Nova vest
Rukomet

Ponedeljak, 24.01.2022.

12:00

Crnogorci jure senzaciju protiv Francuza

Rukometaši Crne Gore igraju protiv Francuske (20.30) u trećem kolu Grupe 1 Evropskog prvenstva.

Izvor: B92

Autor:B92

Crnogorci jure senzaciju protiv Francuza
Foto: EPA-EFE/Tamas Kovacs

"Lavovi" bi novim čudom, pobedom nad olimpijskim šampionom, ostali u igri za polufinale 15. šampionata "Starog kontinenta".

Ako Island u prvom meču dana u Budimpešti uzme makar bod protiv Hrvatske, Crnogorci bi porazom od olimpijskog šampiona ostali bez šanse da igraju za peto mesto i eventualni direktni plasman na Svetsko prvenstvo u Švedskoj i Poljskoj.

Ali, ako Islanđani i pobede, a Danska ne izgubi od oslabljene Holandije, koja je ostala bez još trojice igrača zbog koronavirusa), tim Zorana Roganovića bi senzacijom protiv najtrofejnije rukometne nacije XXI veka došao u situaciju da u sredu protiv Islanđana rešava pitanje plasmana u polufinale.

"Sve to deluje nerealno, daleko, ali su Francuzi pokazali da su ranjivi. U Mađarsku su došli bez povređenih Nedima Remilija, Luke Karabatića i Timotija N'Gesana, u novogodišnjoj noći je nožem ranjen Eloim Prandi, a posle zlata u Tokiju su se oprostila legendarna krila Mihael Gigu i Lik Abalo.'Eksperti' su na početku priprema imali velikih problema sa kovidom, a u Mađarskoj su se zarazili i selektor Gijom Žil i prvi srednji bek Kentan Mae. Bez svih njih, olimpijski šampion se 'pogubio' protiv Islanda u subotu i od izuzetno oslabljenog tima izgubio 29:21", pišu podgoričke "Vijesti".

Ovim porazom su Franvuzi doveli u pitanje plasman u polufinale, a kako ne bi zavisili od poslednjeg kola, moraju da pobede Crnu Goru, a potom u sredu i Dansku, u reprizi finala iz Tokija, sa bar šest razlike.

"To je ekipa koja takođe ima puno problema, mnogo je igrača van tima, selektor takođe. Odgovaraju nam njihovi stil i ritam. Insistiraju već duže vreme na fizičkoj igri, ali mislim da imamo igrače da se odupremo svakoj ekipi i igramo rukomet kakav mi hoćemo. Siguran sam da će biti baš fizički jaka utakmica. Nema ni govora o padu ili gubljenju koncentracije
", istakao je selektor Roganović.

Selektor žali za porazom od Holandije.

"Čini mi se da smo mogli bolje, ali bilo je nekoliko faktora koje nismo mogli da iskontrolišemo i to nas je koštalo poraza. Skupo plaćamo greške, ali sam siguran da nas ovo neće poremetiti. Vidim po ekipi da je dobra atmosfera. Naravno, ne može biti ista kao kad dobijemo, ali se trudimo da nas ovo ne omete i ne zasmeta nam previše u planovima. Okrećemo se Francuskoj, da se pokažemo u dobrom svetlu".


Iako bi pobeda u ponedeljak mogla da odškrine Crnogorcima vrata polufinala, selektor ne želi da misli o tim kalkulacijama.

"Dogovorili smo se da razmišljamo samo o sledećem meču. Ova generacija je prvi put u glavnoj rundi i odlučili smo se da mislimo tako. Dokle će nas to odvesti, videćemo. Od nekog sledećeg takmičenja gledaćemo više unapred, ali sada je najbitnije da uđemo 100 odsto koncentrisani na sledećeg protivnika, bez ikakvih kalkulacija, već da ostavimo dobar utisak"
, zaključio je Roganović.

Suludo bi bilo porediti Francusku i Crnu Goru, jer Nikola Karabatić ima više medalja sa najvećih takmičenja (15, od čega 10 zlatnih) nego ijedan crnogorski rukometaš utakmica na evropskim prvenstvima.

Ali, niko "lavovima" ne može da zabrani da maštaju o novoj senzaciji, a pokazali su da im uloga autsajdera mnogo više odgovara nego kada su favoriti.

"Francuzi su fizički dominantni, visoki, prave su atlete. Ništa se nije promenilo kod njih porazom od Islanda, idu na zlato, a mi smo tu da ih sprečimo u tome i sami svoj put krčimo. Moramo da budemo strpljivi u napadu, smireni, opušteni i da imamo zajedništvo. I do sada smo bili autsajderi, pa smo pobeđivali, nadam se da ćemo to ponoviti
", naglasio je 31-godišnji Stevan Vujović.

Francuska je na prethodnom Evropskom prvenstvu takmičenje završila već u prvoj fazi porazima od Portugala i Norveške, ali je potom stigla do polufinala Svetskog prvenstva u Egiptu i zlata na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Sada je, međutim, u teškoj situaciji.

"Oslabljeni smo neigranjem dva ključna srednja beka. Pokušali smo sve, ali nije dobro išlo. U prvoj fazi nas je izvlačila odbrana, a u napadu je nemoguće da pronađemo tečnu igru. Sada se postavlja pitanje: kako ćemo reagovati na ovo? Da li ćemo podići glavu ili ćemo potonuti? Moramo da ostanemo ujedinjeni",
rekao je Valentan Port nakon poraza od Islanda (29:21).

Standings provided by SofaScore LiveScore

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

3 Komentari

Podeli:

Rukomet

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve