Kako je strelica namenjena Rusima pogodila Đokovića

Nakon odluke ATP-ja da ukine poene Vimbldonu, strelica prvobitno ispaljena ka Rusima i Belorusima završila je "u prsima" Novaka Đokovića.

Izvor: Luka Nikoliæ

Nedelja, 22.05.2022.

21:00

Kako je strelica namenjena Rusima pogodila Đokovića
Foto: Profimedia

Rat u Ukrajini već nekoliko meseci ima neosporive implikacije u praktično svakom sportu, te su predstavnici Rusije izbrisani sa mape, baš kao i sva međunarodna takmičenja koja je trebalo da se održe u toj zemlji.

Tenis je, međutim, dugo bio gotovo jedini sport koji je odoleo pritiscima i našao solomonsko rešenje.

Teniseri i teniserke iz Rusije i Belorusije nisu dobili zabranu takmičenja na ATP i WTA turu kao ni na grend slemovima, ali im je oduzeto pravo da predstavljaju svoju zemlju, te su ostavljeni bez zastave i drugih nacionalnih obeležja.

Politika se u ovom slučaju jeste umešala u sport, ali tek toliko da sami sportisti ne budu preterano potreseni.

I onda je došao Vimbldon... Grend slem sa sedištem u Londonu rešio je da bude onaj koji će odstupiti od unapred dogovorenih pravila, a to je uradio bez ikakve konsultacije sa čelnim organima "belog sporta".

Rusi i Belorusi su odlukom (ili pritiskom) vlade Velike Britanije i Vimbldona odstranjeni sa takmičenja, nakon čega se digla bura među igračima.

"Uvek ću osuditi rat. Znam koliko trauma to ostavlja na sve, naročito na decu. Mi u Srbiji dobro znamo to, imali smo 1999 bombardovanje, uopšte mnogo ratova u nekom bliskom periodu. Običan narod uvek pati. Ne mogu da podržim odluku Vimbldona. Igrači nemaju ništa sa tim. Politika kada se umeša u sport ne ispadne ništa dobro", bila je prva reakcija Novaka Đokovića.

"Mislim da je to vrlo nekorektno prema koji kolegama, oni nisu ništa krivi zbog toga što je rat. Jako mi je žao zbog njih i želeo bih da se ovo nije dogodilo. Na kraju, tako je kako je. Kada vlade odrede mere, mi moramo da ih pratimo", izjavio je Rafael Nadal.

"Naravno da je pogrešno sve to što se dešava, ali mislim da Medvedev, Rubljov i ostali igrači nisu krivi. Mislim da to nije fer", kazao je tokom Srbija opena Miomir Kecmanović.

"Sankcije ne bi trebalo primenjivati na sportiste. Možda na Rusiju kao državu ili tamošnje političare, ali nikako ne na sportiste. To je velika greška, jer igrači nisu krivi, ni oni ne podržavaju rat u Ukrajini. Odluka je brutalna, treba pustiti igrače da igraju, a političari neka se bave politikom. Odluka Vimbldona je skandalozna", mišljenje je proslavljenog srpskog tenisera Radmila Armenulića. Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) je neko vreme većala o tome da li će i kako kazniti Vimbldon zbog očitog kršenja pravila.

Reč "diskriminacija" se pojavljivala u mnogim saopštenjima i obraćanjima, s obzirom da su ruski predstavnici izbačeni sa trećeg Grend slema sezone iz jednog jedinog razloga.

Zato što su rođeni u Rusiji.

Već od incijalnog stava ATP-ja moglo se predvideti da se Vimbldon neće tek-tako proći sa svojom odlukom, pogotovo zato što je ista donesena bez ikakve konsultacije sa, ipak, glavnim telima – ATP, WTA i ITF.

To se ispostavilo kao tačno, pošto su nedugo zatim turniru u Londonu oduzeti svi bodovi, ali je tu napravljena kardinalna greška koja je izazvala gnev tenisera i teniserki koji su do tada verovatno podržavali sankcionisanje Vimbldona. Umesto da zamrznu bodove kao u slučaju koronavirusa, čelnici ATP-ja su odlučili da obrišu sve poene osvojene prošle godine i da istovremeno svakome onemoguće da na bilo koji način pokuša da zaštiti svoj renking.

Dakle, Đoković će izgubiti 2.000 bodova koje je dobio osvajanjem Vimbldona 2021, a finalista Mateo Beretini 1.200... Ovakav rasplet će posebno koštati Mađara Martona Fučoviča, koji je prošle sezone ostvario najveći GS uspeh na karijeri plasiravši se u četvrtfinale.

"Neće biti bodova na Vimbldonu, a one koje smo osvojili 2021. će nam oduzeti. Nećemo imati šansu da ih branimo. ATP, da li ste ozbiljni? Pašću sa 60. na 130. mesto. Hvala vam", naveo je mađarski teniser.

Zašto bodovi nisu jednostavno zamrznuti – nikome nije jasno.

Time bi se podržali ruski i beloruski teniseri, ali i svi ostali – od Đokovića i Beretinija, preko Fučoviča, pa i do igrača kao što su Ivaška, Korda i Garin koji brane četvrto kolo turnira.

Ovako ATP ne samo da je zaštitio Danila Medvedeva, Rusa na kojeg se najviše ciljalo odlukom Vimbldona, već mu je učinio uslugu koju će doveka pamtiti. Kao što smo već videli, Medvedev na Vimbldonu brani samo 180 bodova, koliko će izgubiti, što je neuporedivo sa Đokovićevih 2.000.

Ista situacija je i sa trećim teniserom sveta Aleksandrom Zverevim, koji će bez svojih 180 bodova prestići Novaka na ATP rang listi.

Kada je Vimbldon iznosio svoj stav i donosio odluku želeo je da ošteti Ruse, ali sigurno tada nije mogao da se nada da će, u stvari, njihov "metak" najviše pogoditi Đokovića.

I ne samo to, već će "katapultirati" najboljeg ruskog tenisera na poziciju do koje gotovo sigurno ne bi došao da se treći Grend slem sezone igrao bez ikakvih promena i sankcija.

A svemu tome je "kumovao" ATP koji, doduše, i dalje može da promeni svoju odluku.

Zdravorazumsko razmišljanje nas navodi da se nadamo da će se to i dogoditi, pošto su šanse da Britanci preinače svoju odluku ravne onima da se rat u Ukrajini završi juče.

Luka Nikolić (@luksie1)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

90 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: