Mogu li njegova leđa to da izdrže?

Nikola Jokić je najbolji košarkaš NBA lige. Tačka. U stvari, ima i zarez...

Izvor:

Ponedeljak, 08.11.2021.

08:30

Mogu li njegova leđa to da izdrže?
Foto: Profimedia

Počećemo sa nečim neverovatnim.

Nikola Jokić predvodi Denver Nagetse u: poenima, skokovima, asistencijama, ukradenim loptama, blokadama, pogođenim šutevima, pogođenim bacanjima, pogođenim dvojkama, pogođenim trojkama, kao i pokušajima u svim aspektima, u procentu iz igre, procentu za dva, procentu za tri i procentima u slobodnim bacanjima.

U dve statističke kategorije izuzmite Zika Nađija (procenat za dva i procenat za tri) jer nije dostigao minimalne kriterijume da se nađe na listi, pošto je odigrao pet minuta na dve utakmice.

Da li postoji još neka statistička kategorija? Postoji. Izgubljene lopte, njih ima najviše, predvodi ih i u negativnoj statističkoj kategoriji, ali bilo bi glupo da nema najviše izgubljenih lopti, pošto je lopta konstantno u njegovim rukama.

Svega ima najviše – šta god pomislite i koja god statistička kategorija da postoji, Nikola Jokić je najviše pokušao, najviše pogodio, najviše skočio, dodao, ukrao, blokirao, uz najbolje procente. Da li je to normalno? Nije. Da li to govori da je na pet nivoa iznad svih ostalih u ekipi? Da. Da li to govori da je najopterećeniji superstar i lider svoje ekipe? Da. Da li je najbolji? Jeste. Da li je to normalno i dobro? Nije.

Došao je trenutak i da pričamo o odbrani. Verovali ili ne, Jokić je po svim naprednim statistikama najbolji defanzivac lige, a već ima dve blokade za pobedu u ovoj sezoni na devet odigranih utakmica.

Prošle sezone je bio 14. na listi najboljih defanzivaca lige, što nije elitno, ali je vrlo dobro. Sada je najbolji.

Pogledajte neku utakmicu i videćete da se sve promenilo i kako Jokić brani čoveka 1 na 1 i kako brani pik i štiti reket i obruč i sve ostalo. Nismo se još ni zagrejali u novoj NBA sezoni, a već je frka u Denveru. Čovek igra sam protiv svih, uz ponekad pomoć nekoga ko iskače, a to je uglavnom Vil Barton.

Vil Barton. Da li moramo da se vraćamo na stari slučaj Vila Bartona, svi mi koji godinama pratimo Denver iz utakmice u utakmicu, bdimo do pet, šest ujutru uz strimove i svaki drugi put dobijamo neopisivu želju da nešto razbijemo kada krene Bartonizacija i renesansa u vidu divljih šuteva, izgubljenih lopti i nerezonskih poteza?

Da li su ga simpatizeri Denvera bezbroj puta terali, sklapali trejdove, slali ga iz ekipe u ekipu i gledali šta može da se izvuče za Vila Bartona? Iz pouzdanih izvora vam mogu reći da je to redovna tačka dnevnog reda u razgovoru o Denver Nagetsima.

A sada, u sezoni 2021/22, Majk Meloun može samo da se zapita: Šta bismo mi bez Bartona?

Ispao je bio iz prve petorke, propustio je plej of zbog povrede i sada se vratio na startnog beka i drugi je čovek ekipe, pošto dvojica koja imaju zajedno ugovore od preko 220 miliona ne mogu da se sastave.

Barton je drugi strelac ekipe, drugi asistent ekipe, trojki pogađa isto koliko i Jokić, šutira više nego Gordon i Porter i igra najviše minuta u Denveru, više nego Jokić. Majkl Porter je potpisao ogroman ugovor, Denver ga je vezao na pet godina, a on igra najgoru sezonu u karijeri.

Označen je kao šuter, posebno dobar za tri poena – šutira 21,7% za tri. Iz igre ukupno 36,4% na 10 poena. Bacanja šutira 55,6%.

Protiv Hjustona se obrukao, promašio otvoreno polaganje, povredio se i izašao. Donji deo leđa je razlog povrede, a možda je izašao i od sramote. U Denveru se nadaju da je to. Jer ako su leđa, zbog čega je propustio prvu sezonu u ligi i zbog čega je zamalo prestao da igra košarku, to može da bude ozbiljan problem.

Žargonski rečeno, drugi najbolji igrač ekipe na papiru i kako mu je namenjeno, ne zna gde bije. Eron Gordon, drugi čovek sa masnim ugovorom u redovima Nagetsa, koji je zaključao njihov seleri kep da više nikoga ne mogu da dovedu, šutira 30% za tri poena. Nikada nije ni bio neki šuter za tri, najbolji procenat mu je 35%, ali to ga ne sprečava da šutne skoro tri trojke po meču u proseku.

Pogodio je važnu protiv Hjuston Rokitsa, ali ako ćemo protiv najgore ekipe lige da svodimo račune, to nije dobro.

12,6 poena i 6,1 skokova na 30% za tri, 60% bacanja i jednu asistenciju nije baš za ugovor od skoro 90 miliona i ulogu zvezde ekipe.

Kada se izvuku neke napredne stastitike dobar je defanzivac, ali daleko od vrlo dobrog i posebno od elitnog. Nije ni blizu jednoj ukradenoj lopti po utakmici, jednoj blokadi po meču je blizu. Dobar je u odbrani 1 na 1, ali i tu kada se izvuče – to je na svakoj trećoj utakmici dobra odbrana.

Ume da brani više pozicija, ali i ne baš. Komplikovano je. O ostatku ekipe, dok Džamal Marej nije tu, ne vredi ni pričati jer niko u nekoj jačoj utakmici ne može da napravi razliku.

Džamajkl i Džef Grin imaju to veteransko prisustvo, ali nemaju nikakav poseban uticaj na igru, a i generalno su tu jer Denver nema novca da dovede nijednog ozbiljnijeg igrača da pokrije učinak klupe.

Klupa ima najgori defanzivni rejting u ligi, a Denver je jedna od najboljih defanzivnih ekipa lige. Kako to?! Možda je bolje da to analiziraju Molder i Skali, umesto sajtova koji se bave naprednom statistikom.

Denver je loš. I tu rešenja nekog preteranog nema, osim da Porter zaigra kao u poslednja dva meseca regularne sezone i da tako igra sve vreme, za šta je papreno plaćen. Kada gledate njegovu igru, znate da od toga nema ništa.

Ne kreće se, ne odvlači čuvare, niko ga neće juriti niti ga pritiskati jer stoji u ćošku i čeka loptu. Totalno bez ikakve košarkaške inteligencije, a u odbrani je među najlošijima u ekipi, uz Fakunda Kampaca.

Eron Gordon radi svoj posao – nije on kriv što Denver nije hteo da izgubi solidnog igrača i vezao ga je za velike pare i zatvorio vrata sebi da te pare udeli nekom ozbiljnijem igraču. Nisu hteli da rizikuju, kao ni sa Porterom.

O Bounsu Hajlandu je rano govoriti, a za sada odaje utisak igrača koji samo vidi obruč i uzima i rezonske i nerezonske šuteve. Klasičan skorer. Sve je na plećima Nikole Jokića, aktuelnog MVP-ja NBA lige i najboljeg igrača ove košarkaške lige.

Neprijatno je koliko je Nikola Jokić dobar igrač i šta radi za ovaj tim.

Ali, neprijatno je i što igra za loš tim i lošu organizaciju.

Marej neće skoro, Porter je pitanje da li će skoro.

Šteta da još jedna sezona timskog uspeha ode u vetar. Individualnih priznanja će biti, ali ne igra se košarka zbog toga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: