedila Partizan 15 razlike u prvom meču, tako da bi svaki poraz sa manjom razlikom doneo bolji međusobni skor i tu bi takođe crveno-beli bili u prednosti, ako se kojim slučajem nešto iskomplikuje i skor bude izjednačen.

Posle Partizana, Zvezdi dolaze u goste Real Madrid i Makabi Tel Aviv, osmog i desetog marta, pa će Zvezda tako odigrati tri ekstremno teške utakmice u samo šest dana, četiri u devet dana, ako računamo i duel sa Baskonijom.

Dve utakmice na domaćem terenu protiv Reala i Makabija mogu da budu i presudne u borbi za Top 8.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Trener košarkaša Crvene zvezde Dejan Radonjić pričao je pred predstojeći "večiti" derbi.

"Utakmice sa Partizanom uvek imaju posebnu težinu. Igramo ovaj meč pred njiihovim navijačima koji će im sigurno pružiti veliku podršku. Moraćemo da odigramo na zadovoljavajućem energetskom nivou posebno što u ovakvom rasporedu svaki trenutak moramo da koristimo za oporavak i pripremu utakmice i težak raspored", rekao je Radonjić i dodao:

"Očekuje nas sigurno teška utakmica u kojoj moramo da odigramo u dugim intervalima jako dobro", kaže trener Zvezde.

Kapiten Branko Lazić složio se da ekipu čeka vrlo težak zadatak u paklenom ritmu.

"Večiti derbi je uvek specifična utakmica za koju ne važi ni jedno pravilo, niti položaj na tabeli, trenutna forma. Svaka utakmica je epizoda za sebe. Ono što znamo je da će naš rival sigurno izaći na ovu utakmicu vrlo motivisan, igraju pred svojim navijačima. Mi smo ove nedelje odigrali već dve vrlo zahtevne utakmice, ali ko god bude izašao na teren biće spreman, jer za ovu utakmicu nije potreban nikakav dodatni motiv. Potrudićemo se da odigramo čvrstu i dobru utakmicu, pa ćemo videti za koliko će to biti dovoljno", rekao je Lazić.

Ovo će biti 46. duel dva tima u regionalnom takmičenju, crveno beli trenutno vode sa 24-21 u pobedama.

Utakmica 21. kola ABA lige igra se u nedelju od 18.30 u hali "Aleksandar Nikolić", a nominalni domaćin je Partizan.
Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: