Šta je zajedničko za UEFA, Cezara i Šumahera?

Obišli smo Nion, grad u kojem stoluje UEFA

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2023.

08:37

Šta je zajedničko za UEFA, Cezara i Šumahera?
Foto: B92

Prva asocijacija na Nion - prestonica evropske fudbalske birokratije.

Ali ovaj gradić, smešten na Ženevskom jezeru u kojeg se čovek vrlo lako može zaljubiti na prvi pogled, istina, nudi daleko više za videti od onoga po čemu je mnogima najviše poznat - centru administracije koja upravlja najvažnijom sporednom stvari na svetu.

Nion je... pa... kako bi u onom čuvenom crtanom filmu sa Duškom Dugouškom u Jelustounu brbljivi zec i njegov lovac ponovili više puta - mirno mesto za odmor.

Nion je baš to, pa puta deset. Čovek se ovde može "restartovati" i podmladiti od tolike količine blagotvirnih uticaja na sva čula.

Ženevsko jezero - "hidro terapija" za čitav grad
Foto: B92
Deset minuta gledanja u jezero može vas napuniti dobrom energijom brže nego najefikasniji punjač mobilni aparat.

Iznad, u daljini, kad je vedro, nudi se spektakl od prizora, čuvena snežno bela kupa. To je najviši vrh Alpa - Mon Blan! Kad je sunčan dan, sednete tako na klupu uz jezero i postoje velike šanse da u tom trenutku ne pomislite na bilo šta drugo usled meditacije koja vas je uzela pod svoje.

Ako ste prvi put u Nionu, može vam se javiti čudan osećaj dezorijentacije kada shvatite da je, dok stojite sa švajcarske strane jezera, druga obala zapravo Francuska, i da su i ispred vas i iza vas zapravo Francuska, a levo i desno uski pojas teritorije Švajcarske. Kao da ste u kakvoj enklavi, potpuno okruženi susednom zemljom.

Praktično, iz Niona se može preplivati na drugu stranu - u Francusku.

Ali brzi pogled na mapu razjašnjava trenutnu zbunjenost koja vas je zatekla na samom terenu.
Foto: B92
Francuski je i zvanični jezik ovde.

Nemojte se iznenaditi ako vas potpuni neznanac, ili neznanka, ukoliko vam se u prolazu susretnu pogledi, pozdrave sa "bonžu". Tako je to ovde. Susretljivi su, a i nekako lagani, što bi rekli naši tinejdžeri.

Vreme kao da je usporilo ovde. Nema žurbe nigde nikad.

Julije Cezar je hodao ovde
Foto: B92
Cezarov doprinos postanku Niona je, kaže istorija, kažu knjige, veliki. Stvoritelj je ovog mesta. Na ostacima nekadašnje rimske provincije sagrađen je Nion. I danas, slavni rimski imperator, vojskovođa i vladar je neizbežan prizor svakome ko makar jedom uzduž i popreko prošeta Nionom.

Tako se u starom delu grada može naići na mermerni spomenik Cezaru, ne previše pretencioznih dimenzija, a tu je i muzej, i oba su decenijama upečatljivo svedočanstvo prohujalih vremena pod kapom romanskog carstva na ovim prostorima.

Na romansko poreklo Niona možda najjasnije ukazuje i jedan od simbola grada - ostaci stubova iz rimskog perioda koji se gordo uzdižu na jednom od vidikovaca grada, odakle puca zadivljujući pogled ka jezerskom plavetnilu.

Oni i uokviruju utisak o značaju rimskog vojskovođe i rimskog uticaja na rađanje ovog grada.
Foto: B92
Grad u oazi

Gde god se okrenete zelenilo je iza ćoška. To je prvi i najjači utisak o Nionu. Priroda na sve strane. Početak i kraj svake priče o ovom gradu.

Tipičan švajcarski krajolik, baš onaj koji se može videti na razglednicama o ovoj zemlji, sa brdima, proplancima, kravama koje pasu na najzelenijim pašnjacima čiji spokoj remeti samo tandrkanje vozova, zapravo njihov glatki šum, kao svedočanstvo vrhunski razvijene saobraćajne infrastrukture ove zemlje.
Foto: B92
Kultura vožnje bicikla je u Švajcarskoj stvar od nacionalnog značaja. Staro i mlado, svi su na dva ili na pet točkova ako je reč o dečijoj prikolici kojom roditelji špartaju sa mališanima. Biciklisti su u Nionu, u Švajcarskoj generalno, građani prvog reda.

Dva točka su ovde jača od četiri točka.

Kome je do planinskih avantura, na 15 minuta vožnje od samog grada, kontra jezeru, je mesto Sen Serk, koje ljubiteljima hajkinga, skijanja, biciklizma pruža sve što im je potrebno - nepregledne staze kroz brdo i šumu.

Sa Sen Serka se i najlepše vidi Nion i okolina - još jedan prizor koji krepi dušu.

Vrlo važna napomena: ako trazite zabavu i noćni provod u Nionu, ovde to zadovoljstvo nećete naći. Kratko i jasno. Šumaherova vila

U Nionu, preciznije u obližnjem mestu Gland, u šumi iz koje se nastavlja velelepno imanje na samom jezeru, nalazi se vila u kojoj je dobar deo vremena nakon povrede i pada u komu proveo as formule 1 Mihael Šumaher.

Svetski mediji su dugo pisali da se Nemac i dalje nalazi na toj lokaciji.
Foto: B92
Ako se zaletite biciklom duž puta iz Niona, vrlo brzo ćete doći do Glanda, zapravo nećete ni primetiti da ste u drugom mestu, i vrlo brzo će se ukazati skretanje odakle vas put dalje vodi dublje ka šumi.

Na račvanju tog puta pravo, na nekih dvesta metara, je kapija koja bez ikakve dileme svakoga ko tuda prođe navodi na utisak da se iza tog omedjenog dela, nalazi neko zaista važan (slika ispod).

Porodica Šumaher je ovo imanje inače kupila pre kobne Mihaelove povrede u želji da baš na tom mestu pronađe mir.
Foto: B92
UEFA na vodi

Svakom ljubitelju fudbala koji drži do sebe prva asocijacija na Nion je naravno UEFA, jer se baš u ovom gradu nalazi sedište Evropske fudbalske federacije.

Dve komplet zastakljene zgrade, od kojih je jedna, manja, smeštena tik uz jezero, gotovo ga dodiruje, a druga odmah preko puta ulice, kao i stadion - su kompleks u kojem se UEFA birokrate na čelu sa Čeferinom bave vođenjem i unapređenjem evropskim klupskim i reprezentativnim fudbalom.
Kada se samo pogleda u kakvom okruženju rade, uz spokoj jezera, poj ptica, mir, bez saobraćajne vreve, gužve, saobraćaja od kojeg se tanje nervi, ostaje nam samo da konstatuejmo da "foteljaši" iz Niona bukvalno imaju sav mir ovog sveta da donose odluke ključne za budućnost fudbala.

Da, čuvene kuglice na žrebu evrokupova se baš ovde izvlače.

I ono najvažnije o Švajcarskoj i u Nionu: sve je skupo.

Naći će se, istina, po koji franak za toblerone, čokolade i slične dragosti za nepca, ni hrana nije bogzna koliko paprena, ali za sve ostalo biće vam potrebno da prodate bubreg ne bi li se maksimalno prepustili Nionu i svemu što nudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: