Anti-momenat godine: Jokić, Đoković u Tokiju, Italija u Beogradu

Gde je sreća, tu je i tuga, a kroz srpski sport smo i ove godine morali da prolazimo kroz teške momente i nekoliko njih se posebno ističe.

Izvor:

Petak, 31.12.2021.

15:50

Anti-momenat godine: Jokić, Đoković u Tokiju, Italija u Beogradu
Foto: Profimedia

Naravno, u kategoriji anti-momenata godine nisu se našli samo događaji vezani za srpski sport, već i jedan nemili događaj ovog leta na evropskom fudbalskom prvenstvu, koji ćemo teško zaboraviti.

Ova godina je bila generalno veoma uspešna za naše sportiste, ali dva događaja posebno bole.

Nikola Jokić

Nikola Jokić bio je MVP NBA lige i postao prvi Srbin koji je to uspeo, a posebno smo bili ponosni na našeg sunarodnika što je upisao istoriju i što je dobio priznanje za najboljeg košarkaša sveta u najjačoj košarkaškoj ligi sveta.

Jokić je dogurao do druge runde plej-ofa, odigrao je svaku utakmicu u regularnom delu sezone, a nijedan meč za Denver Nagetse nije propustio više od dve godine, a sećamo kako je bilo i u onom mehuru i da nije bilo previše pauze između dve sezone.

Ipak, očekivali smo Jokića u dresu reprezentacije – potajno smo se nadali da će posle ispadanja iz plej-ofa doći u Beograd i pridružiti se reprezentaciji kako bi joj pomogao da se plasira na Olimpijske igre. Došao je u Beograd, ali nije došao na okupljanje reprezentacije, već na odmor – MVP NBA lige odlučio je da ne igra za reprezentaciju Srbije ovog leta.

To nije prvi puta da je Jokić odjavio reprezentaciju Srbije i gotovo svi su bili razočarani što MVP neće opet igrati za Srbiju jer smo gajili nade da ćemo igrati u najjačem sastavu i već crtali ko će i kako igrati i zamišljali finale protiv SAD i da li možemo da im se suprotstavimo ako tu budu Jokić, Bogdanović, Bjelica, Teodosić i sve zvezde našeg tima.

"Na moju veliku žalost, ovo je trenutak kada moram da saopštim da i pored ogromne želje, nisam u mogućnosti da nastupam za reprezentaciju. Jednostavno, stanje mog tela iziskuje duže odsustvo sa terena radi oporavka. To je stav i sugestija kluba i jedna neminovnost koju moram da prihvatim. Ubedjen sam da momci i bez mene imaju kvalitet da naprave rezultat koji će nam svima doneti mnogo radosti“, rekao je Jokić Tanjugu.

Od 1. avgusta 2020. godine Jokić je ukupno odigrao 109 mečeva sa prosekom od 35 minuta na terenu.

Pod znakom pitanja bio je i Bogdanović, koji je povredio koleno u finalu Istoka, ali je najavio da će ići na Olimpijske igre u Tokiju, ako se Srbija plasira.

Tu dolazimo do sledeće stavke, najbolnije...

Italija u Beogradu

Skupila se reprezentacija, nije bilo Jokića, nije bilo Lučića, nije bilo Bogdanovića, ali i dalje su tu bili Teodosić, Bjelica, Marjanović, MVP Evrolige i F4 Evrolige Vasilije Micić, pa smo se nadali da ćemo i sa tom ekipom prebroditi prvo prelaku grupu, pa lako polufinale i na kraju očekivano finale sa Italijom.

Mučili smo se protiv slabijih ekipa i protiv Dominikanske Republike i Portorika i odmah se videlo da nešto ne valja.

Teodosić, Bjelica i Micić nisu igrali na svom nivou, Marjanović nije mogao da isprati ni protiv jedne ekipe brz tempo i niske petorke, a na udaru se našao i tadašnji selektor Igor Kokoškov, koji je posle najvećeg debakla u istoriji Srbije napustio klupu reprezentacije.

Srbija je sve imala u svojim rukama – lake protivnike do finala i u finalu Italiju koja igra sa tri igrača iz Evrolige, Nikom Menionom iz Golden Stejt Voriorsa i svim ostalim igračima iz Evrokupa i domaće lige.

Bili smo jači na papiru, ali na parketu nismo opravdali ni 5% toga i Italijani su nas razbili u sred Beograda.

Postigli su 102 poena u Pioniru i ostavili nas bez Olimpijskih igara.

Od zamišljenog finala sa SAD, na Olimpijskim igrama ostali smo bez košarkaške reprezentacije, što je za košarkašku naciju najbolniji momenat ikada.

Novak Đoković na Olimpijskim igrama

Najbolji teniser sveta Novak Đoković premišljao se da li da ide na Olimpijske igre u Tokiju, pošto je već i do tada imao veoma napornu sezonu i nije imao vremena za odmor.

Osvojio je sva tri grend slema do tada i koračao ka istoriji, kako bi postao prvi igrač u Open eri koji je osvojio sva četiri grend slema.

Ni to nije bilo dovoljno, pa su ljudi već počeli da prizivaju zlatni slem, sa sva četiri osvojena grend slema i zlatnom medaljom sa Olimpijskih igara.

Đoković je odlučio da ide u Tokio i tako je bio glavna zvezda u Japanu – svi su hteli sliku sa najboljim teniserom sveta i to sportisti, pa je uvek Novak bio u centru pažnje.

Na kraju je odlučio i da ne igra samo singl, već da igra i miks dubl sa Ninom Stojanović.

Stigao je do polufinala i u singlu i u mešovitom dublu, a na kraju je u obe konkurencije ostao bez medalje. U polufinalu singla je vodio protiv Zvereva 1:0 u setovima i imao brejk u drugom, a onda je krenuo raspad, Zverev je preokrenuo i pobedio.

Đoković je poražen i u meču za treće mesto od Pabla Karenja Buste, gde je lomio rekete i bacao ih na tribine.

Bio je vidno umoran i izmučen, pa je na kraju odustao i od mešovitog dubla i Srbija je ostala bez medalje u tenisu.

Mnogi su naišli na negodovanje što je odustao na kraju i od miks dubla, rekavši da to nije fer prema Nini Stojanović.

Miks dubl ga je istrošio i uvek se postavlja pitanje zašto je to uopšte igrao.

Na kraju godine, nije bilo ni zlatnog slema ni kalendarskog slema.

Kristijan Eriksen

Listu zaključujemo evropskim fudbalom, tačnije događajem sa Evropskog prvenstva.

U meču prvog kola grupne faze između Danske i Finske, Kristijan Eriksen se pred kraj prvog poluvremena srušio na teren.

Fudbal je tada bio u drugom planu.

Utakmicu su obeležile nemile i jezive scene, ali je najbitnije da je Kristijan Eriksen pobedio u najvažnijoj životnoj utakmici. Pao je Eriksen u 43. minutu na travu Parkena i ležao je nepomično.

Simon Kjer je odmah pritrčao i izvadio mu jezik, dao mu veštačko disanje i tako uradio veliki posao. Saigrači su okružili Eriksena, a zatim je lekarska ekipa prišla u pomoć i preko 20 minuta reanimirala Danca.

Na nosilima i sa bocom kiseonika iznet je sa terena i prevezen u bolnicu koja je na pet minuta od stadiona, gde je stabilizovan.

Preko video poziva čuo se sa saigračima iz reprezentacije i saopštio im da želi da oni nastave utakmicu, koja je bila prekinuta i delovalo je da se neće nastaviti.

Na kraju, UEFA je donela odluku u dogovoru sa Dancima i Fincima da se meč nastavi i posle skoro dva sata prekida, svi su se vratili na teren i meč je nastavljen od 43. minuta.

Eriksen je pobedio u najvažnijoj životnoj utakmici i sada je sve u redu sa njim, a trenutno je slobodan igrač i traži novi klub.

Koji je po vama anti-momenat godine?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: